21.03.2015. u 09:00

Najvažnije je dječju sobu urediti prema njegovim, a ne prema vašim željama

Mnogi roditelji griješe pri uređenju dječje sobe slijedeći svoju predodžbu kako bi soba trebala izgledati i zaboravljajući na djetetove želje. Dječja je soba multifunkcionalna i stoga njezinu uređenju trebamo pristupiti tako da mora zadovoljiti djetetove potrebe za odmorom, igrom, učenjem i druženjem.

Budite praktični

Kako dijete odrasta, tako mu se mijenjaju interesi i potrebe za prostorom koji bi po svemu trebao odgovarati njegovim željama. Pri odabiru namještaja za posve malo dijete imajte na umu da je poželjno i izuzetno praktično da komoda za rublje ima mogućnost za prematanje djeteta te da police za igračke imaju mogućnost prilagodbe u kasnijoj dobi. Fokusirajte se na izbor krevetića čije su standardne dimenzije 70 x 140 cm. Uskladiti nježne, pastelne boje zidova s bojama posteljine i zavjesa od velikog je značaja za cjelokupni dojam u prostoru.

Foto: Ankica Juričević
Pri uređenju sobe uključite mališane u uređenje i dopustite mu da pokažu svoju kreativnost

Kada dijete preraste krevetić, potrebno mu je nabaviti pravi ležaj. Kako ono raste i mijenja se, tako se mijenja i njegova soba pa se postojećim elementima dodaju neki novi. Djeca predškolske dobi žive u svijetu mašte i igre i zato im je važno osigurati dovoljno prostora za igru te ukrasiti sobu bojama i omiljenim likovima iz crtanog filma koje dijete voli.

Dok su još mala, više vremena provode igrajući se na podu, zato je od velike važnosti postaviti tepih koji će ih štititi od hladnoće, a odaberemo li onaj s motivima koje dijete voli, uživanje je zajamčeno.
Djetetu školskog uzrasta potrebno je više mjesta za odlaganje stvari, knjiga i odjeće, zato nikad ne može biti previše polica, ladica i ormarića.

Foto: Ankica Juričević

Tri ključne zone

Važno je osigurati tri zone u prostoriji, a to su zona za spavanje, za igranje i za učenje. Ako je soba mala i namijenjena je za dvoje ili više djece, dobro rješenje bit će krevet na kat. Osim što ćete uštedjeti na prostoru, djecu ćete dodatno razveseliti zato što ona vole ovakve krevete jer im služe i za igru. Radni stol postavite na mjesto gdje dopire puno dnevnog svjetla, a na nj postavite stolnu lampu za nesmetan rad i noću. Važno je da se visina radne plohe stola i sjedišta, ili barem sjedišta, može regulirati po visini.

Ormar je važan element u dječjoj sobi. Prepustite ga potpuno svojem djetetu i nemojte ga koristiti za odlaganje svojih stvari. Namještaj i oprema u dječjoj sobi trebaju biti otporni na oštećenja i laki za održavanje. Sobu uredite tako da djeci bude zanimljiva i ugodna za boravak. Preuređenje i prenamjena dječje sobe čeka nas svakih nekoliko godina.

Foto: Ankica Juričević
Zidove nije nužno obojiti, a oplemeniti ih možete tapetama ili naljepnicama koje je lako skinuti kad god dijete to poželi

Komentara 1

Avatar d-ano
d-ano
16:07 21.03.2015.

Zanima me koliko djece u hrvatskoj ima svoju sobu je malo jace od pitanja kako je urediti i koje uvijete treba da ispunjava...........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije