Drukčiji ambijent

Želite novi izgled stana? Evo kako ga promijeniti u nekoliko koraka

Želite novi izgled stana? Evo kako ga promijeniti u nekoliko koraka
Foto: Dom i vrt
1/5
19.08.2013.
u 22:29

Dašak osobnosti - Tapete, ogledalo ili zavjese za novi efekt u domu

Kada useljavate u stan, najvažnije je kupiti velike komade namještaja koji su vam potrebni za svakodnevni život i funkcioniranje. Često se dogodi da dok dođete do završnih detalja, izgubite volju za daljnjim obilaženjem dućana te se uselite u stan, a da niste finalizirali uređenje. A upravo ti detalji stanu daju dašak vaše osobnosti. Ako se useljavate u novi stan ili vam je nakon nekog vremena dosadio vaš stambeni prostor, postoje detalji kojima ćete relativno brzo i za relativno malo novca stvoriti potpuno drukčiji ambijent u domu.

Zidovi u prvom planu

Prvi je korak da se pozabavite zidovima, a to možete učiniti promjenom boje ili postavljanjem tapeta. Nije potrebno bojiti cijeli stan ili sobu – dovoljno je odabrati jedan zid.

Obojite li jedan zid, efekt će biti bolji nego da sve zidove u prostoriji obojite istom bojom. Ako vam nakon nekog vremena boja ili tapeta dosadi, jednostavno ćete je promijeniti.

Na tržištu postoje brojni proizvođači i tipovi boja i tapeta. O vašem ukusu i financijskim mogućnostima ovisi što ćete odabrati. Takvu promjenu možete napraviti za pedeset kuna ili za nekoliko tisuća kuna. Danas su sve popularnije i fototapete pa možete odabrati različite motive, crno-bijelih ili u boji kojima neku prostoriju svoga stana možete tematski urediti, primjerice unijeti londonsku vrevu u vašu radnu sobu.

Ako se ne želite gnjaviti bojenjem ili postavljanjem tapeta, na tržištu postoji i velik izbor naljepnica različitih motiva, koje se lako postavljaju i skidaju.

Dodatni pečat stanu možete dati i izborom ukrasnih jastuka te tepiha. Boju jastuka i tepiha uskladite s bojom ili temom kojom ste obradili zid.

Na tržištu postoji zaista širok izbor boja i tkanina, a na vama je samo da se hrabro poigrate različitim uzorcima i bojama kako biste dobili drugačiji i zanimljiviji prostor.

Pri izboru tepiha vodite računa o tome je li ostatak vaše sobe u jednostavnom, neutralnom i jednobojnom koloritu pa ćete pri odabiru tepiha biti usmjereni na šarenije i tepihe s uzorkom. Ako su vam namještaj i dekor već šareni, birat ćete smireniji, jednobojni tepih.

Ogledalo kao dekoracija

Dodatni element koji može oplemeniti prostor je izbor ogledala. Ogledalo može biti samo dekorativni element, koji će s nekim posebnim okvirom dati pečat vašem hodniku ili zidu dnevnog boravka. Ili ih možete stavljati po širini i visini cijelog zida kako bi optički povećali prostoriju.

Odabir ogledala u zlatnom ili crnom baroknom okviru dat će prostoriji namještenoj modernim i jednostavnim namještajem potpuno novi kontekst i ugođaj.

Zavjese su još jedan element kojim možete oplemeniti svoj prostor i dati mu toplinu.

U malim prostorima poželjno je da budu što jednostavnije, svjetlije i prozračnije kako bi vam dale osjećaj topline i privatnosti, a da ne opterete prostor.

Ako je vaš stan dovoljno velik i prostran, možete se poigrate bojom zavjesa ili se odlučiti i na dvostruke dekorativne zastore, a da prostor ne bude opterećen i otežan njima.

Ako niste ljubitelj minimalizma, završni element vašeg uređenja mogu biti lučice, svijeće, ukrasne deke, vaze različitih oblika, boja i materijala koje ćete uskladiti s prostorom.

Budući da su to i najmanji i najlakše zamjenjivi dijelovi dekoracije, možete imate i više kompleta koje ćete prema želji mijenjati i time imati osjećaj da se vaš životni prostor stalno mijenja.

Smjernice za male preinake

1 Dekoracije ne moraju biti skupe

Završno uređenje doma ne mora biti i veliki financijski izdatak. Uz pokoju dobru ideju i ponešto utrošena vremena za obilazak trgovina možete pronaći relativno jeftine, a zgodne detalje kojima ćete vaš životni prostor učiniti posebnim i ugodnim.

2 Promjena se vidi zahvaljujući sitnicama

Promijenite boju jednog zida u prostoriji, nabavite dekorativne jastučiće koji odgovaraju uz njega, postavite zanimljivo ogledalo, nabavite odgovarajuće zavjese ili kupite nekoliko kompleta svijeća, ukrasnih deka, vaza i sličnih sitnica koje možete mijenjati prema prigodi ili raspoloženju.

3 Hrabrost se isplati, a najvažnije je da se osjećate ugodno u domu

Budite hrabri i kombinirajte različite stilove. U krajnjoj liniji najbitnije je da se prostor u kojem boravite prije svega sviđa vama i da se u njemu osjećate ugodno i sretno.

NE PROPUSTITE: Budite maštoviti! Savjetujemo kako stropove učiniti zanimljivima

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije