Isprobajte

Tri odlična jesenska recepta koje smo prepisali od slavne chefice

Igor Kralj/PIXSELL
14.09.2019.
u 07:00

Eksplozija boja, mirisa i okusa kojom obiluje rujan idealna je za kulinarski miks u vlastitoj kuhinji

Kasni ljetni dani i početak jeseni uvijek su pravi gastronomski izazov. Nakon morskih uživanja, godišnjeg odmora i opuštanja, vrijeme je da istražimo koje sve namirnice i delicije možemo pronaći u ovom i dalje toplom razdoblju.

Budući da je rujan poznat kao mjesec obilja, berbe i velikog broja sezonskih plodova, on je ujedno i vrlo izazovan jer zahtijeva od chefova da pronađu novu dozu kreativnosti, da smisle nova jela i menije.

Zagrebačka omiljena gastroadresa – restoran Apetit iz Masarykove ulice ima izvrsne prijedloge za toplu jesen kakva nas, prema prognozama, očekuje.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Oni, primjerice, predlažu kombinaciju školjaka, morskih plodova i škampa s jesenskim gljivama.

– Kasni ljetni dani i početak jeseni izvrsni su za kombinaciju morskih i kontinentalnih namirnica i plodova. Sljubljivanjem juga i sjevera dobit ćemo pravu rapsodiju koja će nas osvježiti te istodobno povesti na putovanje cijelom Hrvatskom – izjavila je Sanja Gregorius iz Apetita koja je s nama podijelila neke od recepata kojima će iznenađivati nepca svojih gostiju ovog rujna. 
Uz svježe gljive, sezonske namirnice koje su u ovim danima poželjne su i bademi, nektarine, datulje te svježe smokve. One će se izvrsno sljubiti s ribom, mesom ili pak raznim vrstama tjestenine.

Apetit predlaže sljedeće kombinacije:

Tartar od cikle 
iz pećnice

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Sastojci:

10 cikli srednje veličine, • 4 male žlice sitnih kapara, • 1 žlica dijon senfa, • 10 inćuna u ulju, • 4 žlice maslinova ulja, • 1 limun, • 2 kisela krastavca manja, • 2 luka šarlota, • 2 žlice naribanog svježeg hrena, • 1/2 vezice peršina, • 1 čili papričica, • nekoliko kapi konjaka i Worcester sosa, • malo papra iz mlinca, • 100 g domaće rikule •

Priprema:

Pećnicu ugrijati na 170 stupnjeva, ciklu dobro isprati te staviti peći oko 70 min. Zatim malo pustiti da se ohladi i rukavicama oguliti te naribati. Sve sastojke nasjeckati sitno te dodati u ciklu, začiniti limunom, solju i paprom. Servirati na tanjur te po želji dodati malo rikule i prepečenog kruha te maslaca!

Nakon toga slijedi burrata s lignjama, nektarinama i bademima – kombinacija je to koja evocira spoj kasnih ljetnih dana i rane jeseni.

Burrata s lignjama, nektarinama i bademima

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

 

Sastojci:

4 burrate, • 2 nektarine, • 100 g cherry rajčica, • 250 g lignja, • 50 g badema, • maslinovo ulje, • 1 limun, sol, • papar •

Priprema:

Lignje očistiti i izrezati na tanke kolutiće, blanširati u vodi i začiniti uljem, solju i paprom te s malo limuna. Nektarine narezati na tanke listiće i dodati lignjama. Rajčice narezati i dodati, sve skupa još malo začiniti.

Burratu zarezati na vrhu, posoliti i lignje s nektarinama posložiti po njoj, zatim posuti preko nasjeckane bademe.

 

Sljedeći na redu je janjeći confit s kremastim restanim krumpirom i datuljama -  kombinacija je to koja će vas oduševiti.

 

Janjeći confit s kremastim restanim krumpirom i datuljama

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

 

Sastojci:

1 l suncokretova ulja, • 4 janjeće koljenice, • 2 glave luka, •

1 režanj češnjaka, • 2 grančice ružmarina i timijana, • 400 g krumpira, • sol, • papar, • maslac, • 8 datulja •

Priprema:

Najbolje je početi dan prije nego što planirate servirati.

Janjeće koljenice dobro osušiti i posoliti, ulje staviti u lonac, a koljenice posložiti u lonac (hladno ulje)! Dodati 1 glavicu luka, češnjak, ružmarin i timijan te sve kuhati na laganoj vatri na 83 C, 7 sati. Kada je gotovo, izvaditi koljenice te procijediti ulje. Kada se ulje dobro ohladi, razdvojit će vam se ulje i aspik, a aspik izvadite zato što vam je to umak! Stavite ga u lončić i s malo maslaca ugrijte te dodajte datulje u njega!

Ako ste dovoljno hrabri, uz recepte koje vam donosimo sami u svojoj kuhinji možete pokušati rekreirati neke od ovih specijaliteta, najvažnije je da imate kvalitetne namirnice i da se naoružate strpljenjem jer ipak je riječ o naprednijim kulinarskim tehnikama koje će rijetko kome uspjeti iz prve. Ali, da vas u startu ne obeshrabrimo, recepti su pojednostavljeni i, isprobano, izvedivi u vlastitoj kuhinji!

Stoga, odite u kupnju, zasučite rukave i iznenadite najmilije pravom gozbom koja djeluje stimulirajuće na sva osjetila i bez sumnje će se tražiti repete...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije