Prirremite se na vrijeme

Ultimativni vodič za uređenje sobe za školarca, s ovim potezima nemoguće je da pogriješite!

soba za dijete školarca
Tomislav Miletić/Pixsell
18.08.2023.
u 06:00

U slučaju da mjesta nemate dovoljno ili da školarac nema vlastitu sobu organizirajte mu radni prostor s nekim rasklopnim, konzolnim stolom te nekom policom na koju će moći spremati svoje knjige i stvari

Dolaskom jeseni i približavanjem školske godine aktualizira se pitanje uređenja sobe ili prostora u kojemu će vaš đak boraviti većinu vremena iduće školske godine. Budući da je to prostor u kojemu mora obavljati aktivnost koja mu nije najdraža, cilj je učiniti prostor za učenje njemu što ugodnijim, ali i funkcionalnim.

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

Prirodno svjetlo na radni stol dolazi s lijeve strane što je idealno ako je dijete dešnjak

Pri uređenju ili preuređenju uključite ga u sve aktivnosti biranja i odlučivanja te mu dajte mogućnost da prostor učini svojim, bilo odabirom boja, biranjem dekoracija ili tema koje su njemu najinteresantnije. Ponajprije mu morate osigurati dovoljno velik radni stol, na mjestu s dovoljno prirodnog svjetla te osigurati i dobro umjetno osvjetljenje, odnosno radnu svjetiljku na samom stolu. Centralno osvjetljenje sobe neće mu biti dovoljno kada piše zadaće jer će vjerojatno sam sebi raditi sjenu. Birajte i kutne ormare Osnovno pravilo za smještaj stola jest da mu prirodno svjetlo dolazi sa suprotne strane od ruke kojom piše jer će si inače stvarati sjenu. Dakle, ako je dešnjak, svjetlo bi trebalo dolaziti s lijeve strane. U slučaju da je to nemoguće izvesti, osigurajte mu da ima radnu lampu koju će paliti i danju.

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

Na mnogo visećih polica dijete može spremati svoje knjige, bilježnice i ostale sitnice vezane za školu Pored dovoljno velikog radnog stola, osigurajte mu i kvalitetnu radnu stolicu, što je osobito važno u mlađoj dobi kako ne bi deformirao kralježnicu dok je ona još u rastu i formiranju. Usto mora imati prostor za spremanje knjiga i školskih potrepština. U slučaju da ima dovoljno mjesta idealna bi bila mala biblioteka (zatvorena i otvorena) i manji ladičar za sitne stvari. Ako mjesta nema dovoljno, uvijek ostaju zidne police iako one nisu pogodne za mnogo teških knjiga.

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

U slučaju da mjesta nemate dovoljno ili da školarac nema vlastitu sobu organizirajte mu radni prostor s nekim rasklopnim, konzolnim stolom te nekom policom na koju će moći spremati svoje knjige i stvari. Kutni ormari koji imaju sve u jednom elementu isto su dobro rješenje. Imaju radni stol i police iznad, a vratima se daju zatvoriti kad stol nije u upotrebi pa je tako sve jednostavno sakriti i držati urednim.

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

Plutene ploče

Svojem školarcu dajte mogućnost završnog uređenja i biranja detalja, osigurajte mu zid ili dio površine zida da lijepi plakate, postavite mu plutene ploče na kojima će ukrasnim čavlićima ostavljati podsjetnike i stavljati drage slike ili mu postavite piši-briši ploče na kojima će pisati flomasterima. Ako imate mogućnosti, obojite mu jedan zid bojom za ploče (crna ili zelena) po kojem će moći šarati kredom i jednostavno brisati i mijenjati tekst ili crteže.

Savjeti za idealnu dječju sobu

1. Obavezno uključite dijete u uređenje njegove sobe. Tu će provoditi puno vremena i važno je da se ugodno osjeća u prostoru i da zna kako je i njegovo mišljenje bitno.

2. Ne zaboravite na stolnu lampu Uz prirodno osvjetljenje osigurajte i dobru umjetnu rasvjetu sobe – uz središnje rasvjetno tijelo djetetu će na radnom stolu biti potrebna stolna lampa.

3. Zbog djetetova zdravlja birajte kvalitetnu stolicu Najvažniji je element radnog dijela radna stolica, idealno bi bilo da izaberete neku ergonomski oblikovanu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije