25.12.2020. u 07:00

Tekstil ima mnogo uloga u interijeru - određuje stil i osobnost, ima funkciju toplinske i zvučne izolacije, daje prostoriji šarm i dinamiku...

Gotovo da ne možemo zamisliti jedan dom u kojemu nema tekstila. Bilo da se radi o dnevnom boravku, spavaćoj sobi, dječjoj sobi, kuhinji pa čak i kupaonici, tekstil je zastupljen (više ili manje) u svakoj od ovih prostorija. Uloga tekstila u interijeru je višeznačajna.

interijer
1/11

Osim što je tekstil u ulozi posteljine nužan element u spavaćoj sobi, također je i vrlo važan dekorativni element pa njime određujemo stilsku pripadnost određene prostorije, postižemo toplinu, šarm i dinamiku u prostoru. Odabirom tekstila u domu pokazujete svoju osobnost i smisao za estetiku. Bilo da je riječ o klasičnom ili moderno uređenom interijeru izbor tekstila će doprinijeti konačnom vizualnom dojmu određenog stila. Kako se snaći u moru ponude tekstila na tržištu?

Foto: Promo fotografija

Krenimo prvo od izbora ključnih elemenata a to su sjedeća garnitura i tapecirani stolci koji bi trebali biti osnova po pitanju izbora tekstila, samim time što se ovi elementi ne mijenjaju često. Na njih se nadovezuju zavjese, stoljnaci, dekorativni jastuci, tepisi, prekrivači itd.. Promjenom samo nekih od ovih elemenata na brz i jeftin način unijet ćemo značajne i efektne promjene u domu. Gotovi ukrasni jastuci i zavjese danas se mogu naći po vrlo povoljnim cijenama u skoro svim dućanima specijaliziranim za prodaju tekstila. Želimo li pak raditi jastuke po narudžbi od istog materijala kakve želimo zavjese ili prekrivače, ta opcija bila bi originalnija ali i nešto skuplja. Ugodan osjet u dodiru s kožom važan je element kada biramo presvlake za kauče, fotelje i stolce, te bi one trebale biti izrađene od prirodnih materijala. Umjetni materijali izazivaju znojenje i zbog toga nisu poželjni.

Foto: IKEA

Nadalje, trebamo imati na umu da odabrani tekstil mora odoljeti izloženosti habanju, prljanju i čestom čišćenju. U pravilu uvijek kombiniramo srodne materijale po svojoj strukturi, prirodne materijale (pamuk, lan, svila...) s prirodnim kako bismo naglasili određenu smjernicu i ugođaj u interijeru. Prirodni materijali na tržištu se nalaze i u kombinaciji s umjetnim. Gledamo li na lakoću održavanja, umjetni i kombinirani materijali su u prednosti u odnosu na prirodne.

Foto: Promo fotografija

Vrsta tkanine, uzorak, boja, te način tkanja određuju kvalitetu, cijenu i vizualnu privlačnost određenog komada tekstila. Tako ćemo za moderne interijere birati lagane, prozračne materijale veselih uzoraka ili jednobojne, dok ćemo za klasične interijere birati pune i teške materijale koje će prostoru dati notu glamura. Mogućnosti kombiniranja dekorativnih tkanina u interijeru su neograničene. No, potrebno je držati se nekih smjernica, pa bi trebali izbjegavati različite cvjetne i geometrijske uzorke.

Nećete pogriješiti kombinirate li tkanine istih uzoraka s različitim veličinama uzoraka i boja. Tekstil u domu osim dekorativne uloge ima i svoju funkciju toplinske i zvučne izolacije, pogotovo kada su u pitanju teški dekori na prozorima i tepisi. Iako su jedno vrijeme bili zanemareni tepisi su ponovo u trendu. Popularni su jednobojni “čupavi” a sve više se vraćaju na scenu klasični perzijski tepisi koji su danas poželjni čak i u modernim interijerima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije