Mala škola uređenja

Tehnički detalji na koje treba misliti prije kupnje nove kuhinje

Foto: Shutterstock
1/6
14.02.2022.
u 06:29

Da biste se osjećali dobro u svojoj novoj kuhinji, potrudite se uskladiti boje. Svi elementi u kuhinji trebaju biti pažljivo odabrani te tvoriti jednu osmišljenu kolorističku cjelinu

U fazi ste namještanja stana ili kuće i niste sigurni kako odabrati idealnu kuhinju prema svojoj mjeri? Možda je vaša stara kuhinja zrela za promjenu? Kako god, savjeti koje želim podijeliti s vama pomoći će vam da ne pogriješite pri odabiru nove kuhinje.

Počnimo od radnog prostora koji je najvažniji element svake kuhinje. Mjesto na kojemu perete, sjeckate, režete i kuhate hranu sebi i svojoj obitelji treba prije svega zadovoljiti sve kriterije funkcionalnosti, ali i estetike. Dakle, želite li uživati u kuhanju, obratite posebnu pozornost na izbor radne plohe, na njezinu širinu, debljinu, visinu te boju i stil.

Foto: Shutterstock

Dubina radne plohe trebala bi biti 70 ili 75 centimetara što će vam osigurati dovoljno prostora za rad, ali i za male kućanske aparate te pribor koji svakodnevno koristite. Mnoge kuhinje koje se nude na tržištu imaju dubinu samo 60 centimetara. Pripazite na to i, ako možete, svakako se odlučite za onu dublju. Iz estetskih razloga obratite pozornost i na debljinu drvene radne plohe koja bi trebala biti 38 milimetara. Tanja radna ploha izgleda lošije, osim ako je riječ o onoj izrađenoj od nekog drugog materijala.

Foto: Shutterstock

Prednost drvenih radnih ploha je što kuhinji daju toplinu i domaći ugođaj, a i pravi su užitak za oči. Također, mogu se obnavljati. No drvena radna ploha ima i svoje nedostatke koje trebate imati na umu pri kupnji. Ovisno o uvjetima podložne su širenju, odnosno skupljanju, a mogu se i iskriviti ako su previše izložene vodi. Ako se ne održavaju kako treba, na njima su vidljive ogrebotine, mrlje i plijesan.

Želite li u svojoj kuhinji postići luksuzan dojam, odlučite se za mramornu radnu plohu. Iako postoji dosta alternativnih čvrstih materijala na tržištu, nijedan drugi materijal ne može zamijeniti eleganciju mramora. Mramor je prilično lagan za održavanje, no kod njega je potrebno paziti na ogrebotine i kiseline. Na njemu lako ostaju i mrlje od crnog vina, ako se na vrijeme ne očiste. Tražite li jeftino rješenje za svoju kuhinju, onda je laminat dobar izbor. Prilično je izdržljiv, ali nije jako otporan na vodu i toplinu pa biste ga morali zamijeniti novom nakon nekoliko godina. Prednost mu je ta što se brzo i lako postavlja pa ga možete zamijeniti i sami bez velikih troškova.

Foto: Shutterstock

Postoje i drugi materijali od kojih mogu biti izrađene kuhinjske radne plohe. Dobro ih proučite prije nego što se odlučite za onu pravu, po svojoj mjeri. Da položaj tijela ne bi bio neugodan zbog saginjanja dok kuhate, povedite računa o tome da bi radna ploha trebala biti visoka oko 90 umjesto uobičajenih 85 centimetara. Osim ako to ne odgovara vašoj visini. Nešto viša radna ploha daje vam i mogućnost da iskoristite dodatni prostor za odlaganje stvari ispod nje. Sljedeći element na koji biste trebali obratiti posebnu pozornost je odabir sudopera. Hoćete li odabrati onaj s jednim ili dva korita, četvrtasti ili okrugli, odlučite se uzimajući u obzir svoje potrebe.

Foto: Shutterstock

Povedite računa također o veličini i stilu kuhinje. Ako je vaša kuhinja mala i želite smjestiti perilicu za posuđe, onda je u tom slučaju jednodijelni sudoper najbolje rješenje. Pripazite da bude što dublji, a što manje širok da ne biste izgubili dragocjenu radnu površinu. Sudoper s dva korita bez oklijevanja postavite u veliku kuhinju, sigurno će vam dobro doći.

Rasvjeta je važan element svake kuhinje. Jedna visilica u prostoriji neće biti dovoljna. Stoga, potrudite se da kuhinju dobro osvijetlite dodatnom rasvjetom. Ako se radna ploha nalazi ispod visećih ormarića, ispod svakog ormarića postavite LED rasvjetu.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije