Dajte dušu domu

Zidna kulisa jeftin i efektan način za uređenje

zidovi
Foto: Promo fotografije
1/5
21.06.2014.
u 00:00

Donosimo trikove kako fotografijama uljepšati svaki prostor

Kad ulazite u stan, rijetko što vas može toliko razveseliti kao pogled na drage fotografije. Neovisno o prostoriji, fotografije i slike na zidovima uvijek će dobro upotpuniti prostor, a vama prizvati uspomene na lijepe trenutke. Stoga ne oklijevajte i potražite pravo mjesto za svoje najdraže fotografije. Prije no što ih postavite posložite ih na pod i pokušajte složiti kompoziciju koja vam se sviđa, nije svejedno kako su razmještene.

Važna je pozicija

Dobro pozicioniranje skrenut će pozornost na ljepotu slika i podići izgled interijera. Loše će ostaviti neuredan dojam. Jednu veliku sliku ili fotografiju nije tako teško smjestiti. Uobičajene su centralna pozicija iznad sofe, iznad kamina, na zid u hodniku i slično. No kako postaviti više slika na isti zid ili u isti prostor?

Foto: Promo fotografije

Bitno je da budu postavljene kao jedinstvena, posebna kompozicija koja mora djelovati prirodno i harmonično. Mogu biti postavljene geometrijski, primjerice da čine trokut, pravokutnik, niz itd. Ili pak nonšalantno, tako da se slike različitih dimenzija postave u različitim visinama, no to i dalje mora biti kompaktna cjelina.

U svakom slučaju važno je voditi računa o nekoliko pravila. Ako se slike postavljaju iznad nekog komada namještaja, rubovi njihovih okvira ne smiju prelaziti širinu namještaja.

Veći prostor - veće slike

Grupiranje slika ne mora nužno biti po stilu, motivima ili tehnici, a ni slike u kompoziciji na jednom zidu ne moraju biti istih dimenzija i u jednakim okvirima.

Foto: Promo fotografije

Za veće prostore izaberite slike većih dimenzija, na manjim zidovima birajte i manje okvire. Želite li ipak postaviti neku manju sliku na veliki zid, neka barem bude u debljem okviru. Želite li naglasiti jednostavnost svog prostora, postavite na zid nekoliko slika istih dimenzija, okvira i motiva u ravnoj liniji. Ovakav raspored posebno preporučujemo za prostorije uređene u modernom minimalističkom stilu. U rustici i klasici dobro će izgledati slike raspoređene tako da se izabere jedna središnja oko koje se postavljaju ostale manjih dimenzija.

Foto: Promo fotografije

Takav raspored može biti zanimljiviji od geometrijski preciznog, simetričnog postavljanja, a istodobno sugerira toplu atmosferu. Aktualni je trend postavljanje slika u sve prostorije, uključujući i kupaonice te manja stubišta. Na stubištima postavite slike tako da se "penju", tj. da prate stepenice.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije