elegantno i moderno

100% ženski interijer kojem je inspiracija Hollywood

ana samarzija stan
Foto: Grgur Žučko/PIXSELL
1/34
09.05.2015.
u 11:00

Filmska diva Audrey Hepburn i njezin bezvremenski šarm poslužili su kao nadahnuće za uređenje prekrasnog mladenačkog stana u širem centru Zagreba

Tek površan pogled na stan u širem središtu Zagreba stvorit će dojam da je to pravi ženski stan. Odabir boja, detalja i sitnica na policama te čak dvije slike glumačke dive Audrey Hepburn govore u prilog tome, ali i da je njegova vlasnica osoba koja voli biti okružena lijepim predmetima koji za nju imaju značenje. Ali, zašto baš dvije Audrey?

Netko je jednom rekao: “Kad pogledate ‘Praznik u Rimu’ i fokus vam ukrade Audrey, a ne Gregory Peck, to znači da je ona uistinu fascinantna. Vjerujem da su se neodoljivi bezvremenski šarm i jednostavnost savršeno uklopili u moj životni prostor – objašnjava vlasnica, mlada poslovna žena.

Foto: Grgur Žučko/PIXSELL

U svoj tada novosagrađeni trosobni stan od 65 m2, za koji priznaje da je potpuno “ženski” i da doista odražava njezino stanje uma, uselila se prije četiri godine i otad traje njezina avantura uređenja i igranja uzorcima, bojama, novim komadima namještaja, s tim da postojeći raspored ni temeljnu opremu (parkete, keramiku, sanitarije...) nije mijenjala. Iako je stan kratko nakon useljenja bio kompletno namješten, vlasnica smatra da njegovo uređenje traje i danas te da tako i treba biti.

Stalna promjena

Iznimka je jedino druga spavaća soba u koju se nije puno interveniralo i koja služi kao garderobni prostor, mjesto za odlaganje stvari i sušenje rublja.

– Uvijek sam u potrazi za novim komadima namještaja. Uostalom “stalna na svijetu samo mijena jest”, tako da stalno nešto želim mijenjati – govori. U skladu sa stihom pjesme Petra Preradovića koji je citirala, upravo je nekoliko dana prije nego što smo je došli posjetiti jedan zid spavaće sobe, dotad u boji lavande, prebojala u boju cikle. Tako je u spavaonici dobila osjećaj intimnosti i topline. Kao, uostalom, i u ostatku stana detaljima u nijansama ljubičaste i sive.

Foto: Grgur Zucko/PIXSELL

– Prvo sam željela postići moderan, minimalistički izgled, uz namještaj i crno-bijelo, ali se to s vremenom mijenjalo ponajprije zato što sam htjela više ugodnosti i topline – kaže vlasnica prisjećajući se kroza smijeh svojih “hodočašćenja” u Ikeu u Austriji, dok je još nije bilo kod nas.

Tamo je, zajedno s prijateljicom koja je tada također uređivala stan, tragala za novim detaljima, ukrasima, namještajem... Neumorno su obilazile i dućane u Zagrebu poput Bo Concepta, Kare Designa i Kike. Kako su obje velike ljubiteljice uređenja interijera, i danas se, priznaje, znaju zaletjeti u Ikeu, “čisto da vide što ima novo”.

Kako je počela od bijele kao baze u uređenju, ona dominira stanom, što se zapravo pokazalo mudrim potezom jer je njezino kombiniranje s drugim bojama naglasilo detalje koji su postali još efektniji i više došli do izražaja. Kako bijela ne bi bila prezahtjevna u svakodnevnom održavanju prostora čistim (što je čest slučaj), vlasnica je to riješila biranjem materijala koji nisu pretjerano osjetljivi i koji se lako čiste.

Foto: Grgur Zucko/PIXSELL

Bijela kao mudar odabir

Bijela je bila mudar odabir i zbog toga što su sve prostorije u stanu orijentirane na istok, što znači da prirodnog svjetla u popodnevnim satima i nema koliko bi bilo poželjno.

– Bijela mi se sviđa i zbog prozračnosti, svjetlosti i profinjenosti koje unosi u prostor, a ljubičasta je nekad bila moja omiljena boja. Kad sam tek ušla u stan, bilo je puno više detalja u toj boji, no s vremenom se to mijenjalo. Sivu volim jer se lako kombinira s drugim bojama, čak i onima za koje sam mislila da se ne mogu spojiti sa sivom. I dalje mi je želja antracit sivi zid u dnevnoj sobi. Možda se to i dogodi – kaže.

Foto: Grgur Zucko/PIXSELL

Poseban pečat stanu daju umjetničke slike, rođendanski darovi rođaka, akademskih grafičara Ede i Vinke Anušić. Iako voli lijepe i kvalitetne komade, vlasnici je ipak najvažnije da se, kada uđe u stan, u njemu osjeća sretno.

To znači da sam zaista zadovoljna izgledom svojeg stana – kaže za kraj vlasnica.

>>Moderan i praktičan stan od 33 m2 s originalnim detaljima po mjeri mladog para

Komentara 4

LP
lovacke_price
19:38 17.05.2015.

Predivan stan. Prava idila Čisti komfor. Evo da se i u Zagrebu može imati svijetski stan.

AN
anticenzura
15:08 10.05.2015.

Treca klasa, vidi se s mjeseca da je sve jeftino i nekvalitetno, plastika na sve strane.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije