Novo istraživanje

Cijene nekretnina u Hrvatskoj

promo
Foto: Shutterstock
03.12.2016.
u 09:05

Cijene nekretnina u Hrvatskoj u studenom 2016. godine pokazuju neznatni rast prema istom mjesecu prošle godine i pad prema listopadu.

Prema novom istraživanju Njuškala, provedenom na uzorku od 170 000 aktivnih oglasa u studenom 2016. godine, cijene nekretnina u Hrvatskoj pokazuju neznatni rast prema istom mjesecu prošle
godine dok prema listopadu ove godine pokazuju blagi pad cijena. 

Gledano po gradovima, Zagreb i Split nastavljaju s oporavkom cijena iz mjeseca u mjesec, a isti trend pokazuju i turistički centri u priobalju.

Cijene nekretnina u padu u većini kontinentalnih županija

Većina županija na godišnjoj razini pokazuje pad u prosječnim cijenama nekretnina, koji je i dalje najizraženiji u kontinentalnom dijelu Hrvatske, dok su cijene u županijama na priobalju tijekom studenog niže nego u ljetnim mjesecima iako većina nastavljaju s rastom cijena na godišnjoj razini.

Kontinentalne županije koje bilježe najveći pad prosječnih cijena nekretnina u odnosu na isti period prošle godine, ujedno su i županije sa najnižim cijenama nekretnina općenito. Primjerice, u Požeško-slavonskoj županiji prosječna cijena kvadrata kuće što u cijenu uključuje i okućnicu iznosi 361 euro u studenom.

Cijene kuća padaju, a stanova neznatno rastu

Cijene izrazito variraju kada analiziramo po gradskim četvrtima u Gradu Zagrebu te se kreću od najniže prosječne cijene u Brezovici od 930 eura po kvadratu za stan, do općine Gornji Grad – Medveščak od prosječne cijene od 2.094 eura po kvadratu za stan te 2.189 eura za kvadrat kuće. Najveća ponuda stanova odnosi se na veličine od 60 do 70 kvadrata što su ujedno i najtraženije kvadrature stanova u Gradu Zagrebu. Prema traženim cijenama stanova, najveća potražnja je za stanove od 600 do 700 tisuća kuna. U četvrtima poput Trešnjevka – jug takvih je stanova velika ponuda, a isto tako i potražnja za stanovima u toj gradskoj četvrti.

Dubrovnik bilježi rast cijena nekretnina

Dubrovnik je i dalje najskuplji grad s godišnjim rastom cijena nekretnina od sedam posto. Slijede ga Opatija, mjesta i općina na otoku Braču te grad Hvar.

U studenom 2016. godine po najvećim gradovima u Hrvatskoj, ne uključujući i njihovu okolicu, najviše cijene po kvadratu imaju nekretnine u gradovima na Jadranu - u Dubrovniku, Splitu i Zadru. Najnižu prosječnu cijenu nekretnine i dalje ima grad Vukovar, u kojemu je cijena kvadrata 577 eura.

Od najvećih gradova u Hrvatskoj, najveći pad cijena nekretnina pokazuje Vukovar s padom od 17 posto na godišnjoj razini te Bjelovar s padom od 8 posto.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije