23.07.2016. u 09:00

Sa žutom u interijeru trebate biti oprezni, no ako stvorite pravu kombinaciju donijet će vam samo pozitivne kritike i napraviti 'wow-efekt'

Žuta boja ne mora nužno biti samo boja za naglasak ili razbijanje monotonije u inteijeru, ona može biti i odlična podloga i baza. Želite li osvježiti dom i napraviti totalno preuređenje, ljubitelj ste žute ili ste u potrazi za tek pokojim detaljem, žuta može biti odlična inspiracija za sve!

Izuzetno je aktivna boja i interijeri obogaćeni žutom nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. To je boja s kojom, moram priznati, ne možete igrati na sigurno – ona se ili voli ili iritira, no u pravim kominacijama može vam donijeti samo pozitivne kritike i napraviti wow-efekt.

Shutterstock

Što se tiče same psihologije smatra se da potiče komunikaciju, ubrzava metabolizam te utječe na vedrinu i dobro raspoloženje obzirom da nas podsjeća na sunce i tople ljetne dane. Žuta je boja vesela i topla i simbol je uspjeha i sreće.

Foto: widawscy.pl
widawscv.pl

Dnevni i radni prostor, bio on kućni ili poslovni, svakako će živnuti dodamo li detalje i šarm žute boje. To može biti cijeli zid, tepih, pokoji jastučić, radna stolica... U kojem god omjeru se odlučili dodati žute, dinamika u prostoru i osjećaj pozitivne vibre u zraku je osiguran!

Ikea

Dodatan efekt možete postići komodom ili bibliotekom žute boje. Ona će u kominaciji sa šarenim koloritom koje nose same knjige odraditi odličan posao podizanja raspoloženja te postizanja dinamike u prostoru.

Shutterstock

Da crna i žuta čine odličnu kominaciju, to niti ne treba posebno naglasiti. Često imamo priliku vidjeti razne dobitne kombinacije crno-žutih interijera koji su već duže vrijeme IN, no žuta boja može se kombinirati sa cijelim spektrom drugih (ne)boja. Možda na prvi ne bi rekli, ali žuta se voli s mnogim bojama – zelenom, plavom, ljubičastom, crevnom, pa čak i rozom, a odlična je u kominaciji sa '50 nijansi sive'. Industrijski ju prostori betona, čelika i stakla vole koliko i oni u kojima prevladavaju prirodni materijali poput drva i opeke.

Konstantin Kildinov/designfather.com

Iako osobno nisam ljubitelj koloritne kuhinje, žuta može biti pun pogodak ako vam nedostaje 'ono nešto'. I najtamniji elementi i tmurni prostori postat će mjesto za skupljanje energije i poticanje na aktivnost. Kuhinje tamnijeg drva poprimit će suvremenu notu ukoliko ubacite nekoliko elemenata u boji žute koja blago koketira i prema narančastoj.

Ikea

Osim toga, možete se poigrati i s kuhinjskim aparatima, pa se tako primjerice možete odlučiti za retro hladnjak žute boje. Inspiraciju uvijek pronalazite u prirodi i prirodne su boje najugodnije boje. Razmislite gdje se sve može inspirirati žutom – sunce, voće, bilje... Možete se poigrati slikama s takozvanim motivima mrtve prirode koje u svom koloritu nose žutu boju kao dominantnu.

Shutterstock

Kupaonice su mjesto za relaksaciju i uglavnom želimo da u njoj prevladavaju smirenije boje poput zen zelene ili morsko i nebesko plave, no mogla bih reći kako 'neki to vole žuto'. Tako su vlasnici stana kojeg ste već imali prilike vidjeti na stranicama Dom&vrt kupaonicu preuredili kao prostoriju u kojoj su tek same sanitarije druge boje. Žuta je boja dobra za hodnike i manje prostore jer ima reflektirajući efekt kao i bijela, pa vizualno ne zatvara prostor.

Kao i inače škicnite galeriju i recite DA žutoj! Do idućeg tjedna ostanite mi pozitivni i vedri!

Vaša dizajnerica interijera, Lorena Štimac

>>U 5 koraka do kreativnijeg doma! Pretvorite nedostatke u prednosti

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije