sasvim osobno

Upoznajte Narteos, kreativni duo koji radi najljepše detalje za dom

04.10.2020.
u 07:00

Nema identičnih proizvoda jer svaki prođe kroz naše ruke dvadesetak puta u različitim fazama stvaranja - objašnjavaju Ivana i Vanja

Ivana Zavidić i Vanja Vrbanec, dizajneri koji stoje iza brenda Narteos, dijele ne samo poslovni, već i privatni prostor. Žive i rade u Čakovcu gdje imaju i atelje u centru grada.

:: Kako biste sebe kao dizajnere i svoj rad ukratko predstavili?

Naša priča započela je prije nešto više od četiri godine kada smo se upoznali na kiparskoj koloniji Artwood festivala, na kojoj smo oboje sudjelovali. Jako smo brzo shvatili da dijelimo mnogo toga zajedničkog, od ljubavi prema umjetnosti i stvaralaštvu pa sve do ljubavi prema istraživanju i putovanjima. Sve se odvilo jako brzo i prije nego što smo i sami toga bili svjesni, shvatili smo da smo pronašli svoj idealni svijet, planet ljubavi i sreće koji smo nazvali Narteos, poznat i kao Planet 7117.

Ivana je magistrica primijenjene umjetnosti, diplomirala je na odjelu kiparstva na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, a Vanja je profesor likovne umjetnosti koji je diplomirao na Pedagoškom fakultetu Sveučilišta u Mariboru. Savršeno se nadopunjuju ne samo u privatnom, nego i u poslovnom životu, a njihova kohezija rezultira unikatnim funkcionalnim i dekorativnim proizvodima. Svaki njihov proizvod u potpunosti je ručno izrađen, od samog oblikovanja do oslikavanja, s puno pažnje i ljubavi.

:: Kako ste zadovoljni sa sudjelovanjem na Zagreb Design Weeku?

Ove godine prvi put smo sudjelovali na Zagreb Design Weeku i možemo reći da smo ugodno iznenađeni kvalitetom organizacije, odabirom izlagača i brojem posjetitelja. Uvijek nam je veliko zadovoljstvo predstaviti svoj rad javnosti te nam je to na neki način i slatka nagrada nakon puno rada i truda u ateljeu.

:: Koliko je situacija s koronom utjecala na vaš posao?

Ova godina je zbog korone bila jako nepredvidljiva i puna iznenađenja. Propale su nam mnoge već dogovorene suradnje s galerijama i suvenirnicama. Unatoč cijeloj situaciji, nismo se dali smesti, već smo iskoristili vrijeme za skupljanje inspiracije, proizvodnju, dizajniranje novih proizvoda i posvećivanje nekim projektima za koje prije nismo imali vremena.

:: Kakvo je, po vama, stanje na domaćoj dizajnerskoj sceni?

Proteklih nekoliko godina aktivno sudjelujemo na umjetničkim manifestacijama i sajmovima rukotvorina te smo imali prilike upoznati puno dizajnera i kreativaca. Možemo reći da su svi jako talentirani i originalni na svoj način.

:: Koliko proizvoda imate u svom portfelju i kako se ste odlučili baš za njih?

Gotovo svi naši proizvodi imaju i funkcionalnu i dekorativnu ulogu. Trenutačno je većina izrađena od keramike ili drva ili u kombinaciji tih dvaju materijala. Naše stvaralaštvo temelji se na tome da kreiramo predmete koji će biti neobični, posebni i veseli te kao takvi osvježiti čovjekovu svakodnevicu. Upravo zbog toga prilikom oslikavanja koristimo široki spektar jarkih boja jer smatramo da je u svijetu već dovoljno sivila. Svaki proizvod prođe kroz naše ruke dvadesetak puta u različitim fazama stvaranja. Nijedan nije isti zbog ručnog oblikovanja i oslikavanja. Trenutačno u ponudi imamo više od dvadesetak proizvoda koji čine široku paletu uporabnih predmeta za dom. Među njima možete pronaći vesele šalice, zdjele i zdjelice različitih veličina, satove, vješalice, soljenke/paprenke, vaze...

:: Koji su vam bestseleri?

To su trenutačno naše vesele keramičke šalice Jolly the Cup, poligonalne keramičke vješalice Tedai i komplet keramičkih soljenki i paprenki Eden.

:: Kakvi su planovi za budućnost?

Željeli bismo Narteos proširiti i na druga polja stvaralaštva te proširiti kombinacije materijala koje koristimo u izradi proizvoda. U budućnosti planiramo surađivati s restoranima i kafićima koji žele podići kvalitetu posluge detaljima poput veselih Jolly the Cup šalica, neobičnih tanjura ili dinamičnog detalja u obliku soljenki na sredini stola. Poslovno želimo rasti i osjećamo neospornu potrebu za tim. Sam naziv Narteos zapravo i predstavlja naš svijet. Slovo N se sastoji od početnih slova imena Ivane i Vanje, art predstavlja umjetnost, a eos predstavlja planet. Tako je nastao naš planet. Početak nove ere Narteosa obilježit će poslovna suradnja s ozbiljnijim klijentima, ponuda novih proizvoda (ilustrirane knjige, ilustracija, novi asortiman poslovnih poklona) i proširenje poslovnog prostora koji nam postaje sve manji.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije