zdravlje

Zbog ovih osam svakodnevnih grešaka zrak u vašem domu loše je kvalitete, a ne treba biti!

dnevni boravak
Thinkstock
20.04.2021.
u 14:08

Pokušajte izbjegavati sredstva za čišćenje s mirisom limuna ili bora; tvari iz tih mirisa posebno su reaktivne s ostalim kemikalijama u zraku

Kad pomislite na onečišćenje zraka , vjerojatno vam pada na pamet vanjski zrak, ali bitna je i kvaliteta zraka u vašem domu. Grinje, plinovi poput ugljičnog monoksida, plijesan, pelud i druge onečišćujuće tvari mogu nevidljivo plutati zrakom, što uzrokuje alergije ili ozbiljne zdravstvene probleme. Iako se mogu činiti bezazlenima, određene svakodnevne aktivnosti, poput kuhanja, čišćenja ili tuširanja, mogu pogoršati kvalitetu zraka u zatvorenom. Srećom, nekoliko jednostavnih promjena pomoći će vam da lakše dišete. Izbjegavajte ove uobičajene pogreške kako biste osigurali da zrak u vašem domu bude što čišći.

Foto: pixabay

Donosite zagađivače u dom

Skidanje cipela na ulaznim vratima može smanjiti alergene i klice. Pelud čine mikroskopske čestice koje ulaze u oči, nos i kosu te se hvataju na odjeću. Par otirača - jedan izvana, a drugi unutra - ograničit će broj vanjskih alergena.

Foto: pixabay

Ne kontrolirate vlagu

Ako se u sobi osjeća vlaga i zaudara na plijesan, to znači da bi plijesan mogla rasti, a grinje se širiti. Svakako razmislite o dodavanju odvlaživača zraka. Toplo i mokro čini kupaonicu glavnim mjestom na kojem se razmnožavaju grinje i plijesan. Perite ručnike barem jednom tjedno i iotvorite prozor ili uključite ventilator pri svakom tuširanju.

Foto: Promo fotografija

Ne mijenjate redovito filter klime

Sustav klimatizacije kontinuirano filtrira zrak kad god radi. Da biste postigli najbolje rezultate, obratite pažnju na filtere. Prvo ih zamijenite najmanje svakih šest mjeseci (postavite kalendarski podsjetnik). Drugo, upotrijebite pravu vrstu filtera.

Foto: pixabay

Prozore uvijek držite zatvorene

Čak i nekoliko minuta svježeg zraka može poboljšati kvalitetu zraka u zatvorenom. Otvaranje prozora povećava protok zraka, istjerujući zagađenje. U danima visokog ozona, držite prozore zatvorene. Međutim, ako imate sezonske alergije, otvaranje prozora znači puštanje peludi unutra. Tada je pametno, za vrijeme provjetravanja držati stvari zatvorene u spavaćoj sobi.

Foto: pixabay

U zatvorenim sobama palite mirisne svijeće

Dobro mirišu, ali mirisne svijeće nisu sjajne za kvalitetu zraka. To je zato što bilo što s mirisom sadrži hlapljive organske spojeve.  Ako želite malo zapaliti omiljenu mirisnu svijeću, otvorite obližnji prozor. Svijeće bez mirisa proizvode manje štetnih spojeva, tako da su bolji izbor.

Foto: pixabay

Pretjerano upotrebljavate dezinficijens

Kemikalije za čišćenje poput amonijaka, izbjeljivača i vodikovog peroksida dobro dezinficiraju, ali mogu nadražiti dišne ​​putove. Pokušajte ih koristiti samo kada trebate dezinficirati i ubiti bakterije i držite se po jednog sredstva za čišćenje (to sprječava miješanje kemikalija u zraku, što može povećati toksičnost). Otvorite prozore u sobi koju čistite i otiđite nakon što završite kako ne biste udisali isparavanja. Također pokušajte izbjegavati sredstva za čišćenje s mirisom limuna ili bora; tvari iz tih mirisa posebno su reaktivne s ostalim kemikalijama u zraku. Za opće čišćenje razmislite o korištenju prirodnog proizvoda, nečega domaćeg s octom.

Koristite sprejeve za prikrivanje neugodnih mirisa

Aerosolni sprejevi brzo prikrivaju neugodne mirise, ali pazite: u zrak unose sitne čestice koje udišete. Ako niste osjetljivi na esencijalna ulja, to je bolja opcija. Lavanda i pepermint obično odgovaraju većini ljudi. Dodajte kapljicu ili dvije u difuzor ili, u kupaonici, stavite kapljicu na unutrašnjost role toaletnog papira.

Lesnina Dieter Knoll kuhinja
Foto: Lesnina

Ne ventilirate prilikom kuhanja

Ako imate plinski štednjak s otvorenim plamenom, on emitira ugljični monoksid i dušikove okside koji su onečišćujuće tvari. Iako električne peći i pećnice s tosterom možda nemaju otvoreni plamen, oni i dalje ispuštaju čestice koje ne želite udahnuti. Zato je važno koristiti ventilaciju tijekom kuhanja. Najučinkovitiji tip nape ima ventilacijski filter koji filtrira zrak i izacuje toksine. Ako vaša umjesto toga cirkulira zrak, obavezno otvorite prozor.

dnevni boravak
1/9

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije