Za vedriji prostor

U proljetnom make overu svog doma nađite mjesto za tapete

U proljetnom make overu svog doma nađite mjesto za tapete
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/8
22.03.2013.
u 00:28

Tapetama se više “ne oblače” cijele prostorije, već samo jedan zid

U interijere su se, zajedno s jednostavnim linijama namještaja i vladajućim minimalizmu u poimanju uređenja, vratile sredinom 90-ih godina. Postale su ultimativni hit, ali sa sasvim novom funkcijom.

Fototapete izrađene po narudžbi kupca, mat varijanti, cijena prema dimenzijama (Wallart)

Tapetama se više “ne oblače” cijele prostorije, već samo jedan zid, one su postale element s kojim se naglašava neki zanimljivi kutak stana i vizualno se oplemenjuje prostor. Tako ih dizajneri vole stavite u zidne udubine, u istake, na uzglavlje kreveta, postale su efektna pozadina zanimljivih komada namještaja, vodoravnih gazišta stuba, ušle su u kupaonice, a posebno ih vole dosadni hodnici...

Mickey Mouse, tapeta s motivima iz crtića (Wallart)

Njima se “oblači” i namještaj, od fronta ladičara do vrata, a neki od ludih uzoraka ili tapete s tekstualnim porukama mogu završiti i uokvirene na zidu. Uz platnene, papirnate, perive, plastificirane, samoljepive i fototapete, hit su i tapete koje su izrađene u kombinaciji različitih materijala, poput svile, jute, lana ili pamuka, s utkanim dodacima šljokica, perlica i perja te interaktivne tapete koje pri dodiru ili “osluškivanju” zvuka mijenjaju boju i uzorak.

Vatrena, kolekcija Midnighr, cijena role je 653kn. U roli se nalazi 5m2 dimenzije 10.05x0,53 (Meblo)

Tapete danas, više nego ikada kroz svoju burnu povijest, predmet interesa i dizajnera i nose slavne potpise, primjerice, Zahe Hadid, Aimee Wilder, Piera Fornasettija, Larsa Contzena, Cristiane Masi ili dizajnerskim timova okupljenih oko Osborne&Little, Esprit, Komar,. Jannelli&Volpi, Dedara, Texdecora, Marburga...

Priroda, sve tapete ovog proizvođača imaju certifikat o nezapaljivosti i tiskane su eko bojama (Wallart)

Ponuđeni uzorci - od šizastih, klasičnih, cvjetnih, baroknih do geometrijskih, romantičnih ili sasvim neočekivanih, s motivima poznatih vizura, slikarskih skica ili pak uporabnih predmeta.., Tapete vole sve boje i njihove kombinacije.

Auti, još jedan crtić na zidovima dječje sobe (Wallart)

Uz tapete hit su i naljepnice često velikih dimenzija, popularni stikeri. Najčešće su samoljepljivi pa je njihovo postavljanje na zid jednostavno. S ljepljenjem tapeta stvar je ipak malo složenija. Tapete se moraju lijepiti na ravne i pripremljene zidove. Imali li neravnina treba ih izravnati, a rupe popuniti gipsom. Nove tapete se ne smiju lijepiti na stare. Valja pripaziti na spojeve te kako se spaju uzorci.

Tapeta Cellular, dizjan Zahe Hadid za Marburg, 10m2 1566kn (Meblo)

Za ljepljenje tapeta važno je imati i dobar alat i kvalitetno ljepilo. Nije svako ljepilo za svaku vrstu tapeta, a to prvenstveno ovisi o njihovoj težini i materijalu od kojeg su napravljene. Od ostalog materijala potrebni su oštre škare ili skalpel, valjak, stol za krojenje, posuda za ljepilo, valjak za izravnjavanje.

NE PROPUSTITE: Želite postaviti tapete? Savjetujemo na što sve treba paziti

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije