Mala škola uređenja

U nekoliko poteza do hodnika koji nije samo mračni prolaz

Shutterestock
14.10.2018.
u 08:00

Izbor podne obloge u hodniku od velike je važnosti zbog velike frekventnosti. Stoga, birajte podnu oblogu koja će biti izrazito otporna na habanje, protuklizna i laka za održavanje

Lako je primijetiti da mnogi zanemaruju uređenje hodnika i smatraju ga nevažnom prostorijom. No treba znati da hodnik ostavlja prvi dojam na posjetitelje te puno govori o vlasniku i njegovu stilu i načinu života. Uloga ulaznog prostora ili hodnika je da bude premosnica između privatnosti i vanjskog svijeta te da vizualno i zvučno odijeli stan od zajedničkog stubišta u zgradi.

Foto: Shutterstock

U većini slučajeva hodnici su male prostorije bez dovoljno prirodnog osvjetljenja. Stoga je vrlo važno osmisliti kvalitetnu umjetnu rasvjetu i funkcionalno iskoristiti prostor. Da biste postigli prozračnost u hodniku, najbolje je zidove obojiti u bijelu ili neku od svijetlih nijansi koje će vizualno povećati prostor.

Dodatni efekt vizualnog povećavanja postići ćete ogledalima i rasvjetom. Ogledala su osim toga i vrlo zanimljiva dekoracija u prostoru. U slučaju da u hodniku postoji prozor, nemojte ga zagušivati gustom i teškom zavjesom. Odaberite laganu, prozračnu zavjesu koja omogućuje maksimalan dotok dnevnog svjetla. Zavjesa će osigurati i potrebnu privatnost od pogleda izvana.

Foto: Shutterstock

Hodnik ne biste smjeli zatrpavati nepotrebnim stvarima, a osnovni su komadi namještaja ormarić za obuću, vješalica i komoda. Poželjno je imati (ako to prostor dopušta) jedan stolac, klupu ili foteljicu koja će poslužiti za odmor i lakše obuvanje i izuvanje pri izlasku, odnosno ulasku. Slobodne plohe zidova možete iskoristiti za postavljanje polica za knjige i druge sitnice. Hodnik većih dimenzija može se iskoristiti kao prostor za igru djece ili neke druge aktivnosti.

Foto: screenshot/facebook

Kao i u ostalim prostorijama doma, dekoracije su vrlo važan element u hodniku. One zaokružuju cjelokupan vizualni dojam te ih je potrebno znati odabrati u stilu i mjeri koji određuje sam prostor. Vaš hodnik dobit će poseban šarm i privući pažnju posjetitelja ako na zid postavite minigaleriju obiteljskih fotografija. Lijepo i elegantno rješenje može biti i jedna velika slika na zidu. Za to vam je potreban jedan slobodan zid veće površine.

Da bi se postigao vizualni ugođaj topline u hodniku, postavite odgovarajući komad tepiha i prostoru osigurajte ambijentalnu rasvjetu time što ćete postaviti podnu ili stolnu lampu. Osim što je funkcionalan i potreban u hodniku, vrlo efektno može izgledati mali ormarić za ključeve u nekoj zanimljivoj izvedbi. Potražite onaj koji će se stilski uklopiti uz sve ostalo u prostoru.

Foto: Shutterstock

Ako je vaš hodnik dovoljno prostran za ugradnju ormara, to će biti idealno rješenje da se rasterete ostale prostorije u domu. Fronte ormara neka budu nenametljive i po mogućnosti u boji zida. U protivnom moglo bi se dogoditi da se vizualno zaguši prostor što nikako ne bi bilo dobro. Pri namještanju hodnika čest problem može biti nepromišljen raspored vrata koja ne dopuštaju maksimalnu iskoristivost prostora. U ovakvim slučajevima hodnik se mora svesti samo na komunikacijsku prostoriju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije