NE ODGAĐAJTE

U ovih 5 koraka do savršeno čistog madraca

madrac krevet
Thinkstock
13.09.2014.
u 10:45

Madraci su sakupljači brojnih bakterija i treba ih povremeno temeljito očistiti

Madraci na našim krevetima možda su nam najomiljenije mjesto na kraju dana, ali istovremeno na njima ne ležimo sami mi već odumrle stanice kože, mrlje, prašina, znoj i još mnogo gnjusnih stvari.

Unatoč posteljini i zaštitnim navlakama za madrav, povremeno ih treba temeljito očistiti. Evo pet jednostavnih koraka, koje donosi Apartment Therapy, nakon kojih ćete moći spavati bezbrižno.

1. Usisavanje

Nakon što "ogolite" madrac, prođite ga malo usisavačem. Rješit ćete se tako mucica i krupnije prljavštine, dlaka i prašine koja se nakupila tijekom vremena.

2. Čišćenje mrlja

Ovisno kakve mrlje imate, tako ćete i čistiti. Osim ako nisu od prolivenog crnog vina, vjerojatno su to fiziološke mrlje od znoja, urina ili krvi. Isto tako, vjerojatno nisu novonastale tako da će ih biti teže ukloniti jer su se davno stopile s tkaninom.

Probajte ih tretirati kombinacijom hidrogen peroksida, detrdženta za posuđe i sode bikarbone. Pomješajte to troje u bočicu sa sprejem i posprejajte mrlju. Trljajte sa čistom krpom ili spužvicom.

Druga opcija je napraviti pastu od soli i limunovog sola i nanijeti je na mrlju te ostaviti da odstoji 30-60 minuta. Obrišite područje čistim ručnikom.

Foto: pixabay

3. Osvježavanje

Pospite lagani sloj sode bikarbone preko cijele površine madraca i pustite da tako stoji narem nekoliko sati. Ona će absorbirati svu tekućinu koja je ostala nakon čišćenja mrlja i učiniti madrac svježim i čistim. Sodu bikarbonu potom usisajte.

4. Prozračivanje

Možda je najbolja stvar za vaš madrac svježi zrak i UV zrake. Ukoliko imate mogućnost, iznesite ga vani i tako prirodno eliminirajte bakterije.

Foto: pixabay

5. Pokrijte i zaštitite

Ukoliko je već nemate, najbolje je vrijeme da nakon temeljitog čišćenja nabavite tzv. štep-deku i tako zaštitite madrac. Lako je možete oprati u perilici, a madrac će ostati netaknut.

Ključne riječi

Komentara 2

VI
Vito
08:54 14.09.2014.

1. korak - skini posteljinu ____________ 2. korak - izvadi madrac iz ležišta kreveta ____________ 3. korak - iznesi madrac na ulicu 4. korak - pozovi smetlare da ga odvezu ____________ 5. korak kupi novi madrac ___________ Jedino ćeš tako imati savršeno čisti madrac, sve ostalo su bajanja za one koji stvarno rade i kod kuće provode vrijeme samo za spavanje

Avatar cleandreams
cleandreams
13:33 28.11.2019.

POTEMA je jedino dokazano i od njemačkog instituta certificirano riješenje za antibakterijsko dubinsko čišćenje madraca. CLEAN DREAMS (obrt za čišćenje madraca) čisti sve madrace od grinja i svih čestica koje se nalaze u njemu i to u vašem domu, i madrac se može odmah koristiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije