velik posao

Tim pokojne slavne Zahe Hadid gradit će maestralan aerodrom u Sydneyju

Foto: Zaha Hadid Architects
1/8
30.10.2019.
u 08:00

Dizajn zračne luke, evolucija je australske prošle, sadašnje i buduće arhitekture, a inspiracija za projekt crpi se iz tradicionalnih arhitektualnih detalja, ali i prirodnih ljepota australske originalne flore

Zaha Hadid Architects (ZHA)Cox Architecture dobitnici su internacionalne nagrade za dizajn te su proglašeni projektantima gradnje Western Sydney zračne luke u Australiji. 

Sama zračna luka gradit će se u četiri faze. Prva faza planirana je do 2026. godine i trebala bi biti otvorena za 10 milijuna putnika godišnje dok će taj broj do 2060. godine narasti na 82 milijuna. Tako će ta zračna luka do 2060. godine brojati najviše ulazaka u Australiju.  

Direktor ZHA, Cristiano Ceccato, kazao je kako je dizajn zračne luke evolucija australske prošle, sadašnje i buduće arhitekture te da ovaj projekt inspiraciju crpi iz tradicionalnih arhitektualnih detalja, ali i prirodnih ljepota australske originalne flore. 

Inspiracija dizajna unikatna je lokalna flora zapadnog Sydneya i njene prirodne kvalitete. Ovi prostori, boje i materijali uključeni su u dizajn projekta kako bi samom projektu dali regionalni identitet, kazao je direktor COX Architecture, David Holm.

Projekt je to koji uključuje veliku upotrebu prirodnog svjetla, prirodnog sustava ventilacije i recikliranja vode kako bi nastao energetski učinkovit dizajn. 

Pobjednički tim odabran je između 40 nacionalnih i internacionalnih dizajnera.  

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije