low-budget projekt

U 100-godišnju kamenu kuću na Krku stala su 2 studija

Kuća Krk
Foto: SODA arhitekti
1/14
08.10.2014.
u 10:15

Kako u tlocrt od maksimalnih 17 m2 “ugurati” čak dva apartmana? Odgovore su nam dali stručnjaci iz SODA arhitekata

Ova kamena stogodišnjakinja nalazi se u staroj jezgri grada Krka. Vlasnici su je prije svega namijenili za iznajmljivanje turistima, ali i za vlastite povremene boravke. Ideja je bila što više približiti se jednostavnom tradicionalnom oblikovanju prostora koji je lišen svega nepotrebnoga i stoga je prvotna poruka arhitektima bila sljedeća:

Foto: SODA arhitekti

Alternativa klasici

– Ponuditi alternativu klasičnom apartmanskom smještaju, zadržati identitet stare kuće i ostvariti ambijent koji prezentira tradiciju na suvremen način. Glavna ideja bila je ostvariti maksimalno efikasnu organizaciju prostora u ugodnom ambijentu starog i novog. S obzirom na male površine prostora koji se vertikalno nižu jedan iznad drugog, bila je potrebna vrlo dobra prostorna dispozicija. U prizemlju svakog studija ostvarena je kuhinja, blagovaona i kupaona. Na katu su riješeni dnevni boravci, a u potkrovlju su spavaće sobe – objašnjava arhitekt Vedran Jukić iz studija SODA arhitekti.

Unutrašnjost kuće reorganizirana je kako bi se omogućila organizacija dva troetažna studio apartmana za četiri osobe koji se međusobno mogu povezati na nivou prvog kata. Ovim rješenjem spajanja omogućen je boravak velike obitelji ili grupe do osam prijatelja.

– Ukupna površina kuće je 90 četvornih metara. Visine stropnih konstrukcija nešto su niže od uobičajenih kako bi se prostor što bolje iskoristio, a stropne konstrukcije riješene su na specifičan način.
Svaki je studio zapravo potpuno prostorno povezan kroz tri etaže.

Foto: SODA arhitekti

Minimalni budžet

Budžet je bio minimalan – oko 40.000 eura za cjelokupnu izvedbu i opremanje. Gledala se ušteda na svemu, počevši od namještaja pa do materijala.

– Međukatne konstrukcije izvedene su na specifičan način da bi se maksimalno uštedjelo na visini. Nosiva je konstrukcija čelična, a preko nje postavljena su dva sloja brodskog poda od smreke između kojih se nalazi zvučna izolacija i ljepilo. Brodski pod je završno obrađen prirodnim uljem. Cijena brodskog poda bila je cca 50 kn/m2 – kaže arhitekt Jukić.

Namještaj je pak minimalan, što zbog “vikendaške” prirode objekta, što zbog malog budžeta, a što zbog cilja da prostor ostane zaista prirodan i čist, ničim zakrčen za što ugodniji boravak.

– Posebno smo za ovu kuću projektirali veći dio namještaja – ormare, komode, kuhinje, krevete… kako bi se oblikovno, funkcionalno i prostorno što bolje uklopio. Ostatak namještaja dobavljen je od različitih dobavljača ili su korišteni stari rabljeni komadi.

Foto: SODA arhitekti

Prirodni materijali

Još malo autentičnog, mediteranskog štiha čini i obrada zidova i podova prirodnim materijalima.

– Zidovi nisu obloženi kamenom, već je djelomično prezentiran izvorni kamen na nosivim zidovima. S njih je otučena stara žbuka, očišćeni su pjeskarenjem i pofugirani mješavinom lokalne kamene prašine i bijelog cementa. Ostali zidovi obrađeni su finom žbukom i ličenjem, a poneki su obloženi brodskim podom.

Uza sve te posebnosti i zanimljiva rješenja, što je bilo najizazovnije za realizirati?

– Najveći izazov u projektiranju bio je pozicioniranje i oblikovanje vertikalnih komunikacija, budući da su tlocrti vrlo mali – 12 m2 u manjem dijelu i 17 m2 u većem dijelu. Izvedene su nastupnice oblikovane trapezno, kako bi se maksimalno uštedjelo na prostoru, a opet da bi se zadržao osjećaj ugode penjanja i spuštanja. Najzahtjevniji dio posla u izvedbi bio je prilagoditi se prostorno kompleksnom postojećem stanju s preciznom čeličnom konstrukcijom. Zapravo je ključan bio naš boravak na gradilištu i rješavanje problema prilagodbe inicijalnog projekta i detalja izvedbe u hodu – zaključio je arhitekt Jukić.

S obzirom na to da je riječ o kući u najužoj gradskoj jezgri Krka, okućnice nema pa se slijepa ulica, koja se nalazi u neposrednoj blizini kuće, koristi za boravak na otvorenom.

>>Stan na Bačvicama: miks dobrih komada i božanstvenog pogleda

Komentara 3

KA
kackovic
20:09 11.10.2014.

ova kuća je fenomenalna. genijalno iskorišten prostor + predivno uređeno. bravo za vlasnike i arhiće (ili tko je već osmišljavao uređenje).

BA
barcelona
18:25 12.10.2014.

da, uspjeli su ugurati 2 apartmana, ali na uštrb nekih osnovnih stnadarda. ove stepenice su izvedene vrlo bazično kao da vode u podrum, a ne u sobu, o ogradi bolje da ne pričam. definitivno opasno za malu djecu i starijee ljude , a i za mlade nakon par pića. a i osnovno kao nošenje kofera na kat izgleda nemoguća misija, jer su preuske, gazišta preplitka i previsoka. i ovaj drveni pod na metalnoj konstrukciji sigurno škripi kad se hoda.

Avatar Glina74
Glina74
19:14 08.10.2014.

ni za badava ne bih to iznajmio a taj stručnjak arhitekta sigurno kog kuće spava na slami na podu schit

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije