bitna stavka

Vodič za savršenu rasvjetu u dnevnoj sobi: Ključno je imati više izvora svjetlosti

rasvjeta
Shutterstock
15.08.2021.
u 07:00

Kada stručnjaci uređuju interijer uvijek je u prostoru prisutna jedna moćna, po mogućnosti dizajnerska lampa, koja, osim što daje sekundarnu svjetlost, djeluje na dojam koji prostor ostavlja

Dnevne sobe su multifunkcionalni prostori, pa im je potrebna rasvjeta za sve različite zadatke koje trebaju obaviti. Prvo, trebat će vam općeniti izvor svjetlosti - na primjer stropni luster - koji će osvjetljavati sobu u mračnije doba dana.

Vrijeme za opuštanje

Zidna svjetla i stolne svjetiljke dat će nježniji sjaj kada je vrijeme za opuštanje. Podesiva svjetiljka za čitanje pored udobne fotelje omogućit će čitateljima da se usredotoče na svoju knjigu bez zasljepljivanja ostatka sobe.

Foto: screenshot/facebook

Budite hrabri s lusterom

Svečana dnevna soba u stilu salona zahtijeva ukrasnu rasvjetu kako bi impresionirala, bilo da je riječ o statement lampi ili o dizajnerskom lusteru. Možete razmisliti i o dodavanju naglasnog osvjetljenja, poput svjetla za sliku, kako biste skrenuli pozornost na omiljeno umjetničko djelo.

Foto: Josip Regović

Uložite u prekidače

Dobra je ideja imati najmanje dva električna kruga za osvjetljenje vaše dnevne sobe - jedan za glavno svjetlo i jedan za mekše osvjetljenje - kao i prekidače za prigušivanje kako biste mogli kontrolirati razinu svjetlosti prema dobu dana i raspoloženju.

Stilsko uklapanje

Pri uređenju doma, a tako i njegovog centralnog dijela - dnevnog boravaka, većina se fokusira na odabir namještaja, no, za postizanje ugodne atmosfere i VAU efekta potrebno je, kažu stručnjaci - arhitekti i dizajneri interijera, znati odabrati pravu rasvjetu, a to je često prevelik zalogaj za mnoge. Ako sami uređujete boravak evo zlata vrijednih savjeta koji će vam pomoći da odaberete prava rasvjetna tijela.

rasvjeta
1/14

Kristalni luster ili LED?

Ključno je da centralna rasvjeta slijedi stil uređenja. Hoće li to biti raskošan luster, visilica u industrijskom stilu, LED rasvjeta ovisit će o prostoru, bojama i, naravno, namještaju. Za klasične interijere odličan izbor raskošni su kristalni lusteri, za moderne je bolji odabir lampa u industrijskom stilu, a za minimalistički uređene boravke najbolji izbor je LED rasvjeta koja se može ugraditi u strop. No, od centralne rasvjete, vjerovali ili ne, puno je važnija ona ambijentalna odnosno odabir podnih i stolnih lampi.

Foto: pixabay

Dizajnerski komad

Kada stručnjaci uređuju interijer uvijek je u prostoru prisutna jedna moćna, po mogućnosti dizajnerska lampa, koja, osim što daje sekundarnu svjetlost, djeluje na dojam koji prostor ostavlja. I tu će izbor diktirati stil uređenja - u modernim interijerima naći će se mjesta za reflektor lampe, dok će u klasičnijim prostorima bolji izbor biti zanimljive, raskošne lampe. U klasičnim interijerima dobro došle su raskošne stolne lampe, primjerice bezvremenske Tiffany lampe. Imate li mogućnosti ugradite svjelosni regulator koji omogućuje reguliranje jačine rasvjete i samim time omogućuje stvaranje željene atmosfere.

Za svakodnevnu inspiraciju pratite nas i na Instagramu!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije