Prozračno i jako šik

U dosluhu s vremenom: klasičan stan u novoj izvedbi

stan
Foto: Robert Leš
1/7
06.02.2014.
u 18:00

Kako je uređen stan u donjogradskoj vili iz 30-ih godina 20. stoljeća - arhitekt Miljenko Dumenčić kaže da adaptacije starih interijera uvijek sa sobom nose i poneko iznenađenje, stoga je važno stalno biti na gradilištu i probleme rješavati na licu mjesta.

Projektni zadatak postavljen pred arhitekta Miljenka Dumenčića bilo je uređenje klasičnog građanskog stana u neupadljivoj zagrebačkoj donjogradskoj vili, blagog historicističkog stila, građenoj 30-ih godina prošlog stoljeća.

– Prostorna organizacija stana tipičan je kontekst zagrebačke arhitekture tog vremena – glavna soba s uzdužnim vratima (enfiladom) i fasadnim istakom, popularnim “erkerom” – ističe arhitekt Dumenčić iz studija Team Arhitektura. Prema želji investitora stan je trebao dobiti sasvim moderan štih, prilagođen današnjem načinu života. Značilo je to zahtjevnu adaptaciju. Mijenjale su se i premještale sve instalacije, uvedeno je grijanje i hlađenje, korišteni su novi materijali, postavljena je nova vanjska stolarija, ali je zadržan postojeći povijesni raster otvora.

– Zgrada se nalazi u povijesnoj graditeljskoj cjelini te je težište adaptacije usmjereno na prilagođavanje unutrašnjih prostora zahtjevima investitora, stvaranje funkcionalnog i ugodnog prostora urbanog stanovanja – istaknuo je Miljenko Dumenčić dodajući kako je uređenje doma uravnoteženo između osmišljavanja prostora, opuštene atmosfere topline doma na granici apstraktne sterilnosti sa skrivenim detaljima.

Kako je u adaptaciji bilo dosta rušenja i uklanjanja postojećih obloga i materijala, što uvijek može dovesti i do nepredviđenih situacija, to je bio dobar razlog da arhitekt i njegovi suradnici često borave na gradilištu. Tako su se i mnogi detalji rješavali na licu mjesta.

Stan ima 125 četvornih metara, a njegova orijentacija na sjever, istok i zapad prostoru osigurava puno različitog dnevnog svjetla. Stanom dominiraju jednostavne i čiste linije. Zidovi, stropovi i vrata bijele su boje, na podu je jasenov parket postavljen kao brodski pod. U opremanju stana vidljivo je prepletanje rijetkih antiknih komada s kultnim dizajnerskim elementima namještaja odabranima i raspoređenima sukladno namjeni određenih prostora.

Odabrani komadi nose potpis Phillipea Starcka, Charlesa Edouarda Jeanneret-Grisa, Charlesa i Raya Eamsa, Normana Fostera, Marcela Breuera, Eileen Gray, Gerrita Rietvelda i dizajnerskog tima iz Thoneta. U projektiranju rasvjete korištena je ista logika kao i u opremanju prostora. Opća rasvjeta izvedena je kombinacijom visećih „starih“ lampi koje je dizajnirao Peter Behrens i „modernih“ ugradbenih spotova Tobiasa Graua.

Prostor je oplemenjen i dekorativnom i ambijentalnom rasvjetom. Za dobru “svjetlosnu” atmosferu u interijeru korištene su različite vrste lampi koje su osmislili braća Castiglioni te Grey, Sapper, Starck, Forakis i Koz.

Komentara 1

BA
Baobabic
13:43 12.02.2014.

Ray ( Bernice Alexandra) Eames je bila supruga Charlesa Eamesa, i dokazano ženskoga spola pa bi njezino ime trebalo sklanjati kao žensko. Samo malo "proguglati" prije puštanja teksta. prošli tjedan je Louis Ghost bio poznati dizajner.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije