Domaći dizajneri

Zavirite u svijet domaćih kreativaca i zaljubite se u njihov namještaj

Zavirite u svijet domaćih kreativaca i zaljubite se u njihov namještaj
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/12
25.02.2013.
u 00:05

Ada Kežić je od konstrukcije kišobrana i konca dizajnirala podnu svjetiljku i pokazala kakve dragocjene mogućnosti pruža domaći dizajn. Nije jedina...

Kuglasti stolić tokaren od drva ili pleten od pruća krije na zaravnjenoj gornjoj površini divan štos: tu je mobilni dio koji kad se okrene postaje zdjela u stolu! Dizajnerski je to rad Nikoline Jelić naziva “Praznina”. I bio je hit 1. Produkteke Centra za dizajn Hrvatske gospodarske komore koja je spojila dizajnere, tvrtke i distributere namještaja s njihovim kupcima. Tu se stajalo u redu da bi se sklopio posao na uglačanome parketu CZD-a. Mogli su doći i građani. Dolazit će još i više, jer ovo sigurno nije prvi i posljednji mali sajam čija su tema namještaj i opremanje interijera koje potpisuju domaći dizajneri.

Kad je HDD prije mnogo godina razvio strategiju konkretnih poteza da hrvatski dizajn oživi i razvije se kako treba, činilo se da se neće ništa pomaknuti s mrtve točke. No danas su naširoko poznate Kvadra ili INKEA koje imaju stalno zaposlene dizajnere i uspjehe na inozemnom tržištu. Jednako pak kao što je svaki posao poštovan, tako je i jednako poštovan i mali dizajnerski sustav koji pošteno i kreativno obavlja svoj posao. Zato je na 1. Produkteci pravi užitak bilo vidjeti odlične radove Ksenije Jurinec, dvojca Tim Bolje, Carmen Mikuš, Ade Kezić, Ane Banić–Göttlicher i Maše Vukmanović i drugih. Ada Kezić razvila je sjajan (modularni) sustav urbane opreme za gradske eksterijere, ali i za vaš vrt! Carmen Mikuš opremila je interijere na 180-metarskom brodu kojeg je za francuskoga vlasnika radio Brodosplit, a sada je na samostalnoj izložbi u CZD-u pokazala kako se stari premdeti odlično mogu redizajnirati. Uživajte u našem malom izboru ideja.

Lakoća stanovanja
Arhitekti Marko Padovan i Mario Furčić dokazuju da prvi dolazi s mora a drugi s kopna. Namještaj i kućni predmeti nose duh jadranske lakoće opremanja sunčanog stana (kao kod vovih svjetiljki), ali su i vrlo urbani (poput “nevidljivih” zidnih polica na kojima knjige oblikuju sliku srca!). I kod njih se na Produkteki čekalo na red. Naći ćete ih na timbolje.com.
Pravi mali pomagači
Modeli tarionika za začine dio su ponude web-dućana www.takemehome.hr koji će se uskoro otvoriti i u Masarykovoj.
Iz Urihova sustava
Odlična mala dizajnerska ponuda stiže i iz Urihova sustava koji podržava one koji ne bi uspjeli u masovnoj proizvodnji.
Divan dan 
uz Nikolinu
Praznina koja je puna značenja i praktičnih mogućnosti dio je dizajnerskog razmišljanja Nikoline Jelić. Okrenete li ravnu plohu stolića ona postaje zdjela!
Divno drvo iz Kende
Savršeno glatka površina stolice s naslonom priziva osjećaj iznova poželjne dugotrajnosti namještaja.
A sada – Woodoir!
Evo makete stolića Woodoir Sanje Rotter koji i u pravoj veličini svakako razgaljuje svojim dizajnom, svojom posebnom “grafikom” nogu.
Kenda u trci s malim dizajnerima
Proizvođač i najveći distributer namještaja u regiji Kenda nudi stol srednje dužine i veliki stol u jednom. Sklopivi mehanizam je naravno pametno izveden.
Ada Kezić brine za grad
Dođete s biciklom do ove klupe i samo gurnete kotač u bočni utor. Bicikl je parkiran! Klupu je dizajnirala Ada Kezić za grad ali i vaš vrt.
Elegancija Ksenije Jurinec
Renomirana dizajnerica Ksenija Jurinec od lagana je drva oblikovala niski sobni namještaj koji može poslužiti i kao stolić i kao klupica, odnosno sjedalica.
“Grafički” namještaj
Maketa dviju komoda od dvije vrste drva Sanje Rotter pokazuje kako dizajnerica grafičkom igrom (ali u 3D realizaciji) oživljava minimalizam forme.
A gdje je medo? Ispod šalice!
Dignete li ovu simpatično dizajniranu šalicu doživjet ćete nešto još simpatičnije. Ispod je naslikan sklupčan zlatni medo! Iz “takemehome” je dućana.
Geometrija koja odmara
Kvadrina plava geometrijski oblikovana fotelja bila je izložena na prestižnom sajmu IMM Cologne 2012., ali i na “maloj” 1. Produkteci! Na IMM-u u njoj su sklupčali čitači. U Centru za dizajn bila je moćni primjer supermoderna a ugodna pojastučena namještaja.

NE PROPUSTITE: FOTO Umjetnički par neugledni prostor pretvorio u supermoderni stan

NE PROPUSTITE: Otkrivamo trendove u svijetu dizajna: Ured i stan u jednom

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije