Izbjegnite zamke

Zašto je za adaptaciju važno angažirati stručnjaka?!

Zašto je za adaptaciju važno angažirati stručnjaka?!
Foto: Dom i vrt
1/2
09.07.2013.
u 09:30

Arhitektica Monika Galović Rolich savjetuje o najčešćim pogreškama u uređenju i kako ih izbjeći

Uređenje i preuređenje doma zahtjevan je, naporan i poprilično skup posao u koji se mnogi upuštaju sami upravo zbog nedostatka novca. Štednja je i jedan od najvećih razloga zbog kojeg dolazi do velikih pogrešaka u adaptaciji prostora, a koje kasnije mogu biti još i skuplje zbog vlastitog nezadovoljstva radovima i rezultatom, ali i zbog nužnih popravaka zbog nestručnog izvođenja radova.
Potrebno je znanja
Kako pravilno preurediti prostor, prilagoditi ga željama te izbjeći najčešće pogreške pri adaptaciji upitali smo dipl. ing. arh. Moniku Galović Rolich.
– Najčešće pogreške pri uređenju doma nastaju zbog nestručnosti, neinformiranosti i donošenja odluka u posljednji trenutak. Zbog nedostatka novca i težnje za uštedom pojedinci često angažiraju nedovoljno stručne osobe ili samostalno kreću u određene zahvate, neprimjerene svom znanju i iskustvu – upozorava arhitektica.
Ako su promjene u domu nužne, a prije svega želite uštedjeti, tada dosljedno slijedite svoje ideje i savjete stručnjaka kako ne bi dolazilo do promjena usred izvođenja radova. Svaka promjena može skupo koštati, a uvijek računajte i na nepredviđene troškove te stavite određenu iznos na stranu. Prije kretanja u bilo kakve radove nužno je posavjetovati se sa stručnjacima.


– Kao arhitekti, koji se svakodnevno susreću s problemom pogrešaka pri adaptacijama i uređenju doma, savjetujemo svima da se posavjetuju sa strukom. Oni koji nisu u mogućnosti platiti stručna savjetovanja, neka potraže stručne članke na internetu ili u tiskanoj literaturi, koja će im pomoći da izbjegnu tipične po greške koje na kraju skupo koštaju i izvor su nezadovoljstva – savjetuje Monika Galović Rolich.
Ljeto idealno za radove
Iako je stiglo ljeto i vrućine su velike, ovo je idealno doba za radove oko kuće i u njoj. Zato, ako ste planirali adaptaciju doma ili vikendice, još stignete pronaći ideju, majstore i primiti se posla kako biste hladnije dane dočekali u kvalitetno uređenom prostoru.
– Ljeto je idealno doba za sve “mokre” radove poput ličenja zidova, postavljanja keramičkih ili kamenih pločica, jer se površine brzo i jednostavno suše, a prostor se može cjelodnevno zračiti. Osim ovih radova, poželjna je zamjena vanjske stolarije (bravarije), tj. vrata i prozora te brušenje i lakiranje parketa (također zbog brzog sušenja i prozračivanja) – zaključuje arhitektica.

Angažiranje nedovoljno stručne osobe za radove
Ako posao povjerite nestručnom susjedu, poznaniku ili prijatelju samo da biste uštedjeli, takvi nestručni radovi na kraju će ispasti najskuplji.
– Zbog toga se često nakon adaptacijskih radova pojavljuju nedostaci koje traže dodatna ulaganja kako bi se uklonili. Svaki zahvat treba planirati, a izvođenje radova preporučljivo je prepustiti stručnim osobama, koje za izvedene radove mogu dati garanciju. Tako se postižu dugoročna i kvalitetna rješenja, koja su u početku možda malo skuplja, ali u konačnici isplativija – kaže Monika Galović Rolich.
Donošenje važnih odluka o uređenju u posljednji trenutak
Imajte na umu da je prostor koji uređujete vaš dom u kojem trebate provoditi puno vremena i u kojem se prije svega trebate osjećati ugodno. Upravo zato morate na vrijeme isplanirati te jasno zacrtati što točno želite u svom domu, jasno znati prezentirati svoje želje izvođačima radova te se, naravno, posavjetovati sa stručnjacima ako niste sigurni u svoje želje.
– Donošenje odluka u posljednji trenutak za posljedicu nosi neusklađenost sa stvarnim željama pa se obično nakon adaptacije javi nezadovoljstvo, jer se u prostoru željelo postići nešto drugo – objašnjava arhitektica Galović Rolich.
Samostalno izvođenje radova bez potrebnih znanja
Najskuplji je posao onaj koji pokušate obaviti sami, a niste uopće svjesni u što se upuštate. Tu sve kreće krivo, od same ideje do odabira materijala i nestručnog izvođenja radova.
– Adaptacija doma radi se za dulje vrijeme, ugođaj prostora i kvaliteta izvedenih radova izuzetno su bitni i za kvalitetu stanovanja pa je važno potpuno definirati želje i potrebe kako bi prostor u konačnici bio baš onakav kako je zamišljen – ističe Monika Galović Rolich.
Nedovoljna informiranost o odabiru materijala i boja
Neinformiranost je isto tako velika pogreška u adaptaciji doma, a arhitektica upozorava da najčešće rezultira nezadovoljstvom konačnim rezultatom.
– Obično se radi o odabiru pogrešnih elemenata, boja ili materijala, jer ljudi najčešće odabiru prostorne elemente po vizualnom osjećaju, a ne uz analizu stvarnih potreba i prostornih mogućnosti. Preporuka je svima posvetiti dovoljno vremena istraživanju i informiranju te kontaktirati sa stručnim osobama koje će svojim znanjem i iskustvom pomoći u pravilnom odabiru – savjetuje Monika Galović Rolich.
Štednja na pogrešan način i samostalna kupnja materijala
Mnogi u početku rade pogrešku donoseći odluku da će sami kupiti potreban materijal umjesto da taj posao prepuste izvođaču radova. Pogrešno je razmišljati da ćete tako uštedjeti jer građevinari često imaju dobre popuste kod trgovaca s obzirom na količinu materijala koju kupuju i vjernost jednom trgovcu i vrlo vjerojatno ne možete kao običan kupac dobiti tako dobre popuste. Isto tako nemojte čekati do posljednjeg trena da krenete s radovima (dok krov ne počne prokišnjavati, plijesan se stvori u zidu ili računi za grijanje budu golemi zbog loše izolacije...).

NE PROPUSTITE: Palete su idealno rješenje za namještaj u vikendici

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije