proljeće

Top ideje za uređenje balkona i terasa - prepišite sve!

Vodotehnika
28.04.2020.
u 09:32

Drvene nadstrešnice ravna krova opet su popularne. Uz drvene, sve se češće proizvode i one od metala te kvalitetne plastike

Današnji balkoni i terase sve su manje mjesta za odlaganje stvari i sušenje rublja, a sve više produženi dnevni boravci u kojima volimo boraviti tijekom cijelog dana – objedovati, ispijati kavu, odmarati se. Stoga je njihov izgled itekako bitan…

Foto: Vodotehnika

Ekološki trend u načinu života ogleda se i na balkonima. Oni postaju pravi mali zeleni vrt jer smo s vremenom otkrili da u teglama, drvenim sanducima, žardinijerama i vertikalnim vrtovima pričvršćenim za zidove možemo saditi ne samo cvijeće nego i začine te povrće i voće.

Foto: Vodotehnika

Na gradskim balkonima uspijevaju jagode, ribiz, limun, rajčice, krastavci, zelena salata, peršin, paprika, mrkva… Kada pak govorimo o bojama, uvijek, svake sezone, pojavi se neka koja je u trendu. Prvo se pojavila siva, zatim antracit siva. One su stvorile dobar teren za ulazak crne na velika vrata u eksterijere. I to ne samo na namještaj od metala nego i na drveni.

Foto: Vodotehnika

Sve češće možemo vidjeti crne drvene garniture. Osim namještaja, u crnom ruhu dolaze i stolići, nerijetko klub-stolići kakve bismo stavili u dnevni boravak, zatim dekori poput jastuka za sjedenje i ukrasnih. Posljednji hit su crni podovi, a u crnu možete obojiti i bočne zidove na balkonu.

Drvene nadstrešnice ravna krova opet su popularne. Uz drvene, sve se češće proizvode i one od metala te kvalitetne plastike.

Ako želite biti posve u skladu s prirodom, zasadite neku puzajuću biljnu vrstu koja će napraviti zeleni krov.

Na terasama se u proljetno-ljetnoj sezoni boravi po cijeli dan. One ne služe samo za popodnevnu kavu ili večernje opuštanje uz piće nego i za objed. Doručak, ručak i večera odvijaju se na terasi ili balkonu.

Kada imate većinu namještaja, uvijek je potrebno, nakon čišćenja i sređivanja vrta i zelenila, nešto doraditi – pobojati, lakirati, popraviti, posaditi novo sezonsko cvijeće i začine, ali i obnoviti ili kupiti novi komad namještaja ili pokoji detalj.

Više hedonizma i ugode ne znači nužno i više novca. Primjerice, namještaj od paleta – fotelje, sofe i kutne garniture – osim što atraktivno izgleda, prihvatljiv je za svačiji džep, a tekstilne komponente za sjedenje daju mu dašak luksuza.

Ovakav namještaj dobar je odabir i za eksterijere koji nisu natkriveni jer se dio za sjedenje može odvojiti od drvene konstrukcije i pospremiti na suho. Ako imate mjesta na terasi, nabavite plastične ili metalne kutije u koje ćete ih spremiti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije