Tržište nekretnina

Cijene stanova u godinu dana porasle su za čak 5,6 posto

zgrada
Dalibor Urukalović/PIXSEL
03.05.2018.
u 11:20

Najskuplji grad u Hrvatskoj je i dalje Dubrovnik gdje prosječna cijena kvadrata kuće s dvorištem iznosi 4.477 eura, dok prosječna cijena kvadrata stana iznosi 3.472 eura

Prema istraživanju Njuškala provedenom na uzorku od 155 tisuća aktivnih oglasa nekretnina, cijene istih u Hrvatskoj na godišnjoj razini su rasle 3 posto što je, gledajući period posljednjih nekoliko mjeseci, najveći rast.

Foto: pixabay

Stanovi su, uspoređujemo li isti mjesec prošle godine, poskupili za 5,6 posto dok su kuće nešto više od 3 posto. I dalje su nekretnine u usporedbi sa 2011. godinom povoljnije, no iz mjeseca u mjesec se ta razlika smanjuje, pa su trenutno stanovi povoljniji za 1,6 posto nego što su bili prije 7 godina.

Godišnji indeksi cijena stanova u većim hrvatskim gradovima pokazuju nam sve ubrzaniji rast, pa je tako prosječna cijena kvadrata stana u Splitu porasla za 12 posto, koliko je rast bio i u Puli. U Zagrebu su cijene rasle za 8 posto, a čak je i u Osijeku zabilježen rast cijena kvadrata stana za 1 posto.

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL, Davor Puklavec/PIXSELL

Najskuplji grad u Hrvatskoj je i dalje Dubrovnik gdje prosječna cijena kvadrata kuće s dvorištem iznosi 4.477 eura, dok prosječna cijena kvadrata stana iznosi 3.472 eura. Kvadrat stana u Dubrovniku poskupio je na godišnjoj razini za 18 posto. Prosječna cijena kvadrata stana u Rijeci iznosi 1.479 eura i za 3 posto je viša u odnosu na isti mjesec prošle godine. U određenim gradovima na istoku Hrvatske, poput Požege i Slavonskog Broda, cijene kvadrata stana su pale za 3 do 5 posto.

Foto: Josip Regović

U Zagrebu trenutno prosječna cijena kvadrata stana iznosi 1.827 eura. Pogledamo li detaljnije po određenim kvartovima, cijene variraju od 900 do 2800 eura. Tako npr. prosječna cijena kvadrata stana u Centru iznosi 2.378 eura, i za 12 posto je viša u odnosu na isti mjesec prošle godine. Cijena kvadrata stana na Trešnjevci rasla je za 7 posto i trenutno prosječno iznosi 1.831 euro. Na Vrbiku se cijene nisu mjenjale, pa tako prosječan kvadrat stana u tom kvartu iznosi 1.801 euro. U kvartovima poput Volovčice i Gajnica cijena stana je niža od 1.500 eura za kvadrat, no i u njima je zabilježen rast cijena u odnosu na isti mjesec prošle godine veći od 10 posto.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije