LIVING - novosti iz svijeta interijera
18°C
Povratak na članak

U Zagrebu niče prvi stambeni neboder od doba socijalizma

Na uglu Ilice i Mandaličine ulice u rujnu počinje gradnja stambeno-poslovne zgrade na 19 katova prema projektu arhitekta Gorana Rake
21. lipnja 2016. 23773
Popularni
 • Popularni
 • Najstariji
 • Najnoviji
26
 • hudibitek:

  "Stanovi će imati staklene stijene koje omogućuju panoramski pogled i na obronke Medvednice" - Dok će ovim projektom drugima taj isti pogled biti narušen.

  1 21. 6. 2016. u 13:29
 • jones:

  19 katova se nikako ne uklapa u starogradsku jezgru gdje je 5 katova najviše. prica da je to prvi neboder za zivljenje od socjalizma je LAZ. neznam sto je onda vmd-ova zgrada na strojarskoj. projekt je uvrsten u gradske projekte ... prikaži još!te jer je lopina bandic dobio pinku da i grad sudjeluje u financiranju prvatnog projekta. neznam koj je to javni interes. mozda birtija za alkose u prizemlju? privatni vrtic koji nece biti vrtic nego djecija igraonica zbog nezadovoljenih min uvjeta? uglavnom placen oglas sa hrpom lazi

  21. 6. 2016. u 13:40
 • Trnjanec:

  Krasno, k'o prst u oko.

  21. 6. 2016. u 12:01
 • Jole1958:

  pa i izgledaju kao iz doba socijalizma

  21. 6. 2016. u 11:46
 • Interstellar:

  Ilica nikako nije mjesto za izgradnju nebodera. Stambeno-poslovni kompleks na prostoru Ilica-Vukovićeva, prije Instituta za tumore, nije doduše neboder, ali je svojom glomaznošću i prekoračenjem dopuštenih gabarita (zgrada zauzima dio pločnika, pješačku površinu) narušio "dušu" Ilice, a i sve arhitektonsko-urbanističke ... prikaži još!e dobre običaje i propise. Nebode na tom mjestu još će više unakaziti Ilicu. "Panoramske stijene" prema jugu, koje će navodno omogućiti poled na cijeli grad, mogu to postići jedino ako se primijeni neka posebna optička tehnologija ili zrcala. Naime, s te pozicije, prema jugu se prostiru zapuštene iličke zgrade bez ikakve arhitektonske vrijednosti, potom prostor na potezu od Ilice do pruge: uključuje dvorišta, parkirališta i starije kuće koje isto nisu daleko od rušenja, kompleks tvornice Franck, te potom prugu, s velikim sjecištem kolosijeka, željezničke zgrade i "Vrutak' prema zapadu, a prometnu cestu sa zgradom Raiffeisen banke prema istoku. Dalje, sjeverni dio Trešnjevke, s nekoliko prometnih cestavi novoizgrađenim stambenim blokovima - je li to "cijeli grad"? Ako jest, to svakako nisu njegovi reprezentativni prostori koje bi netko baš želio gledati iz svoga stana. "Javni interes", sadržaji? U tom dijelu grada koncentracija poliklinika je poveća, a fittness centar je skoro u svakoj drugoj zgradi od Slovenske ulice do Mandaličine. Ne doduše uvsamoj Ilici, ali uz Ulicu grada Mainza i baruna Filipovića. Stambenih prostora također ne manjka: stambeni blok u Ilici preko puta Slovenske ulice još uvijek nije rasprodan (visoke cijene - lokacija! - kriza), u blizini je i tzv. projekt Atrius, izgrađen 2009., koji se tek prije godinu dana počeo prodavati, a cijene ni sad nisu osjetno pale (ne znam jesu li se prihodi naših građana toliko povećali da kupnja stanova i poslovnih prostora više nije problem???), prije nekoliko godina izgrađen je i novi stambeni kompleks u Ulici grada Mainza nasuprot Atriusu, a prije godinu i pol stambeno-poslovni prostor na parceli Grada Mainza - Grahorova (područje negdašnje tvornice "Prvomajska"). To je sve blizu nebodera koji se planira graditi. I još je dosta novijih stambeno-poslovnih zgrada u tom dijelu grada. Jedino nema - vrtića. Niti bazena. No za vrtić baš i nije potrebno graditi neboder... A ni za bazen. Postoji još jedna "sitnica": na potezu iza tog planiranog nebodera, sjeverno od Ilice (potez Mandaličina - Nad lipom) nalazi se nekoliko klizišta i bilo je već slučajeva urušavanja zgrada.

  21. 6. 2016. u 13:46
 • Miso4:

  Postovana gdja Ćurić, Po kojim kriterijima je to "sjajna interpolacija" ? Ovaj clanak ne izgleda nista drugo nego samo-reklama arhitekta, onoga koji gradi "to" i onoga koji "to" prodaje.

  21. 6. 2016. u 19:50
 • Deleted user:

  "neboder uvršten u gradske projekte zbog toga što se kroz njega realizira javni interes budući da će imati sadržaje važne za žitelje toga dijela grada koji su nedostajali" - slična priča kao i s horvatinčićevmi cvjetnim - od prostora za ... prikaži još! kulturu i javnu namjenu "čudom " nastala konverziaj u trgovinu...

  1 21. 6. 2016. u 13:28
 • Avatar Idler 3
  Idler 3:

  A prilaz neboderu bil bude čez široku i prostranu Iličku aveniju ??? Ne bi komentiral uklapa li se il ne neboder u taj dio grada al iza nebodera je dost objekata kaj bu nakon tog imali prekrasan pogled u "staklene ... prikaži još! stijene s panoramskkim pogledom"....zakaj ne grade nebodere na širokim i otvorenim prostorima u rubnim dijelovima grada ???

  21. 6. 2016. u 13:47
 • marli:

  Na temelju čega je jedna nepoznata firmica dobila ovaj natječaj a građevinski giganti poput Tehnike i ostalih nisu ?????

  22. 6. 2016. u 11:59
 • Bumbica:

  Lijepo smišljeno, samo što ti neboderi baš strše..., nekako narušavaju izgled jezgre grada..., al dobro.

  2 21. 6. 2016. u 13:22
 • Deleted user:

  Kako je ovo proslo studije utjecaja na promet, susjedstvo, visinu gradnje ili okolis (svjetlosno/sjena). sto u toku gradnje, sto poslije? Stvarno, kako su svi drugi do sada napisali, prst u oko, i estetski,i zdravo razumski, a vjerojatno i zakonski. Zanimljivo ... prikaži još!mljivo ce biti da li ce recept "gotovog cina" biti opet primijenjen, cak ako netko uspije I sluzbeno dovesti u pitanje neki od ocitih propusta, tokom svih ovih smjena politicara koje su u toku.

  21. 6. 2016. u 19:05
 • Šokac1:

  Čemu stakleni mostovi, pa neboderi su preblizu za njih.

  21. 6. 2016. u 20:19
 • Avatar ludi kekec
  ludi kekec:

  "sjajna interpolacija"??? - po čemu je to "sjajno"??? izgleda grozno. na čemu je ovaj "novinar"?

  22. 6. 2016. u 07:33
 • markob923:

  josa samo treba uvesti mukte stanovi kao u socijalizmu i to bi bilo to

  21. 6. 2016. u 19:11
 • marcellus:

  Tko normalan želi živjeti u neboderu i to kraj prometne ulice?

  22. 6. 2016. u 07:39
 • Thommar:

  I to bi trebalo biti nešto super??? Valjda smo svi priželjkivali u cijelom Zagrebu socijalističke nebodere pa smo jedva dočekali... strašno.

  22. 6. 2016. u 08:04
 • trnjedotokija:

  ak bu imal fontanu,,odma se pišem,,

  21. 6. 2016. u 19:41
 • Deleted user:

  Pravi retro socijalistički neboderi...zar ne može nešto zanimljivije...

  21. 6. 2016. u 21:51
 • Avatar muljib@vecernji
  muljib@vecernji:

  Uopće nisam pročitao članak do kraja. Nadam se da će i uvjeti dobivanja stana biti kao iz doba socijalizma kad se več isti spominje u naslovu. Ili da će stanove barem privremeno dobit obitelji izbačene iz svojih kuća.

  1 21. 6. 2016. u 21:14
 • Fr@njo:

  sve u svemu predivno..vidi se da je znameniti arhitekt ponikao iz skole hrvatskog akademika , graditelja stadiona u Maksimiru.

  24. 6. 2016. u 22:33
 • Komentiraj, znaš da želiš!

  Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.