savjeti dizajnera

Tajna dobrog stila - naučite kako kombinirati boje, ovo su tri osnovne kombinacije

BoConcept
06.11.2021.
u 07:00

Kako biste i vi u svome domu postigli sklad i ugodnu atmosferu, poigrajte se bojama i opredijelite se za shemu kombiniranja boja koja najbolje odgovara vašoj osobnosti

Sigurno se dogodilo i vama – ušli ste u neki prostor i u trenutku ste osjetili posebnu ugodu i sklad. S druge strane, bez obzira na to koliko skupocjen namještaj i oprema bili u nekom drugom prostoru, niste doživjeli taj osjećaj. Odgovor leži u bojama. Pažljivo odabrane boje osnova su dobrog stila i ugođaja u prostoru.

Foto: BoConcept

A kako biste i vi u svome domu postigli sklad i ugodnu atmosferu, poigrajte se bojama i opredijelite se za shemu kombiniranja boja koja najbolje odgovara vašoj osobnosti. Razmislite koji će elementi u domu biti odgovorni nositelji boja vaše sheme. Hoće li to biti zidovi, tepih, zavjese, sofa ili neki drugi namještaj.

Foto: Danijel Berković

Odlučite se želite li u domu razviti harmoničnu kombinaciju boja u kojoj su boje skladne i ne konkuriraju jedna drugoj ili ćete pak birati kontrastne boje koje će na sebe preusmjeriti pozornost. Dva su osnovna tipa harmonične sheme, a to su jednobojna i monokromatska shema. Jednobojna shema podrazumijeva jednu boju slabijeg intenziteta (bijela, svijetlosiva ili svijetlo bež). Monokromatska shema podrazumijeva jednu boju u širem rasponu intenziteta. Ako je monokromatska shema zasnovana na zelenoj, onda ona uključuje svijetlozelenu nijansu, zelenu i tamnozelenu koje se mogu koristiti individualno ili u kombinaciji jedna s drugom.

1/10

Odlučite li se za monokromatsku shemu, vaš dom će uistinu biti poseban i oku ugodan. Kontrastnim shemama kombiniranja boja privući ćete pozornost na određeni element u prostoru i time stvoriti žarišnu točku. Ako u krugu boja koristite analogne (susjedne boje iz kruga boja), ponekad one neće dati kontrast nego će više sličiti harmoničnoj shemi (plava s tirkiznom). Komplementarne boje su dvije kontrastne boje koje se nalaze na suprotnim stranama kruga boja. To mogu biti narančasta i plava, ljubičasta i žuta, crvena i zelena.

Foto: H&M Home

Trijade su tri također kontrastne boje u krugu boja koje dobivamo postavimo li istostranični imaginarni trokut u krug boja. One boje koje se povezuju vrhovima trokuta zovu se trijade. Nadalje, vrlo uspješne kontrastne sheme postići ćete kombinirate li tople i hladne boje.

Kako biste napravili poveznicu između svih prostorija, promišljenim odabirom boja uz ponavljanje iste boje spojit ćemo više prostorija koje možda imaju različite podne ili zidne obloge. Boje se nikako ne bi smjele odbijati, nego bi se trebale nadopunjavati i prelijevati kako bi dom izgledao skladno i protočno. Uvijek imajte na umu da pažljivo odabrane i usklađene boje u domu ostavljaju dojam dobrog stila i profinjenosti bez obzira na to kolika bila cijena namještaja. Ovime se potvrđuje ona izreka da dobar stil vrijedi puno više od novca.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije