Još nije obavezan

CO2 certifikat neće nas ništa koštati

zgrada
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
VL
Autor
Antonela Vukorepa/VLM
07.02.2014.
u 00:00

Energetsko certificiranje traje do 1. siječnja 2016., a CO2 se očekuje tek godinu kasnije

Certifikat ugljikova otiska nekretnine, koji su već kolokvijalno prozvali “porezom na zrak”, za koju godinu trebao bi se naći u ladici s dokumentima svih vlasnika nekretnina većih od 50 m2 koje se prodaju ili iznajmljuju. Riječ je o najavi koju su nedavno odaslali iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, a koja je uznemirila vlasnike s obzirom na to da se ni s energetskim certifikatom još nisu dobro upoznali i da ga mnogi tek imaju pribaviti.

Još nije obavezan

No, razloga za brigu oko ishođenja nove papirologije, navodno, nema. CO2 certifikat zgrade ili nekog njena posebnog dijela Europska unija nije obvezno propisala iako postoje države članice, poput Njemačke, Belgije, Nizozemske i Velike Britanije, koje su u svom nacionalnom zakonodavstvu uvele takvu praksu i već ju nekoliko godina provode. No, te su države možda preduhitrile EU, a upravo to namjerava napraviti i Hrvatska. Naime, ni aktualni energetski certifikat prije 12 godina nije bio obvezan, a 2010. je ta direktiva uvedena kao obvezna za sve zemlje članice EU i upravo s te pozicije razmišljaju u ministarstvu Anke Mrak Taritaš. 

– Može se očekivati da će se u dogledno vrijeme pojaviti i taj element kao obvezatan – poručuju iz MGIPU.

Navode kako su u najavi novog certifikata govorili o mogućem uvođenju pokazatelja CO2 u nekom sljedećem periodu tako da trenutačno nema mjesta panici zbog novih procedura ili plaćanja. Uvođenje ovog certifikata neće se dogoditi naglo, no navode kako “neće zatvarati oči pred potencijalnim izazovima”. 

– Kada se pokaže potreba da i Hrvatska uvrsti taj element u svoje nacionalno zakonodavstvo, Ministarstvo će se truditi da se iznađe način da taj proces bude što jednostavniji i pristupačniji, i to tako da će se graditi sustav koji dopušta nadogradnju izdanih certifikata, a ne njihovu ponovnu izradu – proučili su iz MGIPU. 

Podaci već postoje

Neslužbeno, certifikat o emisiji CO2, kada bude uveden, neće se dodatno naplaćivati s obzirom na to da se izradom energetskog certifikata već sada određuju parametri potrebni za izračun emisije CO2 budući da oni proizlaze iz podataka o vrsti i potrošnji goriva za grijanje ili hlađenje.

– Prije uvođenja te obveze, kada jednom do nje dođe, bit će potrebno promijeniti izgled energetskog certifikata te u tehničkom propisu utvrditi referentnu vrijednost od koje se tada skalira stvarna potrošnja. U ovom se trenutku može izraziti emisija CO2 uz poznatu vrstu energije koju zgrada koristi. Sad se na certifikatu izražavaju izvori energije za grijanja, hlađenje i toplu vodu – kažu u Ministarstvu. 

S obzirom na to da će se u iduće dvije godine provoditi energetsko certificiranje, koje će od 1. siječnja 2016. biti obavezno za sve, očekuje se da će CO2 certifikat eventualno postati obvezan tek za 2017. godinu. Treba napomenuti da će on biti u skladu s europskim planom da se do 2050. godine europsko gospodarstvo transformira u konkurentno gospodarstvo s niskim emisijama ugljikova dioksida.

Ključne riječi

Komentara 1

ZG
zorbas.grk
11:37 08.02.2014.

a i ova ga Anka titra

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije