KONKURENCIJA HOTELIMA

Sve je više stanova za kratkoročni najam. No, je li to dobra vijest?

stan
Foto: Thinkstock
1/10
27.08.2018.
u 07:48

Turstima, poslovnjacima i onima koji dolaze zu grad na par dana znatno je isplativije iznajmiti stan nego hotelsku sobu

Ozbiljna konkurencija hotelima u Zagrebu, ali i u drugim većim hrvatskim gradovima, postali su stanovi za najam, i to onaj kratkoročni. I to ne samo zbog činjenice da tijekom ljetnih mjeseci ili pak nekih važnih događaja u tim gradovima kronično nedostaje hotelskog smještaja.

Svjetski turistički trend – navika turista da iznajmljuju stanove i apartmane umjesto hotelskih soba kada posjećuju željenu destinaciju – proširio se i na Hrvatsku. O tome govore i podaci da se samo u posljednje dvije godine broj stanova za kratkoročni najam u Zagrebu povećao sa 250 na više od 1200. Razlozi za ovakav boom su brojni.

Foto: pixabay
Turisti vole ovakav način smještaja jer im je komotniji i nudi veću privatnost

Osjećaj kao da ste kod kuće

Odsjesti u stanu znatno je ugodnije i komotnije, a i nudi veću privatnost, pa se u unajmljenom stanu osjećate kao kod kuće. Postojanje kuhinje i boravka pruža mogućnost da se družite s prijateljima s kojima ste doputovali ili da pozovete goste na večeru. Imate na raspolaganju perilicu suđa i rublja, kao i sve kuhinjske aparate. Sve to u hotelu nije moguće. Drugi bitan razlog jest cijena.

Za dvije osobe moguće je iznajmiti noćenje u takvom stanu već za 35 eura, i to u širem centru Zagreba. No, cijene znatno osciliraju i penju se sve do 150 €, ali takvi stanovi onda imaju pet zvjezdica. Stan obitelji Novak u zagrebačkoj Gajevoj stoji nekoliko desetaka eura više od 35 € – razlog se krije u komoditetu i višoj razini luksuza, veličini od 92 m², usto se nalazi u strogom centru te je sjajno uređen.

Foto: Robert Demo
Obitelj Ivane Žlender iznajmljuje stan u Zagrebu od travnja 2015. i zadovoljna je postignutim - prosječnom godišnjom popunjenosti od 60%

Izgled stana i lokacija su najbitnije, smatra Tatjana Novak, koja je sa suprugom u avanturu kratkoročnog iznajmljivanja krenula, prije nešto više od tri godine. Da im dobro ide, svjedoči i činjenica da su svoj drugi stan prošle godine počeli iznajmljivati na isti način.

– Nakon što se iselio ured koji je godinama u njemu bio, krenuli smo u adaptaciju, tijekom koje smo se, čuvši priče o većoj isplativosti stanova za kratkoročni najam i njihovoj potražnji, odlučili za taj model – govori Tatjana, dodajući kako su im u iznajmljivanju stana od velike koristi bili i komentari koje ostavljaju bivši gosti, na internetskoj stranici agencije na kojoj se stan nudi.

Foto: Robert Demo
Tatjana Novak nakon jednog nedavno je počela iznajmljivti i drugi stan u strogom centru Zagreba

Znatno više posla

S njom se složila i Ivana Žlender koja iznajmljuje jednosobni stan u zagrebačkoj Vodnikovoj ulici.

– Za dugoročno uspješno iznajmljivanje bitan je trud da gost bude zadovoljan u svakom trenutku kako bi ostavio pozitivan komentar koji onda generira nove preporuke i rezervacije – ističe Ivana čija se obitelj odlučila za iznajmljivanje zbog potrebe za dodatnim prihodom. Iako stan iznajmljuje od travnja 2015., dosadašnji rezultati pokazuju da se odluka isplatila, jer im je prosječna popunjenost 60 %.

Foto: Robert Demo
Najveća preporuka i reklama stanovima su komentari bivših gostiju koje ostavljaju na internetskim stranicama koje ih nude

Novakovi u svome stanu ostvare oko 400 noćenja godišnje. Cijena nije ni kod Žlenderovih ni Novakovih fiksna, nego se mijenja s obzirom na sezonu ili tzv. last minute ponude. Tako su tarife najmanje u siječnju i veljači. Najveći je interes tijekom ljeta i u prosincu.

– Iznajmljivanjem jednog stana sigurno se nećemo obogatiti, ali to donosi pristojan prihod – kaže Ivana. Isto nam je potvrdila i Tatjana Novak dodajući da se takvim najmom može više zaraditi nego klasičnim, dugoročnim.

No, i obveze su veće – ako sve ne prepustite agenciji da radi za vas, onda stalno morate biti dostupni na internetu, dogovarati smještaj, dočekivati goste i pospremati stan da sve bude besprijekorno.

Saznajte više na specijalu: Stanar ili podstanar

>>Garaže i parkirališna mjesta - šarolike cijene i za najam i za kupnju

 

Komentara 4

ME
meerkat
14:41 09.02.2016.

"nekoliko desetina eura više od 35" je između 35,30€ i 35,90€ :)

DU
Deleted user
19:19 15.12.2017.

Svaka cast ljudima koji se stvarno trude da urede i pripreme prostor za goste....but, ova kukavelj od ljudi i babskih ormara iz 1955 je sramota...opet nasa klosharska posla i kruha bez motike...sramote i sebe i Hrvatsku!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije