Savjeti

Za izradu adventskog vijenca treba vam 45 minuta i ovi detalji

Josip Regovic/PIXSELL
27.11.2019.
u 11:32

Prvu radionicu izrade adventskog vijenca vodila je iskusna cvjećarka Goga Kičin

U školi za dizajn interijera Mirjane Mikulec, održana je prva radionica izrade adventskih vijenaca za početnike koju je održala cvjećarka Goga Kičin, iz zagrebačke cvjećarnice La Marco.

Ovoj cvjećarki s preko 20 godina iskustva, radionica u kojoj ona igra ulogu učiteljice, nije prva, kazala je, a u sklopu škole, u petak će održati još jednu. 

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Polaznice radionice dobile su identične elemente te ih je dočekao spreman slamnati vijenac, borova grančica, nekoliko plodova začina zvjezdastog anisa, drveni ukrasi u obliku bora, soba i pahuljice, češeri te od stiropora izrađene bobice božikovine. 

Sve su to ključni, ali i opći elementi svakog vijenca čije baratanje početnicima neće biti teško, kazala je cvjećarka. No, odabir elemenata nije ovisio samo o tome. 

"Tražila sam prirodne materijale, ali i one koji asociraju na božićno razdoblje", kazala je.

Polaznice su dobile i crvene svijeće za svoje vijence, a borovu grančicu, tvrdi cvjećarka, namjerno nije rezala. 

Ostavila sam je čitavu jer me zanimalo na koji će je način iskoristiti. Naime, prilikom izrade vijenca, ne morate se voditi nekim pravilima. Slobodno ga obložite i čitavom grančicom, u njenom prirodnom obliku - objasnila je

Nakon što im je objasnila redoslijed nanošenja dekoracija, prvo svijeće pa sve ostalo, cvjećarka je kao svaka pažljiva učiteljica, polagano koračala među svojim učenicima koji su u jako kratkom vremenu bili gotovi. 

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Naime, cvjećarka navodi kako je za početnika dovoljno 45 minuta za izradu ovakvog vijenca, a neke od polaznica bile su gotove i ranije. 

Na radionici je sudjelovalo 18 polaznica, a svaka je svoj završeni vijenac odnijela sa sobom, no zanimljivo je kako je svaki vijenac unikatan.

Jedni su imali nisko položene borove grančice, dok su drugi odlučili u potpunosti ispuniti unutrašnjost vijenca.

Ni prilikom slaganja svijeća nisu se poklapale te su jedne išle na nešto klasičniji oblik kvadrata, a druge su ih grupirale na jednu stranu vijenca. 

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

I drvene su dekoracije bile mjesto razilaska te su kod jednih one bile polegnute, a kod drugih su ponosno stajale.

Dok su pažljivo izrađivale svoje, za neke polaznice, prve samostalno izrađene adventske vijence, polaznice je zanimalo mnogo toga te je tako jedna pitala za mogućnost silikonskog lijepljenja domaćih medenjaka za koje je cvjećarka rekla da za tu svrhu moraju biti dobro pečeni. 

S druge pak strane, učile su kako svezati mašnu te kako uz pomoć nje, svoj stolni vijenac, maknuvši svijeće, učiniti dekoracijom za vrata ili zid.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije