istarska bajka

Totalni makeover stare kuće u Istri. Bazen je senzacionalan!

kuća istra
Foto: Rajan Milošević/Level52’
1/14
24.08.2020.
u 10:40

Izvana jednostavna i ukorijenjena u tradicijsko graditeljstvo, iznutra pravi raj za ugodno druženje – to je danas kuća na kraju sela

U Maružinima, malom istarskom selu u općini Kanfanar, nekad stara kamena kuća danas se ističe po svojoj eleganciji, promišljenom projektu, zanimljivom interijeru i opuštajućem eksterijeru.

Ponajprije je to trebao biti stalni dom Franke Burić Peteh i njezina supruga Alena Peteha, no kako su se promijenili neki početni interesi, postala je kuća za odmor, ali i nešto puno više. Vlasnici otkrivaju:
– Koristimo je za zajednička prijateljska i obiteljska druženja, ali ona je i naš svojevrsni showroom jer se oboje bavimo dizajnom interijera.

Foto: Rajan Milošević/Level52’

Mjesto je i to gdje se povremeno održavaju različite radionice zdrave prehrane – dakle, uvijek je veselo. Da bi preuredili staru kamenu kuću koju su kupili još prije desetak godina, više od tri i pol godine čekali su građevinsku dozvolu za preuređenje i dogradnju, ali nisu odustali. Kuća je posljednja u selu, a to joj osigurava nesmetanu komunikaciju s prirodom oko nje i morem u daljini.

Danas ima 200 četvornih metara, a vlasnici ističu kako su izuzetno zadovoljni projektom. Osmislili su ga sami, a oko razrade i izvedbenog projekta te tehničke dokumentacije pomogao im je arhitekt Mario Marich iz Arhitektonskog studija Emme u Rovinju.

– Nas dvoje nekako smo se uspjeli dogovoriti oko materijala i boja. Željela sam dati jači osobni pečat interijeru, ali damski sam se povukla – kaže kroz smijeh Franka. Obol je dala i njihova kćerkica izabravši boje za jednu od kupaonica.

Foto: Rajan Milošević/Level52’

Za dio sunčališta oko bazena i cijelo prizemlje kao podna obloga korištene su keramičke pločice, zbog lakšeg održavanja, dok je na katu drveni pod. Stube koje vežu etaže su kamene. Dominantni materijali za namještaj je drvo, lakirani mediapan, kerlit, staklo i željezo.

Foto: Rajan Milošević/Level52’

Stari dio kuće i postojeći suhozid ostao je netaknut, stoga su sve izolacije izvedene s unutrašnje strane. Zanimljivi detalji u živim bojama u funkciji su osvježavanja prostora u kojem prevladavaju siva, boja pijeska i bijela. Uočljivo je da se iste boje pojavljuju na različitim materijalima i teksturama, stvarajući uvijek drukčiji efekt.

– Pokušali smo napraviti spoj starog i novog, toplog i hladnog i maknuti se iz nekih okvira – otkriva Franka. Adaptirana starina, građena prije stotinu godina, izvana je ostala savršena u svojoj jednostavnosti koju je imala i prije. No, unutrašnjost otkriva pomno birane dizajnerske komade različitih kolekcija, od Modulnove, Morosa, Gervasonija, Lada, do Practice, Foscarinija i Ditrea. Eksterijer su Franka i Alen uređivali zajedno. Rezultat je to rada dvoje jakih individualaca koji se međusobno nadopunjavaju i zajedno dobro funkcioniraju.

Foto: Rajan Milošević/Level52’

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije