SJAJNA INTERPOLACIJA

U Zagrebu niče prvi stambeni neboder od doba socijalizma

crystal neboder ilica
Foto: Promo
1/13
21.06.2016.
u 08:30

Na uglu Ilice i Mandaličine ulice u rujnu počinje gradnja stambeno-poslovne zgrade na 19 katova prema projektu arhitekta Gorana Rake

Mnogi su se, prolazeći Ilicom u smjeru zapada prema Črnomercu, godinama pitali zašto zemljište nedaleko od kazališta Exit zjapi prazno i služi kao privatno parkiralište za automobile okolnih stanara. Jer, mogućnost da ostane samo parkiralište nije se činila nimalo izglednom, ponajviše zbog vrijednosti parcele.

Nakon što je objavljena vijest o gradnji stambeno-poslovnog objekta, enigma je napokon razriješena. Vjerojatno jedna od najzanimljivijih interpolacija koja se dogodila u posljednjih 50-ak godina bit će upravo gradnja objekta na tom mjestu, nebodera Crystal Center s 19 katova na uglu Ilice i Mandaličine ulice.

Foto: Promo

Problemi s dokumentacijom

No, vijest o ideji za taj projekt nije nova boljim poznavateljima gradnje u glavnom gradu jer je cijela priča počela daleke 1985. godine. Više od dva desetljeća bila su potrebna da se riješe sve pravno-birokratske zavrzlame.

– Suočili smo se sa složenošću rješavanja imovinskopravnih odnosa te složenošću same lokacije pa je postupak potrajao neuobičajeno dugo. Povrat imovine nakon Domovinskog rata dodatno je zakomplicirao započete aktivnosti jer su bivši vlasnici bili raseljeni po cijelom svijetu – govori Ivana Stanić iz tvrtke Stanograd koja gradi objekt i iza koje su, među ostalima, projekti stambenih naselja Bričina u Malom Lošinju i Nuncijata u Dubrovniku te zgrada u Zagrebu – na Pantovčaku, Sveticama, Zelengaju i u Bužanovoj.

Foto: Promo

Pametni sustavi osiguranja

Otegotna okolnost bila je zapravo sjajna vijest – da je neboder uvršten u gradske projekte zbog toga što se kroz njega realizira javni interes budući da će imati sadržaje važne za žitelje toga dijela grada koji su nedostajali. To uvrštavanje u gradske projekte značilo je opsežnije pripreme. A onda je nastupila gospodarska kriza koja je otegnula realizaciju sve do sada, odnosno do rujna kada počinje gradnja.

Posebnost je objekta činjenica je da je to prvi stambeni neboder u Zagrebu od socijalizma do danas te predviđeni sadržaji koji ga čine multifunkcionalnim i prilagođenim urbanom načinu života. Centar koji potpisuje renomirani arhitekt Goran Rako sastoji se od stambenih jedinica koje počinju od 5. kata (luksuznim stanovima od 50 do 170 m2), apart-hotela s četiri zvjezdice i 60-ak smještajnih jedinica te komercijalno-uredskog dijela koji čine polivalentni sadržaji poput dječjeg vrtića, restorana, poliklinike, ureda te fitness i wellness-centra s bazenom. Uz samu Ilicu nalazit će se slastičarnica, dućan i drogerija.

Foto: Promo

– Stanovi će biti pozicionirani u dva suvremena stambena tornja pretežite orijentacije sjever-jug, a bit će spojeni staklenim mostovima. Imat će staklene stijene koje s južne strane omogućuju panoramski pogled na cijeli grad, a sa sjeverne na obronke Medvednice – navodi naša sugovornica.

Objekt će imati i podzemne garaže namijenjene stanarima, ali i svim korisnicima sadržaja koje nudi centar. Dodatne prednosti života u neboderu su: energetski certifikat, instalacija pametni dom, ulazna protuprovalna vrata koja se otvaraju na otisak prsta, staklene stijene od drva i aluminija, fasada s ventilirajućom oblogom, dizajnerska sanitarna oprema i armature, kvalitetna keramika i parket. Zainteresiranih, iako se planira da objekt bude gotov 2018., ne nedostaje.

Foto: Promo

>>IKEA zasadila urbani vrt na krovu nebodera u centru Zagreba

Komentara 26

DU
Deleted user
13:40 21.06.2016.

19 katova se nikako ne uklapa u starogradsku jezgru gdje je 5 katova najviše. prica da je to prvi neboder za zivljenje od socjalizma je LAZ. neznam sto je onda vmd-ova zgrada na strojarskoj. projekt je uvrsten u gradske projektete jer je lopina bandic dobio pinku da i grad sudjeluje u financiranju prvatnog projekta. neznam koj je to javni interes. mozda birtija za alkose u prizemlju? privatni vrtic koji nece biti vrtic nego djecija igraonica zbog nezadovoljenih min uvjeta? uglavnom placen oglas sa hrpom lazi

HU
hudibitek
13:29 21.06.2016.

"Stanovi će imati staklene stijene koje omogućuju panoramski pogled i na obronke Medvednice" - Dok će ovim projektom drugima taj isti pogled biti narušen.

TR
Trnjanec
12:01 21.06.2016.

Krasno, k'o prst u oko.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije