STANJE NA TRŽIŠTU

Cijene rastu samo na otocima, u Dubrovačkoj županiji te u Karlovcu

Dubrovnik
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell
04.06.2015.
u 08:30

U Gradu Zagrebu prosječna cijena po četvornome metru za kuću u svibnju je iznosila 1.282 eura, a stana 1.591 euro

Sudeći prema podacima s Njuškala, vodećeg hrvatskog oglasnika za nekretnine, tržište još uvijek nije stabilno, a cijene, ukupno gledajući, i dalje imaju trend pada.

Prema novom istraživanju Njuškala, provedenom na uzorku od čak 155 000 nekretnina oglašenih u svibnju 2015. godine, cijene nekretnina u Hrvatskoj pale su za 3 posto u usporedbi s cijenama u svibnju 2014. godine, dok je u odnosu na prethodni mjesec zabilježen pad od 1 posto. Najnoviji podaci uspoređeni s cijenama u svibnju 2011. godine, pokazuju njihov pad za čak 7 posto.

Cijene porasle i u Karlovačkoj županiji

Na godišnjoj razini rast cijena nekretnina, osim u Dubrovačko-neretvanskoj županiji koja pokazuje rast u traženim cijenama nekretnina od 3 posto, zabilježen je i u Karlovačkoj županiji, gdje su cijene u odnosu na svibanj prošle godine više čak 8 posto.

Većina županija na mjesečnoj razini pokazuje tendenciju pada u traženim cijenama, pri čemu je do najvećeg pada došlo u Koprivničko-križevačkoj županiji, gdje je iznosio 5 posto. Osim u Dubrovačko-neretvanskoj, najviše cijene nekretnina su i u Splitsko-dalmatinskoj županiji, gdje su tražene cijene četvornog metra u prosjeku iznad dvije tisuće eura.

Krapinsko-zagorska županija bilježi pad od čak 8 posto na godišnjoj razini.

Što se tiče ostalih županija s najnižim cijenama, situacija u svibnju je nepromijenjena; u Vukovarsko-srijemskoj, Virovitičko-podravskoj i Požeško-slavonskoj županiji najniže su tražene cijene kvadrata. U svibnju, prosječna cijena kuće u Požeško-slavonskoj županiji pala je ispod 400 eura po kvadratu.

I dalje najveću cijenu imaju nekretnine na Jadranu, posebice u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, gdje je u svibnju 2015. godine prosječna cijena iznosila 2.141 eura po kvadratu za kuću te 2.472 eura po kvadratu za stan.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji prosječne cijene četvornog metra stana nastavile su rasti te je u svibnju zabilježen rast i za prosječne tražene cijene za kvadrat kuće.

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL, Davor Puklavec/PIXSELL

Cijene kuća u Zagrebu i dalje u padu

U Gradu Zagrebu prosječna cijena po kvadratu za kuću u svibnju je iznosila 1.282 eura, što je pad od 8 posto u odnosu na isti mjesec 2014. godine. Kod stanova, prosječna cijena po kvadratu iznosila je 1.591 euro, odnosno 2 posto manje u odnosu na isti mjesec u prethodnoj godini.

Razlike u prosječnim cijenama po općinama u Zagrebu

U Gradu Zagrebu cijene izrazito variraju kada analiziramo po općinama te se kreću od najniže prosječne cijene u Brezovici od 967 eura po kvadratu za stan, do općine Gornji Grad – Medveščak od prosječne cijene od 2.029 eura po kvadratu za stan.

Razlike u prosječnim cijenama još su veće u podjeli prema četvrtima, pri kojoj najviše cijene i dalje drže četvrti u središtu Zagreba, dok se u sredini raspona cijena nalaze Novi Zagreb – istok i Novi Zagreb – zapad.

Četvrti Tuškanac, Dolac, Šalata i Prekrižje imaju najvišu cijenu stanova po kvadratu, no i najskuplje četvrti u gradu Zagrebu bilježe pad cijene nekretnina u odnosu na prošlu godinu. Među njima, najveći pad prosječne cijene kvadrata stana bilježe Ribnjak, Dedići i Voćarsko naselje.

Među četvrtima s najnižom cijenom stanova po kvadratu, izdvajaju se rubni dijelovi Zagreba; Botinec, Brezovica, Savica-Šanci, Sopnica i Soblinec. Kvadrat stana u tim četvrtima kreće se ispod 1000 eura po kvadratu.

Srednja cijena u Zagrebu se i dalje nalazi u četvrtima u Novom Zagrebu i Stenjevcu, koji su prema povezanosti s centrom grada i sadržaju koji nude i dalje „best buy“. Stan se u ovim četvrtima može naći po cijenama od 1.200 do 1.400 eura po kvadratu.

Velike su razlike cijena kuća u Zagrebu i okolici. Najskuplji kvadrat kuće nalazi se u općini Gornji Grad Medveščak, gdje je prosječna tražena cijena 2.468 eura po kvadratu. Najniže cijene kvadrata kuće nalaze se u općinama Gornja Dubrava, Sesvete i Zagreb – okolica, gdje se kvadrat može naći i po cijeni nižoj od 800 eura.

Od najskupljih gradova i mjesta u Hrvatskoj, najveći je rast cijena na godišnjoj razini u mjestu Sali (porast od 19 posto u odnosu na svibanj 2014.). Rast je također prisutan u mjestima Dubrovnik – okolica, Sutivan, Punat, Vrsar, Bol, Supetar, Seget te Mali Lošinj. U ostalim mjestima cijene ili stagniraju ili su u padu.

Prosječne cijene nekretnina za gradove s najvećim brojem stanovnika

U svibnju 2015. godine po gradovima, ne uključujući i njihovu okolicu, najviše cijene po kvadratu imaju nekretnine u gradovima na Jadranu – u Dubrovniku, Splitu i Zadru. Grad Zagreb, ne uključujući okolicu, nalazi se na četvrtom mjestu po prosječnoj cijeni kvadrata. Od većih gradova u Hrvatskoj, najniže prosječne cijene kvadrata imaju Bjelovar, Sisak, Vinkovci i Vukovar, gdje je prosječna cijena četvornog metra kuće niža od 500 eura.

Komentara 6

DU
Deleted user
11:15 05.06.2015.

Nezgodna strana ovakvih tržišnih analiza jest što nemaju baš puno dodirnih točaka s "prodano-kupljeno"! Drugim riječima, u svijetu se smatra realnim odrazom cijena m2 kad se analiziraju cijene nekretnina koje su prodane u roku 100 dana od momenta oglašavanja, tj. to je bilo tržišta u tom momentu. Kod nas se "okači" cijena u malom oglasniku, tek da se vidi da li će "bhudala naići" i tako oglašene nekretnine stoje godinama po oglasnicima i agencijama, a onda se vrše analitički zahvati na tim i takvim nerealnim cijenama pa se onda time "hrani" novi val onih koji bi htjeli prodati nekretninu i zagledaju u cijene u oglasnicima i tako ad infinitum. Tražena cijena nekretnine je slaba polazna točka, to je više psih. očekivanje i tinjajuća nada da će netko "naići" s vrećom gotovine.

EP
ephesus
15:16 05.06.2015.

Nikad mi nece biti jasno zasto sve racunamo u eurima, a imamo svoju valutu. Pa hebemu zivot, prodajemo nekretnine u RH, cemu cijenu stavljati i racunati u Eur??

CA
Cafa
23:22 05.06.2015.

Ne radi se statistika tako... Uzorak je premali i može ovisiti recimo o tome da je više malih stanova, koji su skuplji. Ili da je trenutno u ponudi više stanova u centru nego na periferiji. Cijena se računa tako da pratiš cijenu dvosobnog stana od 50 kvadrata u jednom određenom kvartu. Znači pratiš cijenu jednog točno određenog tipa stana. Osim toga, ovo su tražene cijene a ne postignute cijene. Zadnja stvar - ne vjerujem da se na Njuškalu može raditi znanstveno istraživanje, vode ga amateri.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije