Reciklaža

IKEA daruje 100 kuna za stari namještaj, čak i ako je oštećen

GettyImages
16.10.2019.
u 08:56

U jednom zahtjevu možeš donirati do deset predmeta, a funkcionalni komplet namještaja kakvi su stol i stolice ili pak kuhinja, smatraju se jednim predmetom

Novom akcijom IKEA Hrvatska stari namještaj ili uređaj možete donirati, reciklirati ili odložiti. IKEA Hrvatska zauzvrat će Vam dati vaučer u iznosu od 100 kn, neovisno o vrijednosti donacije, stoji na stranici IKEA. 

Donirati, reciklirati ili odložiti možete sve vrste namještaja ili uređaja bez obzira radi li ili je pokvaren, oštećen ili je jednostavno višak.

Na stranici se navodi i kako svaka donacija treba biti razumna pa bi se primjerice, trebao donirati komplet stolica, a ne samo jedna stolica, a manji se predmeti mogu dodati većoj donaciji bez prethodnog navoda u zahtjevu. 

Donaciju je jednostavno obaviti na stranici IKEA, a sama prijava uključuje nekoliko pomno opisanih koraka.

Korak prvi u doniranju, prijava je predmeta, a ona se odvija učitavanjem slike istoga. Maksimalna veličina svake slike jest 4 MB, a učitati se može i do deset slika za svaki predmet. Pritom bi se trebalo voditi računa o tome vidi li se jasno stanje predmeta, a dodati bi se trebalo i nekoliko napomena o oštećenjima.

Foto: Promo

Odluku o donaciji donijet će IKEA tim te će vam poslati povratnu informaciju. No pritom je važno istaknuti i kako se ne mogu reciklirati svi materijali i najčešće ih je potrebno odvojiti od samog proizvoda. Temeljem toga, NVO bi mogao zatražiti naknadu troškova za pokrivanje rukovanja i prijevoza, a ukoliko je riječ o potpunom odvajanju namještaja za otpad, NVO bi također mogao zatražiti određeni novčani doprinos za pokrivanje troškova prijevoza i korištenje odlagališta.

Nakon što IKEA potvrdi prijedlog, nevladina organizacija i vi dogovarate uvjete prikupljanja odnosno datum i vrijeme. To je moguće učiniti telefonskim putem ili e-mailom.

Finaliziranom donacijom zaposlenik tvrtke IKEA obavijestit će dostupnošću vaučera te će objasniti kako se on može upotrijebiti, ovisno o lokaciji. Vaučer se u Zagrebu može iskoristiti za kupovinu u trgovini, u roku od 365 dana, a u Rijeci za internetsku kupovinu, u roku od 90 dana.

U nekim slučajevima IKEA možda neće prihvati zahtjev i to se primjerice može dogoditi ako je donacija premala. One prihvaćene pak, bit će stavljene na prodaju u prostorima nevladine organizacije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije