velika okućnica

Villa Mir - genijalna kuća na djedovini, u srcu Dalmatinske zagore

Foto: Milan Šabić/Pixsell
1/13
10.11.2020.
u 06:41

Ova kuća, koja oduševljava raskošnom okućnicom, sastoji se od prizemlja i kata povezanih unutarnjim stubištem. U visokom prizemlju nalazi se kuhinja s dnevnim boravkom, dvokrevetna spavaća soba, kupaonica i WC te glavne zvijezde kuće – dvije terase

Kad ljudi naslijeđenu imovinu ne rasprodaju, nego je oplemenjuju i u nju ulažu, rezultat ne može biti drukčiji nego fantastičan. A upravo takva, fantastična, priča je koja se skriva iza vile Mir – My Inner Rest. Danas se ova kuća prostire na 140 m2 te se nalazi na terenu od 2500 m2.

Foto: Milan Šabić/Pixsell

Vlasnici su imali u posjedu početnih 400 m2 djedovine u Dalmatinskoj zagori, na kojoj su planirali gradnju kuće u kojoj će se obitelj moći okupiti vikendom i ljeti kad dođu iz Splita. Kuća je građena na toj parceli nakon čega se započelo s otkupom i zamjenom ostalih parcela koje su okrupnjene u jednu česticu. U planu je širenje posjeda te dodavanje sadržaja kao što su vanjska kuhinja s roštiljem i slično.

Foto: Milan Šabić/Pixsell

Ova kuća, koja oduševljava raskošnom okućnicom, sastoji se od prizemlja i kata povezanih unutarnjim stubištem. U visokom prizemlju nalazi se kuhinja s dnevnim boravkom, dvokrevetna spavaća soba, kupaonica i WC te glavne zvijezde kuće – dvije terase. Velika terasa ima 30-ak kvadrata i nalazi se u prednjem dijelu, kuće dok se manja bočna terasa od deset kvadrata nalazi na samom ulazu u kuću i vodi u stražnji vrt u kojem vlasnici uzgajaju voće i povrće.

Foto: Milan Šabić/Pixsell

Na katu kuće nalaze se tri spavaće sobe s bračnim krevetom te kupaonica. Dvije od tri spavaće sobe imaju izlaz na balkon koji se nalazi iznad velike terase u prizemlju. No, kao što smo već rekli, glavni adut ove kuće je okućnica, prije svega bazen površine 32 kvadrata sa sunčalištem, ležaljkama i sjenicom koja je kao stvorena za uživanje tijekom svih godišnjih doba. Kako su vlasnici na sve mislili, sa sjeverne strane kuće nalazi se dječje igralište s velikom kućicom za djecu, koja je ručni rad jednog zagrebačkog majstora imotskih korijena.

Foto: Milan Šabić/Pixsell

Kućica je dostavljena i sastavljena u originalnom drvu, a vlasnici su je obojili. Izgradnja same kuće, od otkupa zemljišta do finalnog proizvoda, trajala je četiri godine. Koncept kuće potpisuje vlasnik kuće, koji je odradio i većinu radova na kući uz pomoć prijatelja i susjeda te po potrebi angažiranih majstora i firmi za pojedine radove. Vlasnici su imali sreću pa su imali jednog majstora, poznatog kao Žorž, za više različitih poslova i na njega su se mogli osloniti što se tiče pedantnosti i stručnosti.

Foto: Milan Šabić/Pixsell

Kad govorimo o stilu uređenja kuće, riječ je o modernoj klasici. S obzirom na to da se kuća nalazi se u selu, nastojalo se interijer prilagoditi eksterijeru te postići topao obiteljski ugođaj. Kuću vlasnici odnedavno i iznajmljuju. Većina namještaja kupljena je u Lesnini, dok je kuhinja rađena po mjeri u Dan Kuchen studiju u Zadru. Detalji su uglavnom iz Jyska i Ikee. Sve pločice u kući kupljene su u Ferotermu (naručene iz talijanskih tvornica), a ljubazno osoblje splitskog Feroterma prethodno je napravilo 3D nacrte svih pločica da bi vlasnici dobili ideju kako bi sve finalno trebalo izgledati.

Foto: Milan Šabić/Pixsell

U sobama je hrastov parket kako bi se postigao što topliji ugođaj. Fasada kuće u zemljanim je tonovima s ciljem lakše asimilacije u vanjski prostor kojim dominiraju boje sivog kamena, zelenila i zemlje crvenice. Fasada je dodatno istaknuta kamenim obrubima od segeta, što je djelo ruku vlasnika kuće.

Foto: Milan Šabić/Pixsell

Posebna pažnja posvećuje se bilju pa je tako zasađeno više od deset vrsta različitih voćaka kao što su kruške, jabuke, trešnje, smokve... Vrt obiluje domaćim proizvodima – rajčice, paprike, blitva, mrkve – sve se to može ubrati u vrtu. Kad je lijepo vrijeme, prednja terasa idealna je za obiteljske ručkove i večere, s velikim ovalnim stolom za deset osoba te plinskim i roštiljem na ugljen.

Za svakodnevnu inspiraciju pratite nas i na Instagramu!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije