Mjesto za snove

Vodič kroz kupnju kreveta – savjetujemo kako odabrati najbolji!

Vodič kroz kupnju kreveta – savjetujemo kako odabrati najbolji!
Foto: Dom i vrt
1/5
22.08.2020.
u 06:48

Pročitajte kako spojiti želje i funkcionalnost te koji su novi trendovi u proizvodnji kreveta...

U krevetu provedemo trećinu života pa je tim više odluka o odabiru kvalitetnog ležaja vrlo važna. On je, osim mjesta na kojem se odmaramo i spavamo, i središnji element intimnog prostora stana i spavaonice. Osim što se očekuje da zadovolji estetske kriterije, krevet mora biti i  funcinalan. Trendovi u uređenju spavaćih soba pak sugeriraju što manje namještaja i krevet u središtu!

 

Točnije, u spavaonicama nisu poželjni ormari i komode, posebno ne police za knjige ili radni stolovi, a krevet mora imati središnje mjesto u prostoriji. Idealan je položaj kreveta u središtu spavaonice, no malo tko si – s obzirom na kroničan nedostatak prostora – takvo što može priuštiti. Kreveti su uglavnom uzglavljem smješteni uz neki od zidova spavaće sobe ili pregradnih stijenki, a noćni ormarići još uvijek opstaju kao popratno društvo.

"Miotto za Meblo"

Izbor kreveta nije samo kupnja komada namještaja na kojem ćete spavati. Pa bi valjalo dobro promisliti i krenuti u

nabavu tako da ne izaberete najjeftiniji. Tim više što je riječ o dugoročnijoj investiciji, pa potražite krevete proizvođača koji daju jamstvo. Što dulje trajalo – to ste bolje uložili. Bez obzira na modne trendove – npr. futon ležajevi i istočnjački minimalizam, vodeni kreveti, postelje s baldahinima – pri odabiru kreveta vodite se svojim životnim navikama i zdravstvenim predispozicijama.

Koliko god voljeli niske ležajeve, spavate li bliže podu uvijek će vam biti hladnije, a ustajanje s takvih ležajeva s vremenom će postati zahtjevno čak i za one u najboljoj formi. Vodeni kreveti dobri su za one koji spavaju sami, jer svaki pokret izaziva gibanje vode, a alergični na prašinu trebali bi izbjegavati baldahine.

1. Dimenzije kreveta - Dogovorite se želite li odvojene postelje ili zajedničku, a neka veličina bude prilagođena prostoru.

2. Podesivi kreveti nepravedno se povezuju s ležajevima za bolesnike. No, sve su popularniji čak i u bračnim posteljama. Prednost im je mogućnost prilagodbe položaju kakav želite za čitanje, odmaranje ili gledanje televizije.

3. Presvučeni kreveti - U trendu su tapecirani kreveti, no ako ćete podleći modi odaberite materijale koje ćete jednostavno održavati, poput ekokože ili kože. Presvucite samo uzglavlje, a korpus kreveta ostavite u drvu. U modi je i ukrašavanje kristalima.

4. Kreveti na kat - Sjajna rješenja za dječje sobe i u slučajevima kada nema dovoljno prostora, no samo dok mališani ne odrastu.


5. Krevet kao filmska kulisa - Iako ste oduvijek željeli krevet s baldahinom, promislite prije nego što spavaonicu pretvorite u filmsku kulisu. Baldahin valja redovito skidati i čistiti od prašine.

Podnica

Podnica, uz madrac definira kvalitetu spavanja. Odaberite kvalitetnije kako biste tijelu priuštili pravilan položaj tijekom spavanja. No, osim toga, podnica je – što integrirani madraci nemaju, vrlo važna za zdravo spavanje jer kroz nju struji zrak, madrac diše i vlaga koja se stvara od topline tijela se ne kondenzira.

Miotto za Meblo

Okvir kreveta

Kreveti sa spremnikom su među najtraženijima jer vlasnicima pružaju mogućnost da u sanduk slože sezonsku posteljinu ili predmete koji nisu u svakodnevnoj funkciji. Time se rasterećuje prostor spavaonice. Odaberite one s mehanizmima za lakše podizanje.

Madrac

Gotovo podjednako važan kao i krevet, kvalitetan madrac je preduvjet za ugodan i zdrav san. U trgovinama potražite među desecima madraca s različitim punjenjima onaj koji će odgovarati vašim potrebama, od onih ekoloških do prilagođenih medicinskih i anatomskih madraca te onih izrađenih posebno za alergičare.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije