Stanje na tržištu

Cijene nekretnina rastu, mnogi strahuju od Ovršnog zakona

Shuterstock
17.02.2018.
u 09:23

Cijene stanova, koje su na nacionalnoj razini 2017. završile s nešto više od osam posto rasta, u siječnju ove godine rasle su još malo, oko tri posto u odnosu na lanjski siječanj

Prošlu godinu završili smo, što se nekretninskog tržišta tiče, vrlo optimistično. Cijene nekretnina pokazale su blagi rast diljem zemlje, a taj trend nastavlja se u ovoj godini. Cijene stanova, koje su na nacionalnoj razini 2017. završile s nešto više od osam posto rasta, u siječnju ove godine rasle su još malo, oko tri posto u odnosu na lanjski siječanj. S kućama, koje godinama muku muče s negativnim trendom, situacija nije toliko optimistična, no i tu je vidljiv pomak – nabolje. Posebice se to odnosi na Slavoniju, odnosno na kuće u Osijeku i okolici gdje je dosta živahno. Prosječna cijena kuće sa zemljištem na tom području kreće se oko 600 eura po četvornom metru što je dvostruko manje nego za cijenu stana po četvornom metru.

Foto: Shuterstock

Rekorderi lanjske godine – Dubrovnik, Split, Pula i Zagreb i dalje su na vrhu liste najtraženijih destinacija, a osim domaćim kupcima, zanimljivi su i strancima.

– Većina ljudi i dalje u pravilu kupuje dvosobne i trosobne stanove, u pravilu na kredit, rješavajući si tako stambeno pitanje – kažu u agenciji za nekretnine Opereta. Napominju da je sve češći i trend kupnje malih stanova na dobrim lokacijama u turističke svrhe. Stoga ne čudi zanimljiva situacija na tržištu nekretnina za najam. Posljednjih godina njihov se broj utrostručio, a gradovi u kojima su najtraženiji, Zagreb, Zadar, Rijeka i Split, bilježe da su najtraženije garsonijere i stanovi manjih površina. U pravilu je riječ o nekretninama za kratkoročni najam koje uglavnom zanimaju turiste.

Da je taj trend uzeo zamaha svjedoče i akcije koje imaju trgovački centri specijalizirani za opremanje interijera koji su u ponudu uvrstili i namještaj namijenjen upravo opremanju apartmana i stanova za najam. Trend prate i banke nudeći tzv. turističke kredite namijenjena kupnji i opremnju prostora za najam.

Kada pak govorimo o kvartovima, u Zagrebu, najvećem tržištu nekretnina, i dalje su najtraženije nekretnine u zoni tramvaja, u širem centru i Novom Zagrebu, ali i u obiteljskim kvartovima na zapadnom dijelu grada kao što su Špansko i Malešnica. Razlog tome svakako su i niže cijene koje se u Novom Zagrebu u prosjeku kreću oko 1500 eura po četvornom metru, a slična je tražena cijena i za rubne kvartove zapadnog dijela grada.

Jedan od glavnih razloga porasta cijene nekretnina ove godine bilo je donošenje Zakona o sufinanciranju stambenih kredita u trajanju od četiri godine koje je uspjelo potaknuti potražnju i probuditi tržište, no stručnjaci upozoravaju da bi i promjena Ovršnog zakona također mogla utjecati na tržište, ali na suprotan način od prethodnih mjera.

Valja spomenuti i to da su banke znatno postrožile uvjete za odobravanje stambenih kredita koji su i danas glavni način stjecanja nekretnine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije