savjeti dizajnera

Urediti mali stan pravi je izazov, ovo su pravila kojih se treba pridržavati

mali stan
Thinkstock
24.10.2021.
u 07:00

Za uštedu na prostoru dobar izbor su klizna vrata koja mogu po potrebi poslužiti i kao pregradni zidovi između prostorija

U današnje vrijeme sve više ljudi živi u prenapučenim gradovima u kojima si (zbog visokih cijena) većina njih, pogotovo mladih, ne može priuštiti velike komforne stanove. No mali stan, uredi li se pametno i kreativno, može zadovoljiti sve funkcije, a k tomu biti lijep i šarmantan.

Foto: pixabay

Ali, čak i ako ste izrazito kreativni i snalažljivi, uređenje malog stana poseban je izazov pa čak i od stručnjaka zahtijeva velik angažman u uređenju interijera. Prije uređenja maloga stana dobro je poznavati osnovna pravila kojih se trebate pridržavati.

mali stan
1/18

Prvo i možda i najvažnije pravilo, već poznato svima, izbjegavanje je tamnih i toplih boja. Odabirom bijele uz dodatak neke od svijetlih hladnijih tonova boje postići ćete prozračnost i vizualno povećati prostor. Ovo pravilo vrijedi za sve prostorije. Pogotovo izbjegavajte tamne keramičke pločice za kupaonicu koja je u pravilu i najmanja prostorija u domu.

Foto: pixabay

Također, izbor podnih obloga za cijeli stan trebao bi biti u svjetlijim tonovima. Poželjno je ne cjepkati pod različitim oblogama nego se držati jedne te iste podne obloge u cijelom stanu. Osim, naravno, u kupaonici, u kojoj su nužne keramičke pločice na podu. Izbor namještaja ključan je za maksimalnu iskoristivost maloga stana. Stoga je vrlo važno iskoristiti svaki centimetar prostora.

Dobro rješenje svakako je namještaj izrađen po mjeri, i u pravilu što svjetliji. Današnji dizajneri namještaja specijalizirali su se u izradi multifunkcionalnog namještaja za male prostore, pa je dobro pri uređenju uzeti u obzir i tu opciju. Na primjer krevet sa spremištem za posteljinu, blagovaonski stol s ladicom, tabure s poklopcem kao i drugi slični komadi namještaja, u malom stanu svakako će dobro doći.

Foto: pixabay

Glomazni namještaj ne bi trebao imati mjesta u malome stanu kako ne bismo pretrpali prostor. Uvijek je dobro imati točne mjere određene prostorije pri kupnji namještaja kako vam se ne bi desilo da kupite prevelik komad. To se može lako dogoditi jer u velikim salonskim prostorima namještaj izgleda manji. Tek kad je u domu, u realnom prostoru, vidi se njegova prava veličina u odnosu na prostor. Koristite što više zidove za postavljanje polica i visećih ormarića kako biste rasteretili pod. Nemojte gomilati nepotrebne ukrase i sitnice koje zagušuju prostor i sakupljaju prašinu.

Foto: pixabay

Za uštedu na prostoru dobar izbor su klizna vrata koja mogu po potrebi poslužiti i kao pregradni zidovi između prostorija. Prozračnim zavjesama cijelom dužinom od stropa do poda vizualno ćete povisiti zidove i povećati sobu. A kako bi se zadržao osjećaj lakoće, širine i prostranosti, sav namještaj, opremu i dekorativne elemente svedite na ono najnužnije. Pri tome pazite na stilsku poveznicu svih prostorija koje će tvoriti jednu cjelinu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije