priznanje

Zagrebački studio „Dva arhitekta“ osvojio prestižnu američku nagradu

19.09.2019.
u 10:02

Za navedeni projekt, studio „Dva arhitekta“ koji predvode Zoran Zidarić i Tomislav Ćurković ove je godine već osvojio najvišu državnu Nagradu 'Vladimir Nazor' te međunarodnu BIG SEE Architecture award

Arhitektonski studio „Dva arhitekta“ dobitnik je američke nagrade Architecture MasterPrize 2019 za Vinariju Galić u Kutjevu i to u kategoriji najboljih svjetskih ostvarenja arhitektonskog projektiranja u domeni industrijske arhitekture.

Za navedeni projekt, studio „Dva arhitekta“ koji predvode Zoran Zidarić i Tomislav Ćurković ove je godine već osvojio najvišu državnu Nagradu 'Vladimir Nazor' te međunarodnu BIG SEE Architecture award.



Vinarija u Kutjevu pojavljuje se kao razvoj prethodno projektirane vinarije u Radovancima. Objekt nastaje u samom centru Kutjeva te zbog prebacivanja iz potpuno prirodnog okruženja u jednu znatno urbaniju situaciju dolazi i do kompletnog zaokreta u arhitektonskom smislu. Jednostavno i jasno arhitektonsko oblikovanje inspirirano je tradicionalnim vinskim podrumima te autohtonim seoskim kućama.

„Zaokret od tradicije javlja se kod unutrašnjeg rasporeda vinarije. Bačve za pohranu vina tradicionalno se smještaju pod zemlju u vinske podrume. Takvo oblikovanje bilo je onemogućeno zbog prirodne konfiguracije terena, ali i zbog težnje za neposrednim kontaktom bačava i unutrašnjeg prostora s ulicom i prolaznicima. Stoga bačve smještamo u sjenu tamnog stakla i masivnih betonskih lukova koji vinariju otvaraju prema ulici. Takvim rasporedom, hrastove bačve unutar „uličnog izloga“, tvore tampon zonu između unutrašnjeg i vanjskog prostora.“ – rekao je Zoran Zidarić.

Svečana dodjela nagrada održat će se 14. listopada u jedinstvenom ambijentu muzeja Guggenheim u Bilbau u  Španjolskoj.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije