31.01.2019. u 10:53

Lijep stolac dat će osobnost svakom prostoru, pogotovo dizajnerski. Iako su malo skuplji, svojom kvalitetom i efektnošću to će opravdati

Možemo slobodno reći da je stolac nezaobilazan element u gotovo svim interijerima. No što je to što ovaj element čini tako važnim i popularnim? Prvi stolci koji su izrađivani od kamena i drveta “evoluirali” su kroz povijest. Od jednog do drugog kraja svijeta razvijao se njihov način izrade, stil i dizajn.

Dolaskom modernog doba počelo se sve više značaja i pažnje pridavati dizajnu i izradi stolca. Iako se čini jednostavnim, dizajn stolice najkompliciraniji je proces u svijetu dizajna namještaja uzmemo li u obzir činjenicu da je potrebno stvoriti element tako da odnos između širine, visine i dubine sjedala, naslona i rukonaslona kao i svih ostalih dijelova treba biti prilagođen korisnicima koji su fizički različiti.

Foto: Privatni arhiv
Barcelona chair ikoničan je komad namještaja. Prvi put predstavljen je 1929., a i danas je vrlo popularan

Također, potrebno je stvoriti element koji će zadovoljiti svakog korisnika, a da pri tome bude funkcionalan, kvalitetan i estetski prihvatljiv. Postoje popularni (dizajnerski) stolci koje neki od nas prepoznaju čim ih vidimo. Stručnjaci su ih dizajnirali s određenom namjenom, ali oni i plijene pozornost svojim izgledom i daju osobnost svakom prostoru.

Možda se ponekad pitate: “Zašto je ovaj stolac toliko popularan, a meni nije ništa posebno?” Svaki dizajnerski komad jedinstven je po tome što je u svojoj domeni i u svoje vrijeme pomicao granice, bilo u estetskom pogledu, bilo u korištenju novih materijala i tehnologija ili je pak svojevrstan eksperiment. Fascinantna je činjenica da su 20-ih godina prošlog stoljeća (nastankom Bauhausa) pa nadalje nastajali stolci koji i danas izgledaju moderno kao da su dizajnirani u današnje vrijeme.

Foto: Privatni arhiv
Panton stolac izliven u jednom komadu (gore) prvi je napravljen na taj način, još 1960. godine.

Zamislimo kakva je to onda tek bila revolucija u doba kad su nastajali. Upravo zbog toga većina nas voljela bi imati neke od ovih bezvremenskih primjeraka u svome domu, što i nije jednostavno zbog dosta visokih cijena. Današnje tržište preplavljeno je lažnjacima iz Kine koji se ne mogu ni izbliza mjeriti s originalima, posebice kvalitetom. Stoga je uvijek dobro informirati se i kupovati samo od tvrtke koja ima dozvolu za proizvodnju određenih dizajnerskih stolaca.

Foto: Robert Demo
Eamesov DSW stolac i nakon 67 godina prisutan je u interijerima

Posebno se pazite prijevare kupujete li putem interneta ili u trgovini koja nema zastupništvo tvornice koja ih proizvodi. Ako pak niste u mogućnosti kupiti original, moj je savjet da si kupite neki drugi stolac zanimljivog dizajna koji ne mora biti skup, a koji će na svoj jedinstven način biti značajan element u vašem domu. Znajte da je svaka druga opcija bolja od kupnje lažnjaka.

>>Zidne galerije: brz, lagan i povoljan način za ljepši izgled cijele prostorije

 

 

Komentara 1

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije