Umjetničke ideje

Umjesto bora, napravite instalaciju!

instalacije
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
1/2
22.12.2013.
u 00:00

Zavirili smo u atelje dviju zagrebačkih umjetnica i otkrili kako će izgledati njihovo božićno drvce

Dovoljno je biti opušten, zaigran i otvoren za nove ideje pa blagadanski štih u svom domu napraviti na malo drukčiji način. Kako? Akademska slikarica Tatjana Politeo i akademska kiparica Petra Melita Ivanović svaka su na svoj način ponudile rješenja. Klasično božićno drvce u njihovim će domovima zamijeniti otkačene instalacije.

Tatjana se ovog Božića odlučila za dvije odbačene grane koje je našla šetajući šumom na Zelengaju. Postavila ih je u metalni kubus i onda se poigrala ukrašavanjem.Uz klasične staklene mat i crne i sjajne kuglice i bijele lampice, grane je dekorirala privjescima - mišićima iz svoje kolekcije Hello i drvenim crveno-bijelim zvjezdicama. Posebni štih njezinoj instalaciji daje i osušeno lišće jesenskih boja.

I Petra Melita za svoju božićnu instalaciju iskoristila je odbačenu granu breze koju je pronašla u parku, a onda je oko nje “plela” sjajnu srebrnu pocinčanu žicu koju je savijala na boci. Dekoracije na njezinoj instalaciji napravljene su od različitih vrsta papira, “kristalnih suza” s nekog starog lustera i mašnica napravljenih od markizeta.Posebnost ovih instalacija je, naglašavaju naše umjetnice, u činjenici kako u prostoru mogu biti uvijek, a promjenom dekoracija može se slaviti svako godišnje doba. Valja i spomenuti kako su ove originalne instalacije i jeftinije od jelki koje se prodaju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije