savjet stručnjaka

Urediti prostrani dnevni boravak veliki je zalogaj, ali uz ova pravila izgledat će top!

Savjetujemo kako da uredite veliki dnevni boravak
Dom i vrt
07.11.2020.
u 07:00

Kad smo suočeni s velikim brojem kvadrata, većina nas ih poželi ispuniti i tu, upozoravaju stručnjaci, dolazi do najčešće greške - pretrpanosti prostora! Stoga, to valja imati na umu i pazi da se ne naruši sklad volumena punog i praznog

Prvo pravilo funkcionalno i lijepo uređenog dnevnog boravka koji obiluje ‘kvadratima’, glasi: dobro rasporediti prostor na tzv. zone. Drugim riječima, valja dobro osmisliti i rasporediti dio za druženje i gledanje TV-a, u kojem će se naći sofa i fotelje, dio za čitanje s ležaljkom i policama s knjigama, zonu za društvene igre (bilijarski stol, stol za kartanje i sl.), te dio za blagovanje ako je dio dnevnog boravka predviđen i za zajedničke obroke.  

Foto: arhiva

Kad smo suočeni s velikim brojem kvadrata, većina nas ih poželi ispuniti i tu, upozoravaju stručnjaci, dolazi do najčešće greške - pretrpanosti prostora!  Stoga, to valja imati na umu i pazi da se ne naruši sklad volumena punog i praznog. 

Savjetujemo kako da uredite veliki dnevni boravak
1/10

U većim dnevnim boravcima zapravo i nema čvrstih pravila rasporeda namještaja. No, možemo reći da veliki dnevni boravci odlično podnose masivnije sofe i fotelje, kao i bogatiji namještaj za pohranu stvari. Također, velike prostorije zahtijevaju i upečatljivo središnje rasvjetno tijelo koje će svjetlošću spajati čitavu prostoriju. Za one pak, koji vole tepihe dobar izbor su jedan ili više tepiha većih dimenzija umjesto mnogo malenih.

Foto: pixabay

Dnevni boravci velike kvadrature često su uređeni u raznim klasičnim stilovima što je, dobro rješenje jer klasični namještaj jasno sugerira luksuz, a doista se sjajno uklapa u velike prostore. No, to ne znači da se veliki dnevni boravci ne daju izvrsno opremiti i modernim namještajem.

Foto: pixabay

Luksuzni materijali, poput kože i samta u opoziciji s grubo ožbukanim zidovima ili otučenom starom opekom i u kombinaciji s grubim drvenim ili lijevanim podovima, vrlo su zanimljivo rješenje. Dakako, za velike prostorije u obzir dolaze i raskošni parketi, zaigranih paleta, zakrivljenih, nepravilnih, organskih formi i motiva. Kome se to ne sviđa, neće pogriješiti i ako se odluči za minimalistički pristupi dominaciju jednostavnijih oblika.

Greške nema i ako se velika dnevna soba obogati kaminom, koji će prostor i grijati ali mu i općenito dati dojam topline i intime.

No, osim veličine bitan faktor svakako je i visina prostora, naime,  nizak strop može biti mana i najvećoj dnevnoj sobi. Ako želimo dnevni boravak učiniti višim nego što jest dobar je trik da se iznad vrata objesi slika ili ili fotografija s tim da okvir bude dužom stranom okrenut vertikalno. Pomaže i ako se luster objesi više nego inače, ali da se strop oboji nijansom svjetlije boje od one koja je na zidovima. I za kraj, zapamtite - većina namještaja mora biti proporcionalna veličini dnevne sobe, a hrabre istupe sačuvajte za naglašene detalje.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije