U okolici Trogira

Dizajnerski susret kuće Dalmacije, cigle iz Zagreba i skandi stila

kuća trogir
Foto: Privatni album
1/14
21.02.2016.
u 12:31

Između Trogira i sela Plano uređena je ugodna obiteljska kuća koju karakterizira naglašena osobnost vlasnika. U nedostatku novac avlasnik se prihvatio posla i puno toga napravio sam

S puno dobrih ideja, ali i vještim rukama vlasnika Slavena Jurića nastao je interijer ove zanimljive kuće u okolici Trogira. Vodila ga je želja da interijer bude drukčiji i neopterećujući, da zrači nekonvencionalnošću i da oku bude ugodan.

– Da bi dobio nešto drugačije i posebno, potrebno je ili naručiti da ti se nešto izradi kod nekog dizajnera, a je to je poprilično skupo, ili napraviti nešto vlastitim rukama. Ja sam se odlučio na ovaj drugi korak, ali moram naglasiti i da sam u svemu imao veliku pomoć svog oca – otkriva Slaven Jurić dodajući i kako je neke stvari, poput kovane ograde, naručio od lokalnog majstora. I idejni projekt napravio je sam.

Foto: Joško Herceg

Glavni materijali korišteni u uređenju interijera bile su stare grede, daske, palete, cigle stare više od 120 godina, od starog lanca i rustikalnog grla nastala je zanimljiva visilica, okviri negdašnjih maminih goblena koje je vezla u mladosti sad su dekoracija na ciglenom zidu, a kamenčići s obližnje plaže završili su na podu tuš-kabine. Cijeli interijer ima industrijski štih, a ima zanimljivih shabby chic detalja poput brodskog poda od ariša koji je Slaven prebijao, a poslije “uništio” brusnim papirom.

Neke stvari, primjerice rasvjetna tijela, Slaven je pronašao i u Ikei, čiji mu se dizajn oduvijek sviđa.

Foto: Joško Herceg

Dominantne su boje u prostoru bijela, pepeljasto i antracit siva. Najviše muke tijekom gradnje Slavenu je zadavao pregradni zid kupaonice i sobe. Tu staru ciglu našao je u okolici Zagreba pa je nije bilo lako dovesti do Trogira.

– Trud se na kraju isplatio jer je baš taj zid ono na što sam najviše ponosan. Kako bih održao taj starinski izgled cigli, nisam ih uopće čistio ni fugirao. Jedina intervencija bila je impregnacija s posebnim premazom.Ostavio sam čak i žbuku od zidanja. Budući da su cigle dosta osjetljive i vrlo lako upijaju vodu, tom impregnacijom spriječio sam njihovo rasipanje i upijanje vode, a boja cigli i taj starinski izgled, što je i najbitnije, ostali su nepromijenjeni – ističe Slaven Jurić.

Foto: Joško Herceg

Cijeli interijer oplemenjen je zanimljivim detaljima – slikama, tabureima, plakatima, stolcima, ponekim dragim uspomenama iz djetinjstva.
Najveći dio eksterijera obiteljske kuće zauzima bazen od 30-ak četvornih metara koji je okružen stablima maslina, mandarina i smokava. Tu je i veliki, kamenom obloženi kamin, koji se jako često koristi za roštiljanje i zajedničke obiteljske večere.

>>Eko-vikendica s vlastitim potokom, saunom i vinotekom

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije