RADOVI U KUĆI

Za koje radove u kući treba angažirati majstora?

majstori radovi u kući
Foto: Thinkstock
1/12
29.03.2017.
u 10:46

Neke radove kući i stanu svakako možemo napraviti sami ili uz pomoć prijatelja i susjeda. Ali, u neke se bolje ne pačati, jer zahtjevaju stručnost, vještinu i - dobar alat...

Dolazak proljeća osim radova u vrtu, okućnici i balkonu te akcije generalnog čišćenja doma kojima svoj interijer budimo iz zimskog sna i dajemo mu injekciju svježine, uključuje često i neke građevinske i stilske zahvate.

Osim ovih većih poput nove fasade ili novih podnih obloga ili pak sanitarija u kupaonici i novih otvora, ti zahvati mogu biti i manji - od bojanja zidova i stolarije, mijenjanja fronti na kuhinjskom namještaju, novog sloja laka na parketu, novih zavjesa i navlaka za sjedaću garnituru, novih rasvjetnih tijela, zamjenu dotrajalih uređaja (perilice za rublje ili suđe, pećnice, hladnjaka...). Također, proljeće je idealno vrijeme za detaljni pregled i inventuru stanja doma kako bismo vidjeli treba li nešto popraviti, nadograditi, zamijeniti....

Foto: pixabay

Neke od navedenih radova u kući i stanu svakako možemo napraviti sami ili uz pomoć prijatelja i susjeda. Ali, u neke se bolje ne pačati, jer zahtjevaju stručnost, vještinu i - dobar alat. Ponajprije se to tiče popravaka ili ugradnju elektro i vodovodnih instalacija, popravka krova i oluka, čišćenja dimnjaka, popravaka oštećenja na vanjskoj stolariji, postavljanje mogućih izolacija ili oštećenja fasade... Dobar i kvalitetan majstor svakako će ponuditi najbolje i najadekvatnije rješenje koje će često u konačnici biti puno jeftinije nego nečiji nestručan i improvizirani rad. A da se s majstorima bude u ljubavi, prvo mu pokažite problem, zatražite troškovnik i točno definirajte opis poslova te rok izvedbe radova. U inventuri svoga doma krenite od eksterijera....

Foto: pixabay

VANJSKI RADOVI:

Kosi i ravni krovovi, terase...
Letimični pregled krova bilo bi dobro napraviti svaku jesen ili proljeće. Što je pokrov krova stariji, to su problemi češći i očekivaniji. Važno je dobro pogledati i oluke i redovito ih čistiti od smeća koje se tijekom godine nakuplja. Valja kontrolirati ravne krovove i terase i njihove slivnike, jer voda lako nalazi svoj put.

Prozori i vrata čuvaju toplinu doma
U jesen stavljamo zaštitne izolacijske trake i to možemo postaviti sami, ali oštećenja stolarije ili stakla ipak prepustite stručnjacima. Oštećenja okvira valja sanirati ili njihovim štukanjem ili punjenjem silikonom te kasnijim bojanjem bojom ili lazurama. Mijenjate li staklo, gdje god je to moguće koristite s izolacijskim svojstvima.Pogledajte i pragove ulaznih vrata.

Nema igre s plinskim bojlerima
Plinske bojlere treba servisirati jednom godišnje – ako ti niste učinili uoči sezone grijanja, napravite sada. Servis znači mehaničko čišćenje plamenika, izmjenjivača, elektroda paljenja te elektrode ionizacije. Dobro je napraviti kemijsko čišćenje izmjenjivača sanitarne vode, digitalno podešavanje tlaka plinske rampe, diferencijalnim manometrom podešavanja sagorijevanja bojlera. Treba provjeriti i sigurnosni ventil, termostat dimnih plinova nepropusnosti dimovodne instalacije radi prevencije istjecanja CO.

Foto: pixabay

Loše elektroinstalacije mogu izazvati požar
Kvalitetne uklopno/isklopne sklopke i dobro izoliranje strujne instalacije, elektro ormarići i elektro satovi znače i potpunu sigurnost. Stoga, ne igrajte se sami sa strujom, ne spajajte improvizirajući sami različite kućanske aparate, lustere, ne ugrađujte utičnice i prekidače, "ne razvlačite" struju ako vam to nije struka. Elektroinstalacije posebno valja pregledavati ako vam sklopka češće iskače. Pripazite na vrstu i jačinu žarulja koje stavljajte u rasvjetna tijela, jer prejaka mogu izazvati kratki spoj.

Izolirajte šahtove i vanjske ventile
Sve vanjske šahtove, cijevi i vodomjer te cijevi i slavine na otvorenom treba dobro i kvalitetno izolirati. Na tržištu postoji niz kvalitetnih izolacijskih materijala i poklopaca koje će sačuvati cijevi u najrazličtijim vremenskim uvjetima. Izolacija mogu biti premazne i one koje "odijevaju" cijevi. Na izolacijama ne treba štediti. Šteta koja može nastati puknućem cijevi ili vodomjera obično su velika, njihovo saniranje traje i po nekoliko dana i su skupe. Pravodobno pozivanje majstora je jeftinije.

Pregled dimnjaka je zakonska obveza
Bez obzira kako se grijali u svom domu, koristite li dimnjak, on se mora redovito čistiti. I za to je najbolje pozvati ovlaštenu osobu. Loš dimnjak prepun čadi može izazvati niz problema. Dimnjake treba pregledavati i čistiti najmanje jednom godišnje. Posebno valja voditi brigu o dimnjacima koji imaju na sebi spojene plinske bojlere.

Foto: pixabay

UNUTARNJI RADOVI:

Bojanje zidova, postavljanje pločica
Ljepljenje pločica i postavljanje sanitarija, bojanje zidova, brušenje parketa ili zidanje ipak je posao za majstore. Svaka od ovih poslova ima svoje stroge zakonitosti i može biti dobro izveden samo ako ih se pridržava. Ilustrativni primjer za to je blagi, gotovo neprimjetni nagib koje moraju podne keramičke pločice u kupaonici prema slivniku. Riječ je tek o milimetarskom pomaku koji se nikako ne smije vidjeti golim okom, niti osjetiti hodanja.

Zaštita instalacija...
Prvo pravilo kaže: ako vas dulje vrijeme nema u kući, vodu treba zatvoriti. Nadalje, instalacije koje su starije od 10 godina preporučuje se svake dvije godine provjeriti na nepropusnost, a jako je dobro ugraditi zaštitu od previsokog tlaka. Upravo je previsok tlak u instalacijama i njihov najveći neprijatelj. Tada često ne stradaju samo instalacije nego i sanitarni uređaji i oprema. Dobro je pokušati zaštiti vodovodne instalacije i uređaje od kamenca koji uništava kompletan kućni vodoinstalacijski sustav.

Iskopi, rušenja, zidanje, betoniranje...
Da se uopće upustite u taj posao potrebno je imati kvalitetnu projektnu dokumentaciju koja mora napraviti ovlaštena osoba. Nedopustivo je rušenje, primjerice zidova, bez statističkih proračuna, betoniranja bez stručnog znanja, radova na iskopima ako se dobro ne poznaje teren jer uvijek može prijetiti opasnost od klizišta ili mogućih podzemnih voda. Nestručna osoba može pogriješiti i kod "običnog" zidanja ciglom, postavljanja knaufa, grubog i finog žbukanja. A to onda košta!

Foto: pixabay

HITNE INTERVENCIJE

Svi koji su ikada trebali u svom domu hitnu intervenciju ili brzi popravak, primjerice zbog puknute cijevi, pokvarenog bojlera i prekida struje, svjesni su kako je teško pronaći dobrog i kvalitetnog majstora koji će posao obaviti profesionalno, brzo i po uzusima struke. Oglasnici su preplavljeni oglasima kvazimajstora, kojima je jedina referenca povoljna cijena.

Međutim, niža cijena, kao uostalom i u većini drugih životnih situacija, u pravilu znači i manju kvalitetu, što često rezultira novim troškovima i novim majstorima, tako da na kraju oni koji su željeli uštedjeti prođu najskuplje. Stoga se, prije nego što za radove angažirate “prijateljeva prijatelja koji se razumije u instalacije”, obratite savjetovalištu za potrošače te se raspitajte kako i gdje pronaći odgovarajućeg majstora.
Bazu podataka o obrtnicima (majstorima) možete pronaći na internetskoj stranici Hrvatske obrtničke komore te na internetskoj stranici Ministarstva poduzetništva i obrta.

Foto: pixabay

Efektivan rad

– Najvažnije je angažirati majstora koji je registriran za obavljanje određenog posla jer osim što se tako borite protiv rada na crno, izbjeći ćete brojne probleme i neugodnosti ako usluga ili posao ne budu obavljeni dobro – objašnjavaju u društvu Potrošač navodeći:

– Ako se radi o značajnijim radovima, izgradnji, dogradnji, preuređenju ili popravku na nekom objektu, obvezno treba sastaviti pisani ugovor.

Naravno, postoje i oni radovi koji se naplaćuju po satu, a ne po opsegu posla. Valja biti prilično oprezan i izbjeći zamke poput dugog čavrljanja, dogovaranja o poslu ili razgovora o trivijalnim stvarima. Na taj način vi gubite i vrijeme i novac. Da bi majstor bio maksimalno efektivan u vašem domu tijekom sati koje radi, slijedite sljedeća pravila:

O svim detaljima posla dogovorite se telefonski. Tako ćete osigurati da majstor dođe opremljen svim potrebnim alatom i materijalima za posao. Provjerite koje bi sve poslove majstor mogao obaviti po kući tijekom jednog dolaska. Prije dolaska majstora, pobrinite se da prostor u kojemu posao treba obaviti bude raščišćen te da imaneometan pristup kvaru. Također se pobrinite da mjesto bude dobro osvijetljenokako bi majstor mogao neometano raditi.

Foto: pixabay

Na taj način majstor će izići iz vaše kuće u najkraćem mogućem roku, a račun će biti sveden na minimum. Zakon o zaštiti potrošača određuje da je majstor dužan ispostaviti predračun s opisom radnji koje će obaviti, materijalom koji će potrošiti i cijenama za to, ako je vrijednost radova veća od 500 kuna. Isti Zakon određuje da se s predračunom možete suglasiti i potpisati ga ili tražiti izmjene ako niste s njime suglasni.

Ako ste potpisali takav predračun, a majstor mora raditi nešto što nije dogovoreno i ako to povećava račun za više od 10 posto, majstor je dužan tražiti vaš pisani pristanak. Ako ga nije tražio, niste dužni platiti tako povećane izdatke. Dakako, sve to odnosi se na činjenicu da radite s registriranim majstorom.

>>10 pravila kojima ćete svoju nekretninu održati u dobrom stanju desetljećima

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije