Energetska učinkovitost

Pripremajte papire! Natječaji za obnovu raspisat će se u lipnju

obova
Foto: Thinkstock
1/5
26.04.2016.
u 15:02

Želja je povući što više novca iz fondova Europske unije, a za to treba uskladiti niz propisa. Veliki projekti energetske obnove tek slijede pa ćemo nakon njihova završetka moći govoriti o znatnijim učincima, kažu iz MGIPU

Dok se još čeka novi natječaj za energetsku obnovu obiteljskih kuća i zgrada, valja podsjetiti na dosadašnje brojke koje sugeriraju na uspješnost ovog projekta. Naime, u 2015. godini energetski je obnovljeno oko 4 tisuće obiteljskih kuće i time je ostvarena energetska ušteda od 0,27 PJ, što je ekvivalent 30-ak milijuna kWh.

Dobri su to podaci, korak naprijed u svakom slučaju, no tek je djelić posla napravljen. Kada energetska učinkovitost postane standard kod nas kao i u ostatku zapadnih zemalja, benefite će osjećati mnoge branše.

Foto: pixabay

– Učinci energetske obnove na građevinski sektor zasada nisu znatni. Za rast građevinskog sektora bit će potrebno pokretanje puno važnijih i većih projekta energetske obnove. U lipnju ove godine država će staviti na raspolaganje više od 700 milijuna kuna za projekte energetske obnove obiteljskih kuća i višestambenih zgrada – ističe Kata Gojević, savjetnica ministra u Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja. Dodaje i kako će realizacija projekata u tim financijskim okvirima utjecati i na rast građevinskog sektora i na znatnije energetske uštede.

Foto: pixabay

Do 2020. 100 milijuna eura

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost proteklih je godina u programe energetske obnove ulagao nacionalna sredstva. Prošla je godina bila, što se tiče prihoda Fonda, specifična i po tome što su, uz planirana sredstva, uprihodili i dodatnih 590 milijuna kuna od trgovine emisijskim jedinicama.

– Ta sredstva uglavnom smo alocirali za projekte energetske obnove obiteljskih kuća i višestambenih zgrada – ističe Lidija Tošić, glasnogovornica Fonda, te dodaje kako je od ove godine prioritet što veća apsorpcija sredstava iz fondova EU pa se program energetske obnove obiteljskih kuća i višestambenih zgrada prebacuje na taj izvor sufinanciranja. U okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija do 2020. godine stoji na raspolaganju 100 milijuna eura.

Foto: pixabay

Uvjeti natječaja za sufinanciranje programa energetske obnove obiteljskih kuća te programa za energetsku obnovu višestambenih zgrada trenutačno se usuglašavaju s Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja te Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Foto: pixabay

Vrijeme prilagodbe

S obzirom na to da je riječ o sredstvima EU, Hrvatska je obvezna prilagoditi određene odrednice programa pa tako i postotak sufinanciranja i postignute uštede.
Nakon što resorna ministarstva definiraju intenzitet potpore, postotak uštede i ostale tehničke uvjete, Fond će se Europskoj komisiji prijaviti kao okvirni korisnik (tzv. „Global Grant ) te tim sredstvima građanima sufinancirati programe energetske obnove.•

>> Čak 47 posto ukupne potražnje stanova odnosi se na grad Zagreb

Ključne riječi

Komentara 1

DG
damir.geo
09:13 28.04.2016.

Kod nas od energetske obnove uglavnom profitira HEP. Oni svoju količinu novca moraju pokupiti od građana da bi glumili uspješnu i profitabilnu firmu, pa ako isporuče manje energije onda će ju isporučiti skuplje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije