Pampas trava

Trend sezone isfurajte u svom domu za samo 20 kuna

shutterstock
05.10.2020.
u 10:01

Pampas trava, tako malen, a tako moćan detalj koji ima snagu dosadan interijer transformirati u zanimljiv i moderan dom. Trenutačno se može naći i na našim tržnicama za 20-ak kuna za jedan snop. No samo jedan snop pampas trave dovoljan je da prostor živne. Kao dekoracija odlična je i jer prostoru daje teksturu.

Foto: shutterstock

Zahvaljujući svojoj univerzalnosti i mogućnosti prilagodbe svakom prostoru, pampas trava savršeno se uklapa u različite dizajne. Tako, recimo, ona može biti središte jesenskih dekoracija ako joj dodate dašak narančastih dekoracija i koju bundevu. S druge strane, stavljanjem pampas trave na stol ili pokraj njega, dobit ćete na visini samog stola. Dramatičan izgled domu, pak, dat će pampas trava na crnoj podlozi, a ta biljka unijet će u dom i dozu mističnosti. S druge strane, za trenutak će u dom unijeti dašak Hollywooda bez obzira na to koliko odvažno bila istaknuta. Pojam doma u neutralnim nijansama nekada su bile bijele prostorije, no u tu skupinu danas se sve više ubrajaju bež nijanse. Bez obzira na to za koju se verziju odlučili, pampas trava bit će učinkovita dekoracija koja će prostoru dati mekanu teksturu, ali i unijeti dašak prozračnosti.

Foto: shutterstock

Dakako, u tu skupinu još uvijek se ubraja i svijetloružičasta nijansa koju možete dekorirati toplim smeđim nijansama i mekanim tekstilom, a u takvom će dizajnu pampas trava suptilno pridonijeti boho-chic dojmu prostora. Pampas trava odlična je i za kreiranje uravnoteženog prostora jer je odličan kontrast velikim vazama. Ovim dekoracijama obilježite i prelazak iz jednog u drugo godišnje doba, a to ćete postići dodavanjem pampas trave u vijenac. Takav vijenac donijet će toplinu u zimskim i jesenskim mjesecima, a u ljetnim danima kreirat će odličnu priobalnu atmosferu. U proljeće pampas travu ukrasite proljetnim cvijećem. A s obzirom na to da se radi o poprilično razgranatoj dekoraciji koja zauzima dosta prostora, dekoriranje uz pomoć nje jednostavno je i brzo.

Foto: shutterstock

Takvu dekoraciju možete umetnuti u vazu i postaviti je na vrh kamina ili je pak izdvojiti kao posebnu stolnu dekoraciju. Učinak će biti veličanstven. Za one koje osim dekoriranja zanima i uzgoj valja reći kako ovaj rod golemih zimzelenih trajnica ukrasnih trava čini oko 20 vrsta, čije su prirodno stanište Južna Amerika i Novi Zeland. Lišće je dugačko i zašiljeno na krajevima, hrapave teksture i plavkasto-zelene boje, a visoke stabljike poput trstike na kojima se nalaze cvatući klasovi nose dugačke plodove bijelih, srebrnastih ili ružičastih sjemenki.

1/24

Nekoliko većih južnoameričkih vrsta poznato je kao pampas trava, a ime su dobile od španjolske riječi cortadera zbog svojih zašiljenih listova. Vrlo su izražajnog, ornamentalnog izgleda iako je njihova uporaba u vrtu sve rjeđa jer ih je teško održavati (uzgajati). U zemljama umjerene klime s obilnim oborinama upotrebljavaju se za ekološki način plijevljenja, jer bez ljudske intervencije iskorjenjuju domaću vegetaciju. Najgori korov je dobro poznata C. selloana koja treba dvospolne biljke da bi proizvela sjeme i vrlo joj slična C. jubata, čije se sjeme samo oplođuje i ne treba oplodnju. Dobro uspijevaju na otvorenim sunčanim položajima u gotovo svakom tlu koje je umjereno vlažno. Podnosi izloženost jakim vjetrovima i posolici. Primjena: kao soliter na travnjacima, gredicama, vrtnim posudama. Napomena: Potkraj jeseni potrebno je odrezati cvatuće izboje, a početkom proljeća odrezati ili spaliti suhe listove.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije