MALA ŠKOLA UREĐENJA

Uspješan recept za novi namještaj – tapeciranje starih komada

ankica tapeciranje
Foto: Promo
1/10
22.08.2019.
u 06:17

Prilikom stavljanja novog sloja tkanine na namještaj vodite računa o vrsti i debljini materijala, kao i njegovoj boji te stilskom izričaju koji želite postići

Pitate se što napraviti s dotrajalom sofom, foteljom, garniturom za sjedenje ili stolcima s kojima ste emotivno povezani i ne biste ih se željeli riješiti tek tako? Ako je konstrukcija u redu, a jedino je tkanina izblijedjela ili je oštećena, jednostavno je, pretapecirajte svoj omiljeni komad namještaja koji će vam još dugo služiti.

Novom tkaninom ili nekim drugim materijalom na namještaju bitno ćete promijeniti izgled svog dnevnog boravka bez prevelikih ulaganja. Koji materijal za tapeciranje ćete odabrati, ovisit će o stilu namještaja, uređenju interijera u kojem je smješten namještaj te cijeni materijala.

Foto: Promo

Oprezno s materijalima

Najskuplji materijal u pravilu je koža, zatim slijedi ekokoža i na kraju tkanine. No ponekad cijena tkanine može biti viša od cijene kože ako se odlučite za posebni dizajnerski ili ručno rađeni materijal. Klasični stil namještaja lijepo će izgledati presvučete li ga finom odgovarajućom klasičnom tkaninom. Zašto ne biste iskoristili ovu priliku pa odabrali boju i uzorak materijala posve drugačiji od postojećeg te tako znatno doprinijeti vizualnoj promjeni vašeg doma.

Onim hrabrijim, koji bi se željeli poigrati različitim stilovima, umjesto klasične tkanine na klasični namještaj, predlažem odabir moderne tkanine u jarkoj boji po želji. Zanimljiva izvedba može biti i ako presvučete sofu u jednoj boji, a fotelje u posve drugoj. Samo budite oprezni pri izboru materijala.

Foto: Promo

Neka bude stilski usklađen jedan s drugim. Nemojte miješati moderni s klasičnim uzorkom tkanine. Kad budete kupovali tekstil, računajte da će vam biti potrebno više materijala od predviđenog ako želite izraditi i dekorativne jastučiće. Veliku vizualnu promjenu u vašem dnevnom boravku napravit ćete ako isti materijal iskoristite za nove dekore na prozorima. Time ćete obogatiti dnevni boravak te postići stilsku i koloritnu poveznicu, što će ujedno doprinijeti vizualnom skladu u prostoru.

Ništa bez stručnjaka

Kada budete birali materijal za tapeciranje, imajte u vidu i postojeći tepih koji se treba uklopiti s uzorkom buduće sofe. Ako je materijal koji planirate kupiti šareni s izraženim uzorcima, onda neka tepih bude jednobojan ili s blagim nenametljivim uzorkom i obrnuto. Slobodno možete kombinirati elemente presvučene kožom s onima presvučenima tekstilom. Pazite samo da se stilski nadopunjavaju i da tvore jednu kompaktnu cjelinu dnevnog boravka.

Foto: Promo

Umijeće je znati kombinirati boje i različite stilove u interijeru. Ako niste sigurni u svoj izbor, lako vam se može dogoditi da odete u krajnost i da prostor u konačnici izgleda kaotično. Stoga je bolje zatražiti stručnu pomoć.

>>U pet koraka do savršeno osmišljene i organizirane ostave

Komentara 3

V1
Vinkazeljka 1115
06:45 22.08.2016.

Dobar savjet zlata vrijedi

ZN
zanne.nevenka
21:37 21.08.2016.

izvrsno!

MX
Mister X
21:58 21.08.2016.

staru baku našminkaj i moderno obuci..Inače je reportažu mogao objaviti u Somaliji ili još južnije i da vidiš super

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije