Odličan spoj

Vintage namještaj neka bude stilski dragulj u domu

GettyImages
10.11.2019.
u 07:00

Namještaji koji odlično idu jedan s drugim iz sličnih su, ali ne iz potpuno istih razdoblja. No prilikom uređenja, pazite na razmjer i proporciju namještaja, ali i o silueti, teksturi i materijalu namještaja

Dizajniranje prostora pomoću vintage i antiknog namještaja nerijetko znači kombiniranje različitih stilova, a često su to stilovi koji ne potječu iz istog razdoblja. Stoga dizajneri moraju dobro promisliti kako dizajnirati prostor, a da on ne djeluje staro i otrcano, navodi elledecor.com.

Kako bi najbolje dizajnirati ugodan prostor, birajte namještaj koji volite i koji predstavlja vas, tvrdi dizajnerica Claire Staszak.

"Uvijek tražim čudne, predivne i unikatne predmete i namještaj, a posebno je zanimljivo kada je on djelo nekog poznatog brenda ili ima neku povijesnu važnost, ali  to zapravo uopće nije važno. Najvažnije je da se vama sviđa i da će se uklopiti u vaš stil", kazala je Claire Staszak.

Kako bi prostoru dali osobni pečat slobodno miješajte stilove kako bi ga učinili zanimljivim, ali nemojte pretjerati, smatra dizajnerica.   

Dizajner Benjamin Johnston također smatra kako je dobar način komponiranja antiknog namještaja u svoj dom, miješanje stilova. 

"Nemojte nastojati rekreirati sobu iz prošlosti nego kombinacijom namještaja iz tog vremena s onim suvremenim, dajte novi život tom namještaju, a on će vaš prostor sigurno učiniti zanimljivim", kazao je. 

Antikni namještaj najbolje se kombinira s onim suvremenim, a posebice dobro izgleda sa suvremenim umjetninama, smatra dizajner. 

Foto: GettyImages

Ipak, stilovi nekih razdoblja u izravnoj su konkurenciji sa stilovima drugih razdoblja i njih je bolje izbjegavati, smatra dizajnerica Jen Talbot.

No, oni koji odlično idu jedni s drugima iz sličnih su, ali ne potpuno istih razdoblja. 

"Uvijek biram proizvode iz 70-ih i 80-ih godina, a najviše me intrigira namještaj zanimljivog izgleda ili onaj koji je klasik svog vremena", kazala je. 

Ukoliko vam je za oko zapeo namještaj iz potpuno različitih razdoblja, slobodni ste miješati, sve dok pazite da se radi o namještaju sličnih razmjera i proporcija

Foto: GettyImages

"Dakako bitno je da prilikom kupovine ovakvog namještaja pripazite da je vaš proizvod stvarno antikvitet. Stoga je najbolje raditi s prodavačima kojima vjerujete i od kojih možete učiti", kazala je  Maria Haidamus.

No i prilikom kupovine namještaja razmišljajte unaprijed, tvrdi Maureen Stevens.

"Kada kupujem ovakav namještaj uvijek razmišljam o nekoliko stvari, a to su veličina, stil i osjećaj kojim odiše. Uz to, tu su i boje koje ga krase, ali i njegova unikatnost te cijena naravno", kazala je. 

Foto: GettyImages

Odabir antiknog namještaja pak, u potpunosti je stvar osobnog stila, stoga se brojni dizajneri vode različitim pravilima. 

Tako Martin Young prioritizira siluetu, teksturu, materijal i omjer namještaja

"Na taj način mogu miješati različite stilove, a sve u koheziji detalja. Rezultat je uvijek suvremeni izgled prostorije", kazao je. 

Dekorirati možete i s jednim antiknim namještajem, smatra dizajnerica Liliane Hart. 

Njen najdraži antikni namještaj je velika vitrina za knjige uz duž zida, koju je nabavila na sajmu u Londonu. 

"Upotrebom više antiknih predmeta nastaje povijesni interijer i dok neke prostorije čeznu za baš tim dizajnom, druge znaju djelovati pretjerano", smatra dizajnerica koja navodi i kako ona sama nije ljubitelj upotrebe previše antikviteta.

Foto: GettyImages

Naposljetku, prilikom dekoriranja antiknim namještajem nikada se nemojte voditi cijenom ili specifičnim detaljima, smatra dizajnerica Angela Free.

S druge strane ni godina iz koje je predmet ne mora značiti da će on u dom unijeti baš onaj doživljaj koji želite, nastavlja. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije