Šarenilo da, ali...

Želite povećati svoj životni prostor? Evo nekoliko trikova!

Želite povećati svoj životni prostor? Evo nekoliko trikova!
Foto: Dom i vrt
1/5
07.01.2018.
u 08:32

Minimalizam je uvijek dobrodošao. Prostor se može povećati, primjerice, postavljanjem ogledala.

Pravilan odabir boja, multifunkcionalni namještaj i organizacija prostora glavni su preduvjeti da i mali stan bude funkcionalan i ugodan. Sve se to može postići s nekoliko malih trikova, a jedno je od pravila pri uređivanju izbjegavanje unošenja u prostor nepotrebnih stvari. Prenatrpanost je jedna od češćih pogrešaka.

U malim je prostorima važno iskoristiti svaki kutak, ali ne postoji univerzalno rješenje kako urediti dom te je uvijek dobro posavjetovati se sa stručnjacima.

– Pri kupnji malog stana važno je prepoznati njegov potencijal.

Tu mislim na visinu zidova, dnevno svjetlo i povezanost prostorija – kazala je dizajnerica interijera Ankica Juričević i dodala da ako postojeća visina stana dopušta, treba je znati potpuno iskoristiti kako bi se dobili novi kvadrati.Pomoći će svijetle boje i izbor namještaja. Minimalizam je uvijek dobrodošao. Prostor se može povećati, primjerice, postavljanjem ogledala.

Detalji najviše utječu na dojam koji ostavlja dom, pazite da budu usklađeni

Prijedlog Ankice Juričević postavljanje je ogledala u punoj dužini zida, primjerice, u malim i skučenim hodnicima ili u sobi na zidu iznad dvosjeda.

– Naglaske u boji i materijalu treba postići na detaljima kao što su zavjese, jastuci, uzorci na stolnjacima uz poneki ukrasni detalj. Ističem da nije dovoljno ispuniti samo osnovne stambene potrebe. Važno je u dom unijeti i estetske elemente kako stan ne bi izgledao hladno i nezanimljivo – rekla je Ankica Juričević.

Dobar savjet zlata vrijedi

1 Izbjegavajte tamne boje i tapete velikih uzoraka Kako bi se postigao sklad, kombinirajte najviše tri različite pastelne boje, primjerice, boju lavande, bež, nježno zelenu ili ledeno plavu. One vizualno povećavaju prostor i imaju smirujući učinak.

Prostor se ispod stepenica može iskoristiti na različite načine

2 Tapete i tamnije boje stavite samo na jedan zid Dobrodošle su tapete bez uzoraka ili sa što manjim uzorkom u boji tapetne podloge. Strop uvijek mora biti bijel.

3 I podovi moraju biti svijetli Bilo da je na podu parket, laminat, kamen ili keramičke pločice i oni moraju biti svijetli. Isto pravilo vrijedi i za sagove, a neka budu mali i okrugli.

Ispod stepenica možete smjestiti zahod, spremište za cipele te ostavu za rublje, glačalo...

4 Valja izbjegavati glomazni i vizualno težak namještaj Namještaj ne smije dominirati bojom, načinom izvedbe, masivnošću i uzorkom tkanine. Dobro je izabrati i visoke ormare koji će se stopiti s bojom zidova. Funkcionalna rješenja su i izbor rasklopivih dvosjeda pa čak i pisaćih stolova.

5 Rasvjeta - Prozora nikad dovoljno, a umjetno svjetlo može se riješiti lusterom s nekoliko lampi. Oni su idealno rješenje za male stanove. Ambijentalni dojam može se pojačati podnim, zidnim ili stolnim lampama s regulatorom jačine svjetlosti.

6. Kupujte ekonomično, tzv. 2 u 1 predmete

Sofa koja se jednim potezom pretvara u ležaj ili ima spremište za posteljinu u malim prostorima i više je nego dobrodošla

7. Ne gušite prostor stvarima, pustite ga neka diše

Uklonite sitne slike i ukrase sa zidova i umjesto toga objesite jednu veliku sliku s motivom koji najviše volite. Oslobodite prostor od nepotrebnih stvari i ne natrpavajte ga sitnicama

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije