Mala škola uređenja

Za pravi dojam Provanse u domu ključna je ležernost u uređenju

Zara Home
22.07.2022.
u 06:25

Ako ste u duši romantičar i želite unijeti toplinu i šarm Provanse u svoj dom, slobodno se upustite u avanturu uređenja ovog iznimno oku ugodnog stila. Uključite cijelu obitelj, neka svi daju svoj doprinos, time će priča biti još draža i zanimljivija

Jugoistočna francuska pokrajina Provansa zbog svojih fascinantnih prirodnih ljepota uvijek je bila inspiracija mnogim umjetnicima. Vjerujem da ste i vi (kao i ja) barem ponekad u mislima zaželjeli otputovati i osjetiti provansalski osjećaj mira i miris lavande. Pogled na nepregledna brežuljkasta polja lavande, stoljetni maslinici i vinogradi, kamene kuće s rustikalnim interijerima pružaju ugođaj koji je pravi melem za dušu. Usprkos modernizaciji novog doba koja nameće minimalizam i ravne linije u interijeru, provansalski rustikalni stil uređenja i dalje ostaje popularan diljem svijeta pa tako i kod nas.

Foto: Pinterest

Iako inspiriran morem, suncem, maslinama i vinogradima, ovaj mediteranski stil možete, osim na obali, slobodno primijeniti u svojim domovima i u kontinentalnim dijelovima Hrvatske. Za postizanje cjelokupnog originalnog ugođaja Provanse u domu temeljni elementi neka budu vidljive drvene grede, seljački drveni pod i terakota te zidovi od kamena i cigle. Poželjno je da svi ovi elementi djeluju što više pohabano. Namještaj neka bude rustikalni od grubo obrađenog drva u prirodnoj boji. Želite li pak namještaj u boji, koristite bež, sivu, bijelu, sivozelenu i sivoplavu boju.

Sve ove boje možete kombinirati međusobno, i to ne samo kada je u pitanju namještaj nego i svi drugi ukrasni i tekstilni elementi u interijeru. Poželjno je čak ponekad dodati i jednu ili dvije žarke boje kako bi se postigla doza dinamike u prostoru. Zavjese bi trebale bi biti jednostavne od prirodnih materijala (pamuk i lan) u svijetlim neutralnim tonovima. Monotoniju tekstilnih elemenata možete razbiti nenametljivim cvjetnim uzorcima, kao i točkicama, prugicama i kvadratićima koje slobodno međusobno možete kombinirati. Bakrene i glinene posude, vijenac od češnjaka i sušenih papričica te keramički tanjuri na zidnim policama u vašoj kuhinji upotpunit će vizualni dojam Provanse u domu. Mnoštvo je elemenata kojima možete zaokružiti cijelu ovu priču. Slobodno pustite mašti na volju i neopterećeni određenim pravilima poigrajte se dekorativnim elementima od kovanog željeza, pletenim košarama sa suhim poljskim cvijećem i lavandom te svime ostalim što vam se čini da bi se moglo ovdje uklopiti.

Nemojte se bojati da ćete pogriješiti. Čak i da vam se dogode neka odstupanja od ovoga stila, to će djelovati uvjerljivije jer je pravi dojam Provanse u domu ležernost i nesavršenost. Željela bih spomenuti još i tradicionalni višenamjenski ormar od orahova drva koji svoje mjesto nalazi u većini provansalskih interijera. Ovakav ili sličan ormar dobro će vam doći za čipkastu posteljinu i dekorativne vrčeve i zdjele. Bit će to točka na i u vašem domu punom topline u kojem ćete se osjećati sretno i opušteno.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije