super trend

Uz ovih 10 ključnih detalja do wellnessa u svom domu

wellness sauna
Thinkstock
28.07.2020.
u 06:45

Predviđa se i da će wellness dizajn postati ključan u izgradnji doma koji će odisati funkcionalnošću i isplativošću. Stoga se primite posla i uz par trikova uvedite wellness ugođaj u svoj dom

Bilo da se odnosi na tjelovježbu, fitness, brigu o koži, nutricionizam ili pak fokusira na sretna iskustva i zdrave društvene veze, wellness u svim svojim oblicima asocira relaksaciju, punoću uma i spori život, navodi thelifestyle-files.com.

Osim po zdravlje, wellness se pokazao i kao dobar fokus za arhitekte i dizajnere interijera koji teže dizajniranju domova u skladu s ljudskim blagostanjem. Novi dizajn shvaća utjecaj koji životni ili radni prostor ima na fizičko, ali i emocionalno stanje uma, a poveznicu su pronašli i znanstvenici koji u sve većoj mjeri istražuju takve reakcije s estetikom, umjetnošću, zdravljem i okruženjem.

Predviđa se i da će wellness dizajn postati ključan u izgradnji doma koji će odisati funkcionalnošću i isplativošću. Stoga se primite posla i uz par trikova uvedite wellness ugođaj u svoj dom.

Unutarnje biljke

Unutarnje će biljke pozitivno utjecati na raspoloženje, a uz to će i poboljšati kvalitetu zraka. Ova jeftina, a odlična dekoracija ugrijat će svaki prostor bez obzira na to kako hladan i dosadan bio.

Orhideje i aloe vera odlične su za dekoriranje spavaće sobe jer emitiraju kisik čak i noću, a kuhinjska dekoracija pak mogu biti sukulenti, zmajevac ili  razni začini. Ne zaboravimo dekoriranje kupaonice u wellness dizajnu kojem će pridonijeti bambus, paprati i philadendron.

Foto: Shutterstock

Vlažnost zraka

Osim što ovlažuje zrak, ovlaživač zraka pozitivno utječe i na kožu te je ne čini dehidriranom. Smanjuje šanse za infekcije kao što umanjuje i transmisiju virusa i bakterija. Ovlaživač zraka potpomaže i zdravlje sinusa.

Zen mjesto u domu

U nedostatku prostorije koje može postati vaše novo zen mjesto, pronađite alternativu u kutku sobe, dijelu kuhinjskog pulta ili čak u vrtu. Važno je da se radi o mjestu koje vas čini sretnima, a kojem ćete rado pobjeći kada se trebate opustiti.

Udobnost

Dizajniranje doma ne mora biti oprečno s udobnosti doma koja je posebno važna kod wellness dizajna. Udoban madrac, krevetnina i stolice baza su ovog stila. 

Urednost

Nered izaziva tjeskobu i neugodu i kao takav se ne bi trebao naći u vašem domu. 

Mirisi

Osnažujući ili umirujući mirisi doma potaknut će emocionalne odgovore mozga koji će iste povezati s uspomenama ili ugođajem. Kako bi mozgu omogućili sanjarenje tu i tamo, dovoljno je da vašem wellness dizajnu dodate mirisne svijeće ili pak mirisna ulja.

Svjetlost

Brojne su studije pokazale kako je prisutstvo svjetlosti doprinijelo produktivnosti, opreznosti te u konačnici cjelokupnom psihološkom zdravlju.

Bilo da svoj dom dizajnirate oko izvora prirodne svjetlosti ili pak koristite velike količine materijala koji reflektira svjetlost, dodavanjem svjetlosti u dom postić ćete odličan wellness ugođaj.

Foto: Shutterstock

Teksture

Tekstura svile i lana obiluju umirujućim, hladnim teksturama dok tekstura pletenog džempera i kašmira daju topliji ugođaj, odličan kao podloga za hladne dane. Stoga se preporuča kombinacija onih tekstura koje bolje funkcioniraju u godišnjim dobima. Također, teksture je potrebno uskladiti i s raspoloženjem kojeg želite postići.

Boje

Prirodne, neutralne boje djeluju umirujuće, crvena boja pak djeluje stimulirajuće, a zelenom se dostiže mir i ravnoteža. Žuta pršti od energije, a plava ostavlja hladniji dojam. Crna je pak dramatična. Sve su to doživljaji koji na nas ostavljaju boje, a njihovim unosom u dom postić ćete upravo takva raspoloženja. Bez obzira koji vam krajnji cilj bio, ne zaboravite odabrati boje koje su vama osobno drage i oko kojih ćete se osjećati ugodno.

Završni detalji

Sitnim detaljima koji u vama izazivaju sreću i koji vam svojim oblikom, asocijacijom izazivaju mir, uredite svoj dom u wellness dizajnu.

Jedan takav mogao bi biti hansgrohe Rainfinity tuš koji zahvaljujući inovativnoj površini za prskanje, vodom mekano obavija cijelo tijelo poput ogrtača od tisuću kapljica. Zbog svog dizajna Rainfinity predstavlja i vizualno zadovoljstvo, a mat bijela boja glave tuša elegantan je kontrast njegovim grafitnim raspršivačima u boji. Uostalom tuš je nagrađen i prestižnim nagradama za dizajn te je osvojio zlatnu iF nagradu i čak dvije "Best of Best" titule: Red Dot i ICONIC AWARD za inovativnu arhitekturu.

 

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije