Svijet interijera

Veliki povratak na zidove u neobičnim uzorcima i teksturama

tapete
Foto: Shutterstock
10.03.2017.
u 10:54

Koju vrstu tapeta odabrati za svoj prostor i zašto?

Kričavi uzorci, cvjetni i tropski motivi razlozi su zbog kojih su, nekoć superpopularne tapete došle na zao glas. Godinama su bile na marginama kada se govorilo o uređenju interijera, no zahvaljujući modernoj tehnologiji, pojednostavljenom sustavu apliciranja te bogatstvu uzoraka i tekstura, vratile su se na zidove u velikom stilu. Danas na tržištu možemo naći gotovo sve uzorke, a nije rijetkost pronaći i 3D tapete koje vjerno imitiraju krzno, staklo, perje...

Foto: screenshot/facebook

Dizajneri interijera počeli su ih koristiti kako bi na efektan, a relativno jeftin način prostoru dali zanimljiv detalj. Danas nije praksa cijele prostorije “oblačiti” u jedan uzorak, već je cilj jednim atraktivnim uzorkom oplemeniti jedan zid koji ima ulogu akcentirati prostor. Ipak, prije nego li se odlučite za postavljanje tapeta, posebice činite li to sami, valja obratiti pažnju na nekoliko ključnih stvari. Odabir pogrešnog tona može narušiti harmoničnost namještaja u prostoru.

Foto: screenshot/facebook

Stoga je tople boje dobro birati za dnevne sobe, dok u kuhinju i kupaonicu pristaju i agresivnije boje. Za male prostorije odaberite svjetlije tonove. Reljefne tapete odaberite ako su zidovi u vašim prostorijama u lošem stanju jer reljefnost dobro prikriva nesavršenosti. Iako je izbor motiva apsolutno subjektivna stvar, stručnjaci savjetuju da bi ipak trebalo obratiti pozornost na to kako se motivi s tapeta slažu s motivima na namještaju, tepisima i zavjesama. Za prostorije s niskim stropom dobro je izabrati tapete s okomitim prugastim uzorcima, a obrnuto – vodoravne pruge dobar su izbor za prostorije s visokim stropom. U slučaju da zidovi nisu sasvim ravni, dobro je izabrati tapete s malim motivima koji dobro prikrivaju nepravilnosti.

Foto: screenshot/facebook

ko još uvijek strahujete od onih starih vrsta tapeta na čije uklanjanje ne želite ni pomisliti, možda vas ohrabri činjenica da su ta vremena daleko iza nas. Jednom kada ih se zasitite, lako ih skinete. Što se tiče uzoraka, trenutačno su “in” geometrijski, tradicionalno cvjetni koji podsjećaju na starinske, crno-bijeli otisci, duhoviti crteži ili oni pomalo mračno dramatični, ali i luksuzni detalji za glamurozan dojam. Popularne su i tapete s metalik odsjajem, kao i one koje imitiraju druge teksture: pločice, kožu, drvo... a ako želite nešto uistinu drukčije, posjetite stranicu newyorškog studija Pixers, čije tapete podsjećaju na otkačene umjetničke slike i grafite, dok će vas ponuda tvrtke Mantiburi ostaviti bez teksta.

Foto: screenshot/facebook

Tapete su oduvijek predstavljale bezvremenski način ukrašavanja zidova, na vama je samo da odaberete želite li cvjetne, geometrijske, fototapete ili pak one jednobojne s izraženom teksturom. Toplina i karakter koji će dati vašem prostoru sigurno neće izostati. Ako ste pak skloni eksperimentima, veselit će vas podatak da tapete više nisu isključivo rezervirane samo za uređenje interijera. Naime, talijanska kompanija Wall & Decò, poznata po proizvodnji oslikanih tapeta velikih dimenzija u jednom komadu za ukrašavanje unutarnjih zidova, predstavila je novi sustav korištenja posebno osmišljenih tapeta za vanjske zidove koje mogu uspješno zamijeniti cijelu ili pak samo dio fasade, ovisno o željama vlasnika.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije